WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Fasting ή Δίαιτες νηστείας: Αν νηστεύετε για να χάσετε βάρος, πρέπει να το ξανασκεφτείτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Σεπτεμβρίου 2022

Fasting ή Δίαιτες νηστείας: Αν νηστεύετε για να χάσετε βάρος, πρέπει να το ξανασκεφτείτε
pexels
Μερικοί άνθρωποι νηστεύουν με σκοπό να χάσουν βάρος. Άλλοι νηστεύουν για να αποτοξινώσουν το σώμα τους ή για θρησκευτικούς λόγους.

Οι δίαιτες νηστείας δεν είναι όλες ίδιες. Ορισμένες επιτρέπουν μόνο υγρά όπως νερό, χυμός ή τσάι. Άλλες μειώνουν δραστικά τις θερμίδες, αλλά δεν απαγορεύουν εντελώς το φαγητό. Και σε κάποια σχέδια, νηστεύεις κάθε δεύτερη μέρα.

Γιατί η νηστεία για απώλεια βάρους μπορεί να αποτύχει

Όταν τρώτε λιγότερο από όσο χρειάζεστε και χάνετε βάρος, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση λιμοκτονίας. Και για να εξοικονομήσετε ενέργεια, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Όταν λοιπόν τελειώσετε τη νηστεία και επιστρέψετε στη συνήθη διατροφή σας, μπορεί να ανακτήσετε το βάρος που χάσατε και στη συνέχεια και περισσότερο.

Σε μια νηστεία, το σώμα σας προσαρμόζεται περιορίζοντας την όρεξη, με αποτέλεσμα να μην πεινάτε πλέον τόσο πολύ. Αλλά μόλις σταματήσετε να νηστεύετε, η όρεξή σας αρχίζει και αυξάνεται και μπορεί να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι από πριν και να θέλετε να τρώτε συνέχεια.

Η νηστεία κάθε δεύτερη μέρα έχει παρόμοια αποτελέσματα. Βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά όχι για πολύ. Μελέτες έχουν δείξει πως, οι άνθρωποι που νήστευαν κάθε δεύτερη μέρα έχασαν βάρος, ακόμη και όταν έτρωγαν ό,τι ήθελαν τις ημέρες που δεν νήστευαν. Αλλά η απώλεια βάρους δεν κράτησε μακροπρόθεσμα. Επίσης εάν ο στόχος σας είναι να αποτοξινώσετε το σώμα σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σώμα σας αποτοξινώνεται φυσικά.

Είναι η νηστεία ασφαλής;

Η νηστεία για λίγες μέρες πιθανότατα δεν θα βλάψει τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αφυδατωθούν.

Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνες , μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα για να παραμείνει υγιές. Εάν δεν παίρνετε αρκετά από αυτά, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, δυσκοιλιότητα , αφυδάτωση και να μην αντέχετε τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα άτομα που δεν πρέπει να νηστεύουν είναι οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που θηλάζουν, άτομα με χρόνια ασθένεια, ηλικιωμένοι και παιδιά.

Πριν ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα, ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει νηστεία, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι καλή επιλογή για εσάς. Για παράδειγμα αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, δεν είναι σαφές εάν τα οφέλη θα παραμείνουν για χρόνια, εφόσον η συγκεκριμένη η δίαιτα συνεχιστεί καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.