WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε για υγιές δέρμα, λαμπερά μαλλιά, ανοσία και πολλά άλλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Φεβρουαρίου 2023

5 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε για υγιές δέρμα, λαμπερά μαλλιά, ανοσία και πολλά άλλα
unsplash
Αυτές οι θρεπτικές φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε την οποία χρειάζεται το σώμα σας.

Όσον αφορά την ευεξία, τα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη D κλέβουν συχνά την παράσταση — και για καλό λόγο, αφού μεταξύ άλλων βασικών πλεονεκτημάτων για την υγεία, αυτές οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τι γίνεται όμως με τα άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε; Μπορεί να μην έχει τόση προσοχή όσο άλλες βιταμίνες, αλλά αυτή η πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνη είναι εξίσου σημαντική για την υγεία σας.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Σύμφωνα με το National Center for Biotechnology Information, η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, που σημαίνει ότι χρειάζεται λίπος για να απορροφηθεί. Λειτουργεί κυρίως ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώσεις που, όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη.

Το σώμα παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα φυσιολογικών διεργασιών (σκεφτείτε: μεταβολισμός), αλλά κάποιοι παράγοντες όπως η περιβαλλοντική ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορούν να αυξήσουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Εάν αυτές οι ελεύθερες ρίζες συσσωρευτούν, μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες, που συμβάλλουν σημαντικά σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Και εκεί είναι που έρχονται τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε. Γενικά, τα αντιοξειδωτικά δρουν καθαρίζοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, και τελικά τις καθιστούν αβλαβείς. Αυτό προστατεύει τα κύτταρα σας από το οξειδωτικό στρες, διατηρώντας τα (και εσάς) υγιή.

Περισσότερα οφέλη για τη βιταμίνη Ε

Στην περίπτωση της βιταμίνης Ε, οι αντιοξειδωτικές της δράσεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Για παράδειγμα, βοηθά στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που είναι βασικό για την πρόληψη κυτταρικών τραυματισμών. Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες έχουν επίσης την ικανότητα να προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες από τον ήλιο ενώ σταθεροποιούν τον φραγμό του δέρματος.

Αλλά δεν σταματά εκεί - η βιταμίνη Ε υποστηρίζει την υγεία του δέρματος διατηρώντας τα επίπεδα κολλαγόνου (της κύριας δομικής πρωτεΐνης στο δέρμα), καθώς και την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτή η θρεπτική ουσία εμπλέκεται επίσης στη λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της σωστής ροής του αίματος.

Με απλά λόγια, η βιταμίνη Ε είναι μια σημαντική ένωση για τη συνολική υγεία και ευεξία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι αρκετά σπάνια, αλλά δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του αυτή τη βιταμίνη, πρέπει να την λάβετε από αλλού. Ευτυχώς βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, επομένως δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συνιστώμενη ποσότητα των 15 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Ακολουθούν ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια από τις υψηλότερες πηγές βιταμίνης Ε, ακολουθούμενα από τα φουντούκια. Παράδειγμα: Μια μερίδα αμύγδαλα περιέχει περίπου 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε, ενώ η ίδια ποσότητα φουντουκιών περιέχει περίπου 4 χιλιοστόγραμμα . Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών.

Ηλιόσποροι

Την επόμενη φορά που θα λαχταράτε κάτι τραγανό, επιλέξτε τους ηλιόσπορους. Οι ηλιόσποροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ¼ φλιτζάνι περιέχει περίπου 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε, που είναι σχεδόν η μισή ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Jenny.Gr
pexels

Έλαια ξηρών καρπών και σπόρων

Δεδομένου ότι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα έλαιά τους είναι εξίσου πλούσια. Το ηλιέλαιο και το έλαιο φύτρων σιταριού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αν και έχουν διαφορετικές χρήσεις. Το ηλιέλαιο είναι ένα πολύ σταθερό λάδι, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Ενώ το λάδι φύτρων σιταριού έχει χαμηλότερο σημείο καπνού, επομένως πρέπει να χρησιμοποιείται σε σάλτσες για σαλάτες ή να περιχύνεται πάνω από μαγειρεμένα πιάτα.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα εκτός από νόστιμα είναι και πλούσια σε βιταμίνη Ε (ανάμεσα σε πολλά άλλα ισχυρά θρεπτικά συστατικά). Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν το σπανάκι και το σέσκουλο, που και τα δύο προσφέρουν περίπου 2 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ανά μισό φλιτζάνι. Ακόμη και οι φυλλώδεις κορυφές των παντζαριών περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, δίνοντάς σας έναν εξαιρετικό λόγο για να χρησιμοποιήσετε αυτό το λαχανικό.

Αβοκάντο

Υπέροχα νέα για τους λάτρεις του αβοκάντο: Το κρεμώδες αυτό φρούτο (ναι, είναι φρούτο) είναι μια άλλη καταπληκτική πηγή βιταμίνης Ε, που προσφέρει περίπου 4 χιλιοστόγραμμα για μισό αβοκάντο (100 γραμμάρια). Άλλα θρεπτικά συστατικά στο αβοκάντο περιλαμβάνουν κάλιο, βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη, αλλά και επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη, τη μείωση της χοληστερόλης, τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την προώθηση της μακροζωίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.