WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 προβλήματα που προκαλούνται από το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Νοεμβρίου 2022

5 προβλήματα που προκαλούνται από το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Μόλις ξεκινήσατε τη μέρα σας, αλλά για κάποιο λόγο νιώθετε μέσα στα νεύρα. Καθώς περνούν τα λεπτά, διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεστε να είστε συγκεντρωμένοι και αρχίζετε να νιώθετε πονοκέφαλο. Αναρωτιέστε εάν έχετε πιει πολύ καφεΐνη. Ή μήπως δεν κοιμηθήκατε καλά χθες το βράδυ; Ή συμβαίνει κάτι άλλο - ίσως κάτι πιο σοβαρό;

Όλα αυτά που νιώθετε το πρωί μπορεί να είναι μια αρκετά κοινή εμπειρία - και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα φαινομενικά άσχετα συμπτώματα μπορεί να έχουν έναν εκπληκτικό (και ευτυχώς πολύ θεραπεύσιμο) ένοχο: το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Όπως εκείνος ο φίλος που απαντά πάντα στα μηνύματα κειμένου 72 ώρες αφότου τα στείλετε, έτσι και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Χωρίς συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης αίματος, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ακριβώς πόσο ψηλά ή χαμηλά είναι τα επίπεδα σακχάρου σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε σε εγρήγορση για συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι τα αποθέματα γλυκόζης του σώματός σας έχουν πέσει.

Εδώ είναι πέντε σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, καθώς και τι να κάνετε όταν εμφανιστούν.

Ευερεθιστότητα

Η γενική γκρίνια που νιώθετε ενώ πεινάτε είναι απολύτως πραγματική. Αν έχετε τύχει ποτέ να μιλήσετε απότομα σε έναν συνάδελφο και μετά να το μετανιώσατε, αμέσως πριν από το μεσημεριανό γεύμα, αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το να μην τρώτε μπορεί να σας φέρει κακή διάθεση. Έρευνα από το 2022 παρακολούθησε 64 άτομα, παρατηρώντας τα συναισθήματά τους κάθε μέρα. Όταν τα άτομα ένιωθαν πεινασμένοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθανθούν επίσης θυμό και ευερεθιστότητα και λιγότερο πιθανό να βιώσουν ευχαρίστηση.

Ομολογουμένως, κανείς δεν αισθάνεται χαρούμενος όταν η κοιλιά του είναι άδεια, αλλά η πείνα μπορεί να μην είναι η μόνη αιτία της νευρικότητας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι επίσης πιθανό να εμπλέκονται. Η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο είναι η γλυκόζη, έτσι όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, μειώνεται και η διαθέσιμη ενέργεια στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση, τη συγκέντρωση, ακόμη και τα επίπεδα στρες. Προτού λοιπόν εξαπολύσετε την επιθετικότητά σας σε έναν ανυποψίαστο συνάδελφο ή μέλος της οικογένειας, σκεφτείτε να φάτε ένα σνακ.

Νευρικότητα και άγχος

Το να νιώθετε νευρικότητα ή άγχος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι ότι το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές γνώριζαν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των νευρικών συναισθημάτων και των διακυμάνσεων της γλυκόζης του αίματος.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το 2016 υποδηλώνει ότι η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή θα μπορούσε να βελτιωθεί με μια δίαιτα χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη.

Πονοκέφαλος

Εκτός από τη νευρικότητα, το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει και πονοκέφαλο, που είναι ένα κοινό ορμονικό υποπροϊόν της ανεπαρκούς γλυκόζης. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 , ο εξασθενημένος μεταβολισμός της γλυκόζης, η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και οι διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ημικρανιών.

Ενώ οι ημικρανίες μπορεί να είναι εξουθενωτικές και συχνά επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού, ο τυπικός υπογλυκαιμικός πονοκέφαλος σας μπορεί επίσης να μοιάζει με έντονη κεφαλαλγία τάσης- ένας διάχυτος τύπος πονοκεφάλου, που εντοπίζεται γύρω από το κεφάλι, σαν μια σφιχτή ζώνη, από το μέτωπο, στους κροτάφους έως το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη του εγκεφάλου είναι ένα από εκείνα τα συμπτώματα που είναι δύσκολο να περιγραφεί - και μερικές φορές ακόμη πιο δύσκολο να βρείτε την αιτία. Μια πιθανή εξήγηση γι αυτή την αίσθηση; Το μαντέψατε: το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Σε αντίθεση με τους μύες ή άλλα όργανα, ο εγκέφαλος μπορεί κυριολεκτικά να χρησιμοποιεί μόνο υδατάνθρακες για καύσιμο. Χρειάζεστε μια συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα για να λειτουργήσει ο εγκέφαλος. Συνήθως, αφού φάτε κάτι που περιέχει υδατάνθρακες, το σώμα σας τους διασπά και απελευθερώνει τα βασικά σάκχαρα στην κυκλοφορία του αίματός σας για να κυκλοφορήσουν ως ενέργεια για τα διάφορα όργανά σας, συμπεριλαμβανομένου (φυσικά) του εγκεφάλου σας.

Κόπωση

Όταν προσπαθείτε να εντοπίσετε την αιτία του ατελείωτου χασμουρητού, μην υποτιμάτε τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακριβώς όπως η ανεπάρκεια γλυκόζης σημαίνει λιγότερη ενέργεια για τον εγκέφαλό σας, σημαίνει επίσης λιγότερη ενέργεια για το υπόλοιπο σώμα σας, κάνοντας σας να αισθάνεστε κολλημένοι σε μια πιο αργή ταχύτητα.

Πώς θα διατηρήσετε σταθερό το σάκχαρο στο αίμα

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε τα επίφοβα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα είναι να μην πέφτει η γλυκόζη σας εξαρχής. Εάν γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς σε κρίσεις υπογλυκαιμίας, είναι έξυπνο να προηγηθείτε λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι τόσο απλά όσο η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων.

Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της πτώσης του σακχάρου στο αίμα είναι να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Ισορροπήστε το πιάτο σας με μια πηγή υδατανθράκων πλούσια σε φυτικές ίνες, βραδείας πέψης, συν άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη για να προωθήσετε τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες , λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, θα επιβραδύνετε την κένωση του στομάχου και την εντερική απορρόφηση των σακχάρων. Εκτός από το ότι σας βοηθήσει να αποφύγετε την μείωση του σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνει επίσης μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τι να κάνετε όταν το σάκχαρο στο αίμα σας έχει πέσει

Εάν έχετε να φάτε για πολλή ώρα και νιώθετε τώρα τα ενδεικτικά σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, αντί να σας κατακλείσουν τα νεύρα και η σύγχυση, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε ένα φαγητό που να περιέχει υδατάνθρακες.

Για όσους έχουν ήπιες πτώσεις σακχάρου, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του στα φυσιολογικά επίπεδα. (Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.)

Μόλις το σάκχαρο στο αίμα επανέλθει στο φυσιολογικό, η κατανάλωση ενός ισορροπημένου σνακ ή γεύματος με πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της νέας πτώσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.