WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2022

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας
pexels
Από την πρώτη φορά που έρχεται μέχρι και την τελευταία που επισκέπτεται μια γυναίκα, η περίοδος συνήθως αλλάζει χρώματα και διάρκεια. Πότε αυτό είναι ανησυχητικό;

Η περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να διαφέρει ως προς τις ημερομηνίες που την επισκέπτεται ενώ μπορεί κάθε φορά να έχει διαφορετικό χρώμα. Όλες μας έχουμε εξασκηθεί σε αυτό αφού συμβιώνουμε μαζί της κάθε μήνα για ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Ωστόσο, οι αλλαγές στον κύκλο, μας οδηγούν στο να κάνουμε διάφορα searches στη google για να ανακαλύψουμε αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας κάθε φορά που παρατηρείται μια αλλαγή αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου αν διαπιστώσεις κάποια μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους. Σύμφωνα με την γυναικολόγο Nora Lansen, είναι σημαντικό να ξέρεις τι δείχνει για την υγεία σου, το αίμα της περιόδου.

Τι σημαίνει:

Το ροζ αίμα

Το αίμα συνήθως είναι ροζ στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου, ειδικά αν έχεις κηλίδες. Αυτή η πιο ανοιχτή απόχρωση, πιθανότατα υποδηλώνει ότι το αίμα έχει αναμειχθεί με κολπικά υγρά, αραιώνοντας την απόχρωσή του και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής ή να προέρχεται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή την περιεμμηνόπαυση, η οποία συμβαίνει όταν οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

Το καφέ αίμα

Το καφέ χρώμα παρατηρείται συνήθως στο τέλος της περιόδου. Όταν η ροή είναι αργή, το αίμα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βγει από το σώμα καθώς παραμένει στη μήτρα περισσότερο. Μπορεί να φαίνεται σχεδόν μαύρο γιατί έχει αρκετό χρόνο να οξειδωθεί αλλά σύμφωνα με την επιστημονική άποψη, δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Το σκούρο κόκκινο αίμα

Μπορεί να δεις σκούρο κόκκινο αίμα στο τέλος της περιόδου όσο η ροή επιβραδύνεται. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου ή όσο είσαι ξαπλωμένη αλλά και πάλι η εμφάνισή του δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Το φωτεινό κόκκινο πάντως είναι σίγουρα σημάδι μιας υγιούς και φυσιολογικής περιόδου.

Συνδυασμός γκρι και κόκκινου

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης, ίσως κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος και συνήθως συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ζητήσεις συμβουλή από τον γιατρό σου καθώς ενδέχεται γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και ποβάλουν, να δουν γκρι κομμάτια μες στο αίμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.