WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών: Πώς θα την καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαρτίου 2023

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών: Πώς θα την καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Αισθάνεστε κουρασμένοι, χάνετε τα μαλλιά σας, αισθάνεστε πεσμένοι; Μήπως αντιμετωπίζετε κάποια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών;

Το σώμα χρειάζεται επαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει καλά και να παραμείνει υγιές. Έτσι, όταν σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να έχετε διατροφική έλλειψη. Ανάλογα εάν τα συμπτώματα είναι περισσότερο ή λιγότερο ορατά, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές ή όχι για την υγεία. Τι είναι λοιπόν η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και πάνω απ' όλα πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Όπως λέει και το όνομά της, η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά (και όχι σε τρόφιμα). Πρόκειται για μια ανεπαρκής παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες κ.λπ.) σε σχέση με τις ζωτικές ανάγκες. Πράγματι, για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός και για να είμαστε υγιείς, χρειάζεται μια συγκεκριμένη παροχή θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες αναφορές για να γνωρίζουμε τις διατροφικές μας ανάγκες και είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ).

Ποιες είναι οι πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διατροφικών ελλείψεων. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις για κάθε θρεπτικό συστατικό, μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το βαθμό ανεπάρκειας.

Η ήπια ανεπάρκεια: Όταν οι προσλήψεις θρεπτικών συστατικών παρέχονται στο 70% και όχι στο 100% των απαιτήσεων, μπορούμε να μιλάμε για ήπια ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι μικρές.

Η σοβαρή ανεπάρκεια: Μιλάμε για σοβαρή ανεπάρκεια όταν η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής και μόνο το 50% αυτής είναι εγγυημένο. Αυτό το είδος ανεπάρκειας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το σώμα και την υγεία.

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου είναι πολύ συχνή. Ωστόσο, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του σώματός μας. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Είναι επομένως απαραίτητο για τον οργανισμό. Το μαγνήσιο βρίσκεται στο μεταλλικό νερό, στα πράσινα λαχανικά, στα θαλασσινά, στο κακάο κ.λπ.

Έλλειψη σιδήρου

Μια άλλη πολύ κοινή ανεπάρκεια είναι η έλλειψη σιδήρου. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση της αιμοσφαιρίνης, των μυών, αλλά και πολλών ενζύμων που επιτρέπουν στο σώμα να λειτουργεί σωστά.

Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την ανεπάρκεια είναι εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας, όπως οι έφηβες και οι ενήλικες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, καθώς και τα μωρά όταν δεν θηλάζουν. Οι χορτοφάγοι ή οι βίγκαν που δεν καταναλώνουν αρκετό σίδηρο κινδυνεύουν επίσης. Ο σίδηρος βρίσκεται στις πρωτεΐνες, στα όσπρια και κυρίως στο κόκκινο κρέας.

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα. Υπάρχει στα δόντια και τα οστά και βοηθά στη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των κυττάρων, ιδιαίτερα των μυϊκών και των νευρικών κυττάρων. Βοηθά επίσης στη διασφάλιση των λειτουργιών των νεφρών και του αίματος και των ενζυματικών διεργασιών. Η ανεπάρκεια ασβεστίου προκαλείται συνήθως από την έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών και την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Το 80% του δυτικού πληθυσμού πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Είναι επομένως μια εξαιρετικά συχνή ανεπάρκεια. Ωστόσο, αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Εξασφαλίζει λοιπόν τη διατήρηση των οστών και των δοντιών στην ενήλικη ζωή.

Η βιταμίνη D συντίθεται από τον οργανισμό υπό τη δράση των ακτίνων UV από τον ήλιο. Βρίσκεται όμως και στα τρόφιμα, όπως σε λάδια, ψάρια, αυγά, βούτυρο κ.λπ.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι επίσης συχνή. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο αφού διασφαλίζει την ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρολογικού συστήματος. Βοηθά επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο σουσάμι, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα στρείδια.

Jenny.Gr
unsplash

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, είτε είναι τυρί, κρέας, γάλα ή αυγά. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν είναι ευαίσθητοι στην ανεπάρκεια Β12 . Είναι λοιπόν απαραίτητο να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής σε καθημερινή βάση.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας διατροφικής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα των διατροφικών ελλείψεων διαφέρουν ανάλογα με το είδος της ανεπάρκειας. Πράγματι, όταν σας λείπει το μαγνήσιο, δεν έχετε τα ίδια συμπτώματα όπως όταν έχετε έλλειψη σιδήρου. Θα δούμε λοιπόν ποια είναι τα συμπτώματα των πιο κοινών ελλείψεων.

Συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να εκδηλωθεί μέσω ενός μεγάλου αριθμού συμπτωμάτων:

  • Άγχος, στρες και υπερσυναισθηματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

  • Τρόμος, κράμπες, μυϊκοί σπασμοί και συσπάσεις

  • Ζάλη που συνοδεύεται από πονοκέφαλο

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

  • Σφίξιμο στο στήθος

  • Αυπνία

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Σε περίπτωση ήπιας ανεπάρκειας σιδήρου, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κόπωση, απώλεια μαλλιών, μειωμένες πνευματικές και σωματικές ικανότητες ή ακόμα και ικανότητα να αρρωστήσει. Αλλά σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα:

  • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών

  • Κούραση και πονοκεφάλους

  • Αδυναμία καταβολής προσπάθειας

  • Χλωμή επιδερμίδα στο δέρμα, αλλά και στους βλεννογόνους

  • Οίδημα στα κάτω πόδια

Συμπτώματα ανεπάρκειας ασβεστίου

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου εμφανίζονται μόνο μακροπρόθεσμα. Όταν λοιπόν εμφανιστούν, ήρθε η ώρα να δράσουμε. Εκδηλώνονται με οστεοπόρωση, οδοντικά προβλήματα ή νεφρικά προβλήματα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D εκδηλώνονται με:

  • Κούραση

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Πόνος στα οστά

  • Δέρμα πιο ξηρό από το συνηθισμένο

  • Κράμπες

  • Ραχίτιδα σε περίπτωση βρεφικής ανεπάρκειας

Συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου εκδηλώνεται με δερματολογικά συμπτώματα και άλλα συμπτώματα:

  • Δερματικά συμπτώματα: ακμή, κηλίδες στα νύχια

  • Θαμπά, εύθραυστα μαλλιά που πέφτουν

  • Έλλειψη όρεξης και κούραση

  • Ευκολία να αρρωστήσετε

  • Κατάθλιψη

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι αιτίες μιας διατροφικής ανεπάρκειας

Η κύρια αιτία της διατροφικής ανεπάρκειας είναι η έλλειψη πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, που συνήθως συμβαίνει επειδή ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς ποικιλία ή επειδή βρίσκεστε σε κατάσταση υποσιτισμού. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες και η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ελλείψεις.

Η διατροφική ανεπάρκεια είναι η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας, ειδικά για άτομα που δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αρκετά τρόφιμα ή που ακολουθούν υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες. Ομοίως, οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ φαγητό μπορεί να έχουν έλλειψη.

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η ποιότητα και η ποικιλομορφία και όχι η ποσότητα. Τα άτομα με αλλεργίες, ειδικά στη γλουτένη ή τη λακτόζη, μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα σε ελλείψεις. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη γενικά στερούνται ασβεστίου.

Ασθένειες που προκαλούν διατροφικές ελλείψεις

Ορισμένες ελλείψεις ευνοούνται από ασθένειες, ιδιαίτερα διαταραχές που περιορίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ισχύει για:

  • Άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις που περιορίζουν την απορρόφηση σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12

  • Διατροφικές διαταραχές

  • Αλκοολισμός που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων. Μειώνει την ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά. Αυτή η παθολογία μπορεί επομένως να είναι η πηγή πολλών ελλείψεων

  • Οι βαριές περίοδοι μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια σιδήρου

  • Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την παραγωγή βιταμινών από τον οργανισμό, ενώ άλλα εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος ή το ασβέστιο.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από διατροφική ανεπάρκεια;

Τα άτομα που είναι υποσιτισμένα, παχύσαρκα, οι ηλικιωμένοι ή ακόμα και άτομα που ακολουθούν πιο περιοριστικές δίαιτες. Τέλος, η οικονομική και κοινωνική φτώχεια είναι παράγοντες που δυστυχώς ευνοούν την έλλειψη ποικιλίας τροφίμων και συνεπώς τις ελλείψεις.

Τι να κάνετε σε περίπτωση ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν υποψιάζεστε ανεπάρκεια είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να συνταγογραφήσει μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του βαθμού ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Η πιο κοινή εξέταση για τη διάγνωση μιας ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών είναι η εξέταση αίματος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα επαρκής και στην πράξη αφορά μόνο λίγα θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D). Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλους τύπους εξετάσεων εάν είναι απαραίτητο.

Σε περίπτωση ήπιας ανεπάρκειας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα διατροφής, καθώς και μια εξισορρόπηση της διατροφής για να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας, μερικές φορές είναι απαραίτητο να επιλέξετε το ενέσιμο διάλυμα, ειδικά όταν η από του στόματος οδός δεν είναι δυνατή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.