WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες με ωμό κρέας και μη παστεριωμένο γάλα: Οι νέες επικίνδυνες διατροφικές τάσεις στο TikTok


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαρτίου 2023

Δίαιτες με ωμό κρέας και μη παστεριωμένο γάλα: Οι νέες επικίνδυνες διατροφικές τάσεις στο TikTok
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άψητο κρέας και το μη παστεριωμένο γάλα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων τα καταναλώνουν.

Οι δίαιτες με ωμές τροφές δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι λάτρεις του άψητου φαγητού υποστηρίζουν ότι η υψηλή θερμότητα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά, επομένως μια διατροφή με τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση θα πρέπει να είναι πιο υγιεινή. Με όλα τα δυσμενή νέα σχετικά με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτό δεν ακούγεται πολύ τρελό - τουλάχιστον αν εστιάσετε σε ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως σε μια ωμή χορτοφαγική ή vegan δίαιτα .

Ωστόσο, αυτό έδωσε πάτημα στους tiktokers να προχωρήσουν λίγο παρακάτω και να προωθούν βίντεο άψητα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των ζωικών οργάνων. Κάτι που φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία.

Ο κύριος μεταξύ των υποστηρικτών του #rawlife είναι ο επιδεικτικός Liver King , ο αυτοαποκαλούμενος «CEO του προγονικού τρόπου ζωής» με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ακόλουθους και 81,5 εκατομμύρια likes στο TikTok. Πολλά βίντεο παρουσιάζουν έναν μυώδη και χωρίς πουκάμισο Liver King να κάθεται σε έναν θρόνο καθώς ετοιμάζεται να απολαύσει ένα γεύμα που μπορεί να περιλαμβάνει ωμό συκώτι, μυελό των οστών ή κιμά βοδινού κρέατος.

Και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Paul Saladino , πιστοποιημένος γιατρός, ο οποίος προτιμάει το μη παστεριωμένο γάλα, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία θέρμανσης εξαλείφει τα βασικά οφέλη για την υγεία. Όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια.

Όμως πριν αρχίσετε να παραγγέλνετε ταρτάρ μπριζόλας και μη παστεριωμένο γάλα, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για ορισμένα ωμά τρόφιμα.

Μέρος της ιδέας ότι τα ωμά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από ό, τι τα μαγειρεμένα προέρχεται από την πεποίθηση ότι η θέρμανση των τροφίμων καταστρέφει ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Αυτό δεν είναι εντελώς αβάσιμο. Η θέρμανση καταστρέφει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά και δεν έχει σημασία αν αυτά βρίσκονται στα λαχανικά ή στο κρέας ή σε άλλα τρόφιμα.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο ευαίσθητα στη θερμότητα από άλλα, ωστόσο τα κύρια θρεπτικά συστατικά του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και των βιταμινών Β, επηρεάζονται ελάχιστα από τις κανονικές θερμοκρασίες μαγειρέματος, γι' αυτό το ψήσιμο μιας μπριζόλας ή ενός στήθους κοτόπουλου δεν αλλοιώνει τη βασική θρεπτική αξία του τροφίμου.

Επιπλέον μερικές φορές η θερμότητα μπορεί να ενισχύσει κάποια θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα. Για παράδειγμα σε μια μελέτη που εξέτασε πώς το μαγείρεμα επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά σε κομμάτια χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος διαπίστωσε ότι μπορεί κάποιες βιταμίνες και μέταλλα να μειώθηκαν μετά το μαγείρεμα, αλλά ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά το μαγείρεμα.

Τι γίνεται με όλες αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χάνουμε; Έχουν δίκιο οι λάτρεις του ωμού κρέατος όταν λένε ότι το άψητο κρέας είναι πιο υγιεινό; Το ερώτημα που πρέπει πραγματικά να κάνουμε στον εαυτό μας είναι πόσο σημαντικό είναι αυτό το θρεπτικό συστατικό που χάνεται κατά το μαγείρεμα. Πιθανότατα μπορεί να μην τρώτε μπριζόλα για να πάρετε θειαμίνη της, επομένως τα μικροθρεπτικά συστατικά που χάνετε στη διαδικασία μαγειρέματος δεν θα κάνουν πραγματικά διαφορά στη συνολική διατροφή σας.

Jenny.Gr
pexels

Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης άψητου κρέατος

Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος στην κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου κρέατος: Η πιθανότητα για τροφιμογενείς ασθένειες. Δεν υπάρχει μόνο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια και σαλμονέλλες, αλλά και παράσιτα όπως οι σκώληκες και οι ταινίες. Το Campylobacter είναι ένα βακτήριο που προκαλεί καμπυλοβακτηρίωση, η οποία είναι η πιο κοινή βακτηριακή αιτία διαρροϊκής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα το CDC. Τα βακτήρια ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και οι άνθρωποι συνήθως παθαίνουν λοίμωξη από σαλμονέλα τρώγοντας ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά ή αυγά ή πίνοντας νωπό γάλα.

