WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες;


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Νοεμβρίου 2022

Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες;
pexels
Ορισμένες τροφές έχουν τη φήμη ότι «αυξάνουν τον μεταβολισμό» για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, αλλά υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις;

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε εάν κάποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού και θα εμβαθύνουμε επίσης στην έρευνα σχετικά με το εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες τροφές για να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους.

Πώς το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια;

Η συνολική ημερήσια δαπάνη ενέργειας (TDEE) είναι όλες οι θερμίδες που καίει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέσσερις κατηγορίες ενεργειακής δαπάνης αποτελούν:

  • Βασικός μεταβολικός ρυθμός : Αυτή είναι η ενέργεια που απαιτείται για να σας κρατήσει ζωντανούς και να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία των οργάνων σας. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι υπεύθυνος για περίπου το 50-70% του TDEE σας.

  • Θερμική επίδραση της τροφής (TEF) : Αυτή είναι η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την πέψη, την απορρόφηση και την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών.

  • Θερμογένεση δραστηριότητας που σχετίζεται με την άσκηση : Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια για διάφορες δραστηριότητες, όπως προπόνηση, τρέξιμο, δουλειές στο σπίτι κ.α.

  • Θερμογένεση δραστηριότητας χωρίς άσκηση : Αυτή είναι η ενέργεια για καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Υπάρχουν τροφές που σας βοηθούν να κάψετε θερμίδες;

Υπάρχει κάποια αλήθεια στους ισχυρισμούς ότι κάποιες τροφές ενισχύουν τον μεταβολισμό; Για να απαντήσουμε στην ερώτηση θα εμβαθύνουμε στο τι λένε τα στοιχεία.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσουν την ενεργειακή δαπάνη. Στην πραγματικότητα, περίπου το 20-30% της ενέργειας σε πρωτεΐνη χρησιμοποιείται μόνο για την πέψη των τροφίμων, σε σύγκριση με 5-10% σε υδατάνθρακες και 0-3% σε λίπη.

Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη μειώνει την όρεξη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας όπως η γκρελίνη και προκαλούν αισθήματα πληρότητας .

Ωστόσο, η πρωτεΐνη είναι μόνο ένα συστατικό της διατροφής και όχι ένα μαγικό φίλτρο για την απώλεια βάρους. Έτσι λοιπόν παρόλο που μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την ενεργειακή σας δαπάνη, δεν έχει σημαντική επίδραση.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη υπάρχει φυσικά σε κόκκους καφέ, τσάι και κακάο. Έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα από διαφορετικές μελέτες δεν ήταν όλα συνεπή, επομένως τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά.

Ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη. Αλλά έως και 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή πέντε έως έξι φλιτζάνια τσάι.

Άλλα τρόφιμα που πολλοί ισχυρίζονται ότι καίνε θερμίδες

Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό πικάντικο συστατικό στις πιπεριές τσίλι. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και να καταστέλλει την όρεξη, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Τέλος υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και εδώ η έρευνα είναι ανάμεικτη.

Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει καμία μαγική φόρμουλα για την απώλεια βάρους. Αντ αυτού η εστίαση σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή είναι ένα πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη συνολική υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.