WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η δίαιτα που ακολουθείτε, σας προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί η δίαιτα που ακολουθείτε, σας προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Γιατί μια δίαιτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Αποφασίσατε να αλλάξετε τη διατροφή σας . Ίσως μειώσατε τη ζάχαρη και το κόκκινο κρέας. Ίσως αρχίσατε να καταναλώνετε περισσότερες σαλάτες. Ή ίσως αυξήσατε την κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Ίσως υιοθετήσατε την κετογονική δίαιτα ή κάποιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Ή ίσως εξαλείψατε τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη ως μέρος ενός σχήματος τύπου Whole30. Ή αντίθετα, ασπαστήκατε μια διατροφή με φυτικά τρόφιμα. Όμως όπως συνηθίζουμε να λέμε, «Καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη». Όποια και είναι η διατροφική αλλαγή που κάνατε, υπήρξε και μια άλλη απροσδόκητη αλλαγή που τη συνόδευε: Ξαφνικά έχετε δυσκοιλιότητα και απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί.

Αν και μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο οι άνθρωποι να βιώνουν μια υποβάθμιση στην πεπτική τους κανονικότητα παράλληλα με μια αλλαγή στη διατροφή τους. Ακολουθούν τρεις από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους έχετε δυσκοιλιότητα – και πώς να τους διορθώσετε, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα .

Η νέα σας δίαιτα στερείται διαλυτών ινών

Πολλά δημοφιλή διατροφικά σχήματα –όπως τα προγράμματα χωρίς γλουτένη , η κετογονική δίαιτα, το Whole30 και τα προγράμματα με χαμηλούς υδατάνθρακες – μειώνουν σημαντικά τα δημητριακά. Και μερικές δίαιτες περιλαμβάνουν επίσης μείωση της πρόσληψης λαχανικών και φρούτων. Επίσης οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζονται διαλυτές ίνες, αντικαθίστανται συχνά από εναλλακτικές τροφές με χαμηλότερους υδατάνθρακες, όπως τα φυλλώδη χόρτα, τα μούρα και οι ξηροί καρποί, οι οποίες είναι πλούσιες σε ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζονται αδιάλυτες ίνες. Όμως τα τρόφιμα με αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι μερικά παραδείγματα τροφών που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε δυσκοιλιότητα.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ισορροπημένη αλλαγή, στην πραγματικότητα, οι δύο τύποι φυτικών ινών συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στο πεπτικό σας σύστημα . Οι διαλυτές ίνες είναι μαλακές και κολλώδεις. Απορροφούν το νερό ώστε να σχηματιστεί στο πεπτικό σύστημα μια ουσία που μοιάζει με ζελέ, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών από το σώμα.

Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό και περνούν ακέραιες από το γαστρεντερικό, διευκολύνοντας την ομαλή λειτουργία του και προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα .

Επομένως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δίαιτά σας με αδιάλυτες φυτικές ίνες να περιλαμβάνει τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Η νέα σας δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά

Όταν κάνετε διατροφικές αλλαγές, όπως η εγκατάλειψη των γαλακτοκομικών, η αλλαγή από τα ολόκληρα αυγά στα ασπράδια ή η υιοθέτηση μιας πιο φυτικής διατροφής, συχνά μειώνετε το λίπος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι το λίπος παίζει ρόλο στην τόνωση της κινητικότητας στο παχύ έντερο. Έτσι οι τροφές χωρίς λιπαρά που προωθεί η νέα σας δίαιτα μπορεί να σημαίνει ότι θα εμφανίσετε στο μέλλον δυσκοιλιότητα.

Όταν το μοτίβο της διατροφής σας τυχαίνει να είναι επίσης μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τότε μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσετε ότι τα γεύματά σας δεν προκαλούν τόσο ισχυρή απόκριση του πεπτικού συστήματος όπως παλιά.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι να φάτε όταν έχετε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε υγιεινά λίπη στα γεύματά σας: αβοκάντο, βούτυρο ξηρών καρπών, κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι, ταχίνι, χούμους, ελαιόλαδο ή λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Jenny.Gr
pexels

Η νέα σας δίαιτα δεν περιέχει φυσικά σάκχαρα

Μερικά από τα πιο περιοριστικά διατροφικά σχήματα που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες ακολουθούν μια αρκετά σκληρή προσέγγιση για τα τρόφιμα που περιέχουν μια ελάχιστη ποσότητα φυσικής ζάχαρης, όπως το γάλα ή το γιαούρτι. Ωστόσο, πολλά από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε τέτοια τρόφιμα - η λακτόζη στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, η φρουκτόζη στα φρούτα, η σορβιτόλη στα αποξηραμένα φρούτα - μπορούν να ασκήσουν ήπια καθαρτική δράση στο παχύ έντερο. Έτσι, αν τρώγατε τακτικά τρόφιμα σε αυτήν τη λίστα και πλέον δεν τα επιλέγετε, μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.