Συνήθως, η καθορισμένη ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία του σωστά μαγειρεμένου κρέατος θα σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, σύμφωνα με το CDC. Το σχολαστικό μαγείρεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί καταστρέφει τα βακτήρια που μπορεί να υπήρχαν στην επιφάνεια του κρέατος στο εσωτερικό κατά τη διαδικασία άλεσης. Αν και μπορεί να βρείτε πράγματα όπως το ταρτάρ στα μενού των εστιατορίων, να γνωρίζετε ότι το ωμό κρέας ενέχει πάντα κάποιο κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με την καθημερινή κατανάλωση βοδινού συκωτιού, ανεξάρτητα από το εάν μαγειρεύεται ή όχι. Μία μερίδα 85 γραμμαρίων συκώτι βοδινού κρέατος περιέχει περισσότερο από 1.000 τοις εκατό του χαλκού που χρειάζεστε καθημερινά και πάνω από 700 φορές τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Η υπερβολική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Έρευνα έχει βρει ότι τα συκώτια βοδινού κρέατος περιέχουν επίσης υπολείμματα αντιβιοτικών, τα οποία είναι συνήθως σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση για να βλάψουν τον άνθρωπο, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα εάν καταναλώνονται τακτικά.

Τι είναι το νωπό γάλα;

Όπως το ωμό κρέας, έτσι και το γάλα που προέρχεται κατευθείαν από την αγελάδα μπορεί να περιέχει επιβλαβή παθογόνα, όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, το κρυπτοσπόριο, το E. coli, η λιστέρια , η βρουκέλλα και η σαλμονέλα, σύμφωνα με το CDC. Προτού εφευρεθεί η παστερίωση, το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονταν από αυτό, ήταν γνωστό ότι προκαλούσαν ασθένειες όπως ο τυφοειδής πυρετός, η φυματίωση και η διφθερίτιδα. Βασικά, αρχίσαμε να παστεριώνουμε το γάλα επειδή το μη επεξεργασμένο γάλα προκαλούσε ασθένειες.

Jenny.Gr
pexels

Κατά την παστερίωση, το γάλα θερμαίνεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να σκοτωθούν τα επιβλαβή βακτήρια και στη συνέχεια ψύχεται γρήγορα. Όπως και με το μαγείρεμα του κρέατος, η παστερίωση δεν αλλάζει σημαντικά τη θρεπτική αξία του γάλακτος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συγκρίνει τις πρωτεΐνες, το λίπος, τα μέταλλα και τις βιταμίνες τόσο του νωπού γάλακτος όσο και του παστεριωμένου γάλακτος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νωπό γάλα δεν είναι διατροφικά ανώτερο.

Ο FDA υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική ότι το γάλα που πωλείται για κατανάλωση πρέπει να είναι παστεριωμένο και ότι οι καταναλωτές πρέπει να πίνουν μόνο γάλα που είναι παστεριωμένο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν το νωπό γάλα επειδή πιστεύουν ότι είναι ανώτερη πηγή προβιοτικών ή υγιών βακτηρίων, σε σύγκριση με το παστεριωμένο γάλα, αλλά οι ερευνητές του UC Davis δεν βρήκαν κάτι τέτοιο. Αν και το μικροβίωμα εξακολουθεί να μελετάται, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι οτιδήποτε στο νωπό γάλα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του εντέρου. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι υπάρχουν παθογόνα στο νωπό γάλα που μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Στην πραγματικότητα, ενώ οι ερευνητές του UC Davis δεν βρήκαν περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια στο νωπό γάλα, ανακάλυψαν ότι, όταν αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να δημιουργήσει παθογόνα που προκαλούν ασθένειες και που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο εύκολα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, η πλειονότητα των κρουσμάτων των ασθενειών που σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά έχουν σχέση με το μη παστεριωμένο γάλα. Σε σύγκριση με την κατανάλωση παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί 840 φορές περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες και 45 φορές περισσότερες νοσηλείες.

Τα συμπτώματα της ασθένειας από το νωπό γάλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι και έμετο. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρές ή και θανατηφόρες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παράλυση.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το ωμό κρέας και το ωμό γάλα ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει την κατανάλωση ωμού κρέατος ή γάλακτος για τη βελτίωση της υγείας ή την αύξηση της μυϊκής

μάζας. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για τις μοναδικές διατροφικές σας ανάγκες πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε διατροφική συμβουλή που βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.