WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν χορταίνουμε με τα λαχανικά (και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό);


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Οκτωβρίου 2022

Γιατί δεν χορταίνουμε με τα λαχανικά (και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό);
pexels
Τι να κάνετε όταν οι σαλάτες δεν σας χορταίνουν

Μόλις φάγατε μια μεγάλη σαλάτα, γεμάτη με φυλλώδη λαχανικά και όλα αυτά τα καλά πράγματα. Νιώθετε σαν μια #healthgoddess και απλά περήφανοι για την ενάρετη επιλογή σας για μεσημεριανό γεύμα.

Αλλά μισή ώρα αργότερα, νιώθετε αυτό το γνωστό γουργούρισμα στην κοιλιά σας, ακολουθούμενο από ένα γρύλισμα που θα μπορούσε να συναγωνιστεί το λιοντάρι στους εναρκτήριες τίτλους του MGM. Ναι πεινάτε ακόμα, με αποτέλεσμα να ψάχνετε πυρετωδώς για ένα σνακ που θα σας κρατήσει μέχρι το δείπνο.

Σας ακούγεται όλο αυτό οικείο; Δεν είστε μόνοι, ούτε τρελοί, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει ένας καλός λόγος που τα λαχανικά από μόνα τους δεν σας χορταίνουν.

Γιατί δεν σας χορταίνουν τα λαχανικά

Τα περισσότερα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως θεωρητικά θα πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι. Αλλά εδώ είναι το θέμα: το να νιώθετε γεμάτοι δεν έχει να κάνει με το να γεμίσατε έτσι απλά το στομάχι σας.

Ο κορεσμός είναι ένα περίπλοκο σύστημα που περιλαμβάνει τόσο το μυαλό όσο και το έντερο σας. Και τα λαχανικά δεν είναι πολύ πυκνά σε θερμίδες και αποτελούνται κυρίως από αέρα και νερό. Έτσι, από τη στιγμή που τα τρώτε, δεν μπαίνει πραγματικά πολύς όγκος στο στομάχι σας.

Τα καλά νέα είναι ότι προσθέτοντας στη σαλάτα σας μερικά ακόμα υλικά θα καταφέρετε να νιώθετε χορτάτοι για αρκετές ώρες.

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο χορταστικές

Προσθέστε λίγη τραγανή υφή

Η προσθήκη μερικών τραγανών στοιχείων όχι μόνο σημαίνει ότι το σώμα σας πρέπει να εργαστεί ελαφρώς πιο σκληρά για να χωνέψει (κάτι καλό σε αυτήν την περίπτωση), αλλά κάνει επίσης το γεύμα σας πιο ενδιαφέρον.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε κάτι τραγανό στη σαλάτα σας περιλαμβάνουν την προσθήκη θρυμματισμένων ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα και καρύδια, κουκουνάρια, ψητό κουνουπίδι ή τραγανά νουντλς ρυζιού.

Ενσωματώστε αμυλούχα λαχανικά

Τα αμυλούχα λαχανικά όπως η κολοκύθα και το παστινάκι τείνουν να είναι λίγο υψηλότερα σε υδατάνθρακες και πιο πυκνά από τα φυλλώδη λαχανικά. Δοκιμάστε να ψήσετε μερικά από αυτά τα λαχανικά στο φούρνο και να τα βάλετε στη σαλάτα σας — όχι μόνο θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο, αλλά είναι και απίστευτα νόστιμα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλους νόστιμους υδατάνθρακες όπως ρύζι, κινόα ή κριθάρι.

Προσθέστε λίγο λίπος

Το λίπος είναι φίλος μας. Επαναλαμβάνω, το λίπος δεν μας προσθέτει κιλά, είναι φίλος σου. Η προσθήκη μικρής ποσότητας υγιεινών, ακόρεστων λιπαρών στο γεύμα σας θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι σας κατά τη διάρκεια της πέψης. Βοηθά επίσης στην απελευθέρωση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξή σας.

Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ακόμα και κάποιο τυρί όπως κατσικίσιο τυρί ή φέτα και παρατηρήστε πόσο πιο ικανοποιημένοι θα νιώθετε.

Ειλικρινά – χωρίς λίγο λίπος, τα λαχανικά δεν με χορταίνουν. Είναι φυσιολογικό. Το ίδιο ισχύει και όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά σας στο σπίτι. Μην φοβάστε να τα καλύψετε με μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιόλαδου όταν τα μαγειρεύετε.

Σε τελική ανάλυση, τρώτε μια σαλάτα και η προσθήκη λίγης σάλτσας ή μερικών διασκεδαστικών στοιχείων για την υφή δεν πρόκειται να σας βλάψει. Στην πραγματικότητα, θα κάνετε πραγματικά χάρη στον εαυτό σας καθώς θα νιώθετε ικανοποιημένοι και χορτάτοι για αρκετή ώρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.