WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υψηλά επίπεδα ασβεστίου: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Οκτωβρίου 2022

Υψηλά επίπεδα ασβεστίου: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας
pexels
Το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία, τη δύναμη των οστών και την υγεία της καρδιάς. Αυτό το μέταλλο βοηθά επίσης στην πήξη του αίματος και υποστηρίζει την καλή λειτουργία ορισμένων ενζύμων. Επιπλέον, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες στο σώμα σας.

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς, τα οστά και άλλους ιστούς.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Ωστόσο, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει μόνο περίπου το 15% του ασβεστίου από τα τρόφιμα, εάν καταναλώνετε περισσότερα από 2.000 χιλιοστόγραμμα αυτού του μετάλλου καθημερινά.

Η γήρανση, η εμμηνόπαυση, ορισμένα φάρμακα και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή και τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Τα οιστρογόνα και ορισμένα διουρητικά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερασβεστιαιμία ή περίσσεια ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Το πολύ ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει κακή λειτουργία των νεφρών, καρδιαγγειακά προβλήματα, πεπτική δυσφορία και ακούσια απώλεια βάρους. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερασβεστιαιμία θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του προστάτη.

Τι σημαίνει όμως όταν τα επίπεδα ασβεστίου σας είναι υψηλότερα από το κανονικό;

Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη πάθηση. Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι περίπου 8,6 έως 10,3 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο. Η ποσότητα ασβεστίου στο σώμα σας ρυθμίζεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να αναπτύξετε υπερασβεστιαιμία λόγω μιας υποκείμενης πάθησης που επηρεάζει αυτούς τους αδένες. Μια κοινή αιτία είναι ο υπερπαραθυρεοειδισμός, μια διαταραχή που προκαλεί την υπερπαραγωγή ορμονών από τους παραθυρεοειδείς αδένες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, φυματίωσης ή γενετικών διαταραχών. Η σοβαρή αφυδάτωση και ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα, όπως τα χάπια ασβεστίου, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερασβεστιαιμία. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που παραμένουν στο κρεβάτι για μεγάλες περιόδους.

Σημειώστε ότι το διατροφικό ασβέστιο είναι απίθανο να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα. Τα περισσότερα τρόφιμα έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μόνο μια μικρή ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό. Οι προσλήψεις ασβεστίου έως και 2.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα θεωρούνται ασφαλείς.

Η ήπια υπερασβεστιαιμία δεν απαιτεί συνήθως θεραπεία. Ωστόσο, εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε για λίγο. Η σοβαρή υπερασβεστιαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή, ορμονικά φάρμακα ή φάρμακα που στοχεύουν τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει διουρητικά ή άλλα φάρμακα, ανάλογα με την αιτία της κατάστασής σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.