WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο καιρό μπορούμε να μείνουμε χωρίς ύπνο και τι θα μας συμβεί;


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Φεβρουαρίου 2023

Πόσο καιρό μπορούμε να μείνουμε χωρίς ύπνο και τι θα μας συμβεί;
pexels
Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός;

Μπορεί να εκπλαγείτε με τον πόσο καιρό μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να μείνει ξύπνιος. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την απλή υπνηλία. Στην πραγματικότητα, ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές όσον αφορά την υγείας μας .

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως η ηλικία και κάποια ασθένεια που μπορεί να αλλάξουν τη διάρκεια του ύπνου ορισμένων ανθρώπων. Ακόμη και η δική σας ικανότητα να μένετε ξύπνιοι μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ή τη διατροφή σας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κοινές επιδράσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μετά από μια άγρυπνη νύχτα ή και δύο. Δείτε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα, τη διάθεση και τη διανοητική εστίασή σας μετά από πολύ χρόνο χωρίς ύπνο.

24 ώρες χωρίς ύπνο

Όποιος έχει πάει σε ένα πάρτι ή έχει μια παρουσίαση εργασίας, μάλλον έχει περάσει ένα βράδυ χωρίς ύπνο. Μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά σε αυτό το σημείο μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις δυσμενείς επιπτώσεις της αϋπνίας.

Η στέρηση ύπνου 24 ωρών μπορεί να αλλάξει την προσοχή και τις ικανότητές σας στη λήψη αποφάσεων. Άλλα πιθανά ζητήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη κρίσης

  • Μειωμένος συντονισμός χεριού-ματιού

  • Βλάβη ακοής

48 ώρες χωρίς ύπνο

Στο διήμερο, οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται για να μείνουν ξύπνιοι. Μπορεί να εμφανιστούν ψευδαισθήσεις. Μετά από τόσο χρόνο χωρίς ύπνο, μπορείτε να περιμένετε αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα και έλλειψη συνοχής.

Μια μεγάλη περίοδος χωρίς ύπνο επηρεάζει επίσης αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων. Επίσης μπορεί να εμφανίσετε γνωστική εξασθένηση και ακραίες παραισθήσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από 30 ώρες αυπνίας, οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να εντοπίσουν τη διαφορά μεταξύ χαρούμενων και θυμωμένων εκφράσεων του προσώπου.

Αν και είναι πολύ ανθυγιεινό να μένετε 2 ημέρες χωρίς να κοιμηθείτε, τις περισσότερες φορές, μια νύχτα ξεκούρασης μπορεί να επαναφέρει το σώμα σας στο φυσιολογικό. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν κοιμάστε αρκετά σε τακτική βάση; Αυτό μπορεί να θεωρηθεί χρόνια αϋπνία και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένες κινητικές δεξιότητες και ακόμη και αύξηση βάρους.

Jenny.Gr
pexels

Η σημασία του καλού ύπνου

Όπως είδατε και παραπάνω, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τακτικός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση όλων των πτυχών της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών και πνευματικών λειτουργιών.

Όταν κοιμάστε, το σώμα και το μυαλό σας επιβραδύνουν και περνούν από διάφορα στάδια ανάκαμψης. Από την άλλη μεριά η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αυτών των διεργασιών και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες από τις πιο κρίσιμες σωματικές σας λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση, η ενέργεια και η διάθεση.

Ο ποιοτικός ύπνος θεωρείται ζωτικής σημασίας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα, από το προσδόκιμο ζωής μέχρι τα επίπεδα γλυκόζης. Ακολουθούν μερικά ακόμη από τα πιο κοινά πιθανά οφέλη που σχετίζονται με έναν ξεκούραστο ύπνο.

Ενισχυμένη εστίαση

Η σωστή ανάπαυση συμβάλλει σε πιο διορατική σκέψη και βελτιωμένη εστίαση. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός σας εργάζεται σκληρά για να ανακτήσει και να επισκευάσει νευρώνες που κρατούν το μυαλό σας σε εγρήγορση.

Καλύτερη διάθεση

Μια σωστή νύχτα ύπνου μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Προσωπική ασφάλεια

Το National Sleep Foundation

υπολογίζει ότι πολλά από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα συμβαίνουν εξαιτίας κουρασμένων οδηγών. Στην πραγματικότητα, υποθέτουν ότι λιγότερο από 6 ώρες ύπνου τριπλασιάζει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να πιέζετε το σώμα σας να μένει ξύπνιο όλη τη νύχτα. Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία και απαραίτητος για τη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.