WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ήξερες πως υπάρχει βιταμίνη Κ2; Που βρίσκεται και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαρτίου 2023

Ήξερες πως υπάρχει βιταμίνη Κ2; Που βρίσκεται και ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία
pexels
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τη βιταμίνη Κ, ξέρατε όμως ότι υπάρχει και η βιταμίνη Κ2;

Ίσως έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Κ. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και στην υγεία της καρδιάς. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η βιταμίνη Κ είναι στην πραγματικότητα ένα όνομα που δίνεται σε μια κατηγορία βιταμινών. Αυτό που συνήθως θεωρούμε ως βιταμίνη Κ περιλαμβάνει τη βιταμίνη Κ1 (ονομάζεται επίσης φυλλοκινόνη), καθώς και τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη). Αυτές οι δυο βιταμίνες λειτουργούν διαφορετικά στο σώμα σας και προέρχονται από διαφορετικές πηγές τροφίμων.

Η βιταμίνη Κ1 προέρχεται από φυτικές πηγές, όπως τα φυλλώδη χόρτα και τα βατόμουρα. Ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι πιο κοινή σε ζωικά προϊόντα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ορισμένα είδη τυριών. Επίσης παραμένει στο σώμα σας περισσότερο από τη βιταμίνη Κ1 και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία που μόλις τώρα αρχίζουμε να τα μαθαίνουμε. Νομίζω ότι πάντα γνωρίζαμε ότι υπάρχει η βιταμίνη Κ2, απλώς δεν νομίζω ότι της έχουμε δώσει ποτέ αρκετή σημασία για το πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει.

Τι είναι η βιταμίνη Κ2;

Σκεφτείτε τη βιταμίνη Κ ως μια συλλογή βιταμινών που παίζουν παρόμοιο ρόλο στην υγεία σας. Αυτή η κατηγορία αποτελείται από τη βιταμίνη Κ1, καθώς και τη βιταμίνη Κ2 και τους 10 υπότυπους της βιταμίνης Κ2, γνωστούς ως MK-4 έως MK-13. Η βιταμίνη Κ είναι μια κατηγορία βιταμινών, όπως τα εσπεριδοειδή είναι μια κατηγορία φρούτων. Σκεφτείτε τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λάιμ και τα λεμόνια. Μπορεί να αναπτύσσονται σε διαφορετικά δέντρα και να έχουν διαφορετικές γεύσεις, αλλά είναι όλα εσπεριδοειδή. Είναι λογικό να ομαδοποιούνται γιατί μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη Κ. Οι βιταμίνες Κ είναι λιποδιαλυτές, δηλαδή διαλύονται σε λίπη και έλαια. Και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών και στην υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Κ δεν είναι μοναδική από αυτή την άποψη. Πολλές βιταμίνες ονομάζονται με ένα μόνο γράμμα, αλλά έχουν διάφορους υπότυπους. Οι βιταμίνες Β, για παράδειγμα, αναλύονται σε οκτώ υπότυπους.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης Κ2;

Το συναρπαστικό με τη βιταμίνη Κ2 είναι ότι απορροφάται από το σώμα πιο αργά από τη βιταμίνη Κ1. Ενώ η βιταμίνη Κ1 φιλτράρεται γρήγορα από το αίμα, συχνά μέσα σε λίγες ώρες, η βιταμίνη Κ2 έχει τη δυνατότητα να είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στο σώμα σας περισσότερο -ακόμη και αρκετές ημέρες- και έχει περισσότερο χρόνο για να προσφέρει τα οφέλη της.

Η απορρόφηση της βιταμίνης Κ1 είναι αρκετά χαμηλή λόγω της δομής της. Είναι μια πιο κοντή αλυσίδα, επομένως φιλτράρεται πιο γρήγορα στο συκώτι σας. Η σκέψη είναι ότι η βιταμίνη Κ2 έχει τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη επιρροή στο σώμα σας επειδή είναι μια μακρύτερη αλυσίδα, επομένως το σώμα σας την απορροφάει και να την αφομοιώνει πιο αργά.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της βιταμίνης Κ1 και της βιταμίνης Κ2, και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ας δούμε όμως μερικά οφέλη της βιταμίνης Κ2.

Βοηθά στην πήξη του αίματος

Μία από τις κύριες λειτουργίες των βιταμινών Κ είναι ότι επιτρέπουν στο αίμα σας να πήξει. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να ακούγονται σαν κάτι κακό — και μπορεί να είναι. Εξάλλου, μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλό σας και να προκαλέσουν εγκεφαλικά. Και οι θρόμβοι στις αρτηρίες σας προκαλούν καρδιακές προσβολές.

Αλλά ένα ορισμένο ποσοστό πήξης στο αίμα σας είναι σημαντικό για την υγεία σας. Η ικανότητα του αίματός σας να πήζει είναι αυτό που σας εμποδίζει να αιμορραγείτε μετά από έναν τραυματισμό. Η βιταμίνη Κ μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το αίμα σας όχι πολύ ρευστό ούτε όχι πολύ αραιό.

Σε αυτό το σημείο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν η βιταμίνη Κ1 ή η βιταμίνη Κ2 είναι εξίσου υπεύθυνες για την πήξη ή εάν η μία είναι πιο αποτελεσματική από την άλλη όταν πρόκειται για την πήξη του αίματος.

Χτίζει υγιή οστά

Όταν σκέφτεστε τα γερά και υγιή οστά, σίγουρα το μυαλό σας πηγαίνει κατευθείαν στο ασβέστιο ως το κύριο θρεπτικό συστατικό για την πρόληψη των καταγμάτων και της οστεοπόρωσης . Και είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέρος της υγείας των οστών. Όμως η έρευνα δείχνει ότι δεν δρα μόνο του.

Το να έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ2 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών. Πάντα δίναμε έμφαