WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε όταν οι συγγενείς σχολιάζουν το βάρος του παιδιού σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Οκτωβρίου 2022

Τι να κάνετε όταν οι συγγενείς σχολιάζουν το βάρος του παιδιού σας
pexels
«Κοίτα τη χαριτωμένη χοντρή κοιλίτσα». «Δεν νομίζεις ότι έχεις χορτάσει;» Μπορεί αυτές οι φράσεις να φαίνονται αθώες, αλλά ακόμη και τα πιο καλοπροαίρετα σχόλια μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν ότι η δυσαρέσκεια μιας ενήλικης γυναίκας με το βάρος σχετίζεται με τον βαθμό που οι γονείς της και οι συγγενείς της σχολίαζαν τα κιλά της.

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για το βάρος τους και την εμφάνισή τους από την ηλικία των τριών έως πέντε ετών και ότι πολλά παιδιά εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το σώμα τους.

Όμως, ενώ ως γονιός μπορείτε να επιλέξετε πώς θα προσεγγίσετε το βάρος και την εικόνα του σώματος των παιδιών σας, μπορεί οι συγγενείς να μη το προσεγγίζουν με τον σωστό τρόπο. Δείτε τι μπορείτε να κάντε σε αυτή την περίπτωση. πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Προλάβετε τα πράγματα

Εάν μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον με επίκεντρο το σωματικό βάρος, σημαίνει ότι πιθανότατα θα έρθετε αντιμέτωποι με σχόλια σχετικά με το βάρος του παιδιού σας από τους συγγενείς σας. Όμως αντί να περιμένετε μέχρι να ειπωθεί κάτι, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας προληπτικής συζήτησης, η οποία θα αφορά το πώς μεγαλώνετε το παιδί σας και πώς θα εκτιμούσατε να του μιλάει η υπόλοιπη οικογένεια. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτό που λένε μπορεί να είναι επιβλαβές.

Κάντε τους συγγενείς σύμμαχούς σας

Μια άλλη επιλογή είναι να προσπαθήσετε να τους κάνετε σύμμαχους, αντί να κριτικάρετε αυτό που έχουν κάνει. Είναι ωραίο να είσαι στην ίδια ομάδα.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάτι όπως «Θα θέλαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με μια θετική εικόνα σώματος. Μπορείτε να μας υποστηρίξετε μη σχολιάζοντας το βάρος, το σώμα ή την πρόσληψη τροφής; Και μπορείτε επίσης να μην σχολιάζετε το βάρος σας ή το σώμα άλλων ανθρώπων γύρω τους; Αυτό θα το εκτιμούσα πολύ».

Να είστε ευγενικοί

Από την εμπειρία μου, χρειάστηκε να επαναλάβω το μήνυμα πολλές φορές πριν συμβεί η αλλαγή. Να είστε ευγενικοί. Θυμηθείτε ότι οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα, επομένως να είστε προετοιμασμένοι να τους το υπενθυμίζετε με ηρεμία όσες φορές χρειάζεται.

Εξετάστε τον κύκλο επιρροής

Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα. Θα υπάρξουν στιγμές που το body shaming θα βρίσκεται στη ζωή του παιδιού σας, είτε μέσω των συζητήσεων που ακούει, των βιβλίων που διαβάζει ή των τηλεοπτικών εκπομπών που παρακολουθεί. Εξηγήσετε στο παιδί σας ΄τι το σώμα μας επιτρέπεται να αλλάξει και ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

Μοντέλο ισορροπημένης διατροφής

Είτε έχετε ένα μικρό παιδί είτε έναν έφηβο, η δημιουργία ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών ξεκινά από το σπίτι. Γίνετε εσείς το πρότυπο μέσω της σχέσης σας με το φαγητό, και βάλτε τα παιδιά σας να συμμετέχουν είτε στο μαγείρεμα είτε στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.