WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η δίαιτα που ακολουθείτε, σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Δεκεμβρίου 2022

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η δίαιτα που ακολουθείτε, σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό
pexels
Η καλύτερη δίαιτα που μπορείτε να κάνετε είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και γενικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του σώματός σας.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή επισημαίνουν ότι αν και οι συστάσεις έχουν αλλάξει ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, πολλές από αυτές παραμένουν συνεπείς, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφών και ροφημάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ποικιλία λαχανικών και φρούτων από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Το CDC προσθέτει ότι ισορροπημένη διατροφή σημαίνει επίσης ότι ενσωματώνετε τα τρόφιμα που αγαπάτε περισσότερο, ώστε να μην αισθάνεστε στερημένοι. Έτσι, αν θέλετε μια σοκολάτα, ένα παγωτό ή ένα μπέργκερ, μπορείτε να τα απολαύσετε.

Αλλά ακριβώς όπως η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, έτσι και η δίαιτα μπορεί επίσης. Εδώ είναι μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου και τα προειδοποιητικά σημάδια μιας δίαιτας που σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Εξαλείφει τις ομάδες τροφίμων που χρειάζεστε

Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας όλες τις ομάδες τροφίμων- λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες και έλαια/λίπη- αν είναι δυνατόν. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή

δηλώνουν ότι οι ομάδες τροφίμων δημιουργούν μια ισορροπημένη διατροφή που βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Δεν τρέφετε το σώμα σας

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών συμβαίνει όταν δεν λαμβάνετε αρκετά από αυτά όπως βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες. Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών είναι επίσης γνωστή ως υποσιτισμός και ο λόγος που ακούγεται τρομακτικό είναι επειδή μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με το NHS, ο υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση ή αδυναμία, ακούσια απώλεια βάρους και προβλήματα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο υποσιτισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στα οστά, αίσθημα καύσου στα πόδια σας ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει πιθανώς να κοιτάξετε τη διατροφή σας. Φροντίστε να μην παραλείπετε γεύματα και να τρώτε ολόκληρα τρόφιμα αντί επεξεργασμένα.

Είναι δύσκολο να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα

Ορισμένες δίαιτες - ειδικά οι δίαιτες της μόδας - προσφέρουν συγκεχυμένες συμβουλές που μπορεί να μην βασίζονται καν σε επιστημονικά στοιχεία. Επίσης πολλές από αυτές απαιτούν από εσάς να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να σας στρεσάρει.

Μια δίαιτα μπορεί επίσης να είναι αναποτελεσματική εάν δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, εάν η δίαιτά σας, σας ζητά να τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες ή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου λίγων ωρών κάθε μέρα και δεν μπορείτε να καλύψετε αυτή την απαίτηση λόγω εργασιακών ή προσωπικών σας ευθυνών, θα νιώθετε πάντα ότι αποτυγχάνετε. Γι αυτό και η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Jenny.Gr
unsplash

Νιώθετε περιορισμένοι στο τι μπορείτε να φάτε

Η διατροφή σας μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εάν δεν είναι κάτι που νιώθετε ότι μπορείτε να ζήσετε με αυτή. Οι δίαιτες με πολλούς κανόνες και χρονικά όρια συχνά γίνονται πιο δύσκολες να ακολουθηθούν, επειδή μπορεί να είναι περιοριστικές και μα μην ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Χάνετε βάρος εξαιρετικά γρήγορα

Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι μιας ανθυγιεινής διατροφής. Η απώλεια μισού με ένα κιλό την εβδομάδα είναι η συνήθης σύσταση για υγιή απώλεια βάρους. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας μακροπρόθεσμα.

Εάν επιλέξετε να χάσετε κιλά πιο γρήγορα από αυτό, μπορεί να χρειαστείτε ιατρική παρακολούθηση για να βεβαιωθείτε ότι δεν βλάπτετε το σώμα σας. Ένα πιθανό πρόβλημα με την πολύ γρήγορη απώλεια βάρους είναι ότι θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε να χάσετε άπαχο μυϊκό ιστό αντί για λίπος.

Και με την απώλεια μυϊκής μάζας, η δύναμη και η αντοχή επηρεάζονται αρνητικά, οδηγώντας σε μειωμένη λειτουργική απόδοση. Ένας βασικός δείκτης ότι χάνετε περισσότερους μύες από λίπος είναι η έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η μείωση των μυών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ενέργειας.

Νιώθετε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο

Η υπερβολική μείωση των θερμίδων μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία ή έλλειψη ενέργειας συνολικά. Το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες για ενέργεια, οπότε το να τις μειώσετε κατά πολύ μπορεί να σας κάνει νωθρούς. Επίσης η αποκοπή πολλών υδατανθράκων από τη διατροφή σας μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή, καταλήγετε να χάνετε νερό και μπορεί να να νιώθετε μια συνεχόμενη κόπωση.

Παθαίνετε εμμονή

Η εμμονή για υγιεινή διατροφή μπορεί να κυριαρχήσει στη ζωή σας με πολύ ανθυγιεινό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα η ορθορεξία είναι μια μορφή εμμονικής διατροφής που εστιάζει στην ποιότητα της τροφής. Ενώ τα άτομα με ανορεξία εστιάζουν στο πόση τροφή τρώνε, τα άτομα με ορθορεξία μπορεί να έχουν ακραία απέχθεια για τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή νάτριο.

Όπως γνωρίζουμε, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, νατρίου και άλλων δυνητικά επικίνδυνων συστατικών μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Ωστόσο, οι ορθορεξικοί εστιάζουν τόσο πολύ στην υγιεινή διατροφή που θα μπορούσαν να μην καταναλώνουν σημαντικές ομάδες τροφίμων φοβούμενοι ότι δεν τρώνε σωστά.

Κόβουν το κρέας επειδή άκουσαν ότι το κρέας είναι κακό, μετά κόβουν τα γαλακτοκομικά επειδή πιστεύουν ότι είναι παχυντικά και μετά προχωρούν σε οτιδήποτε είναι επεξεργασμένο. Αλλά τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα βλαβερά, για παράδειγμα, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι στην πραγματικότητα όλα επεξεργασμένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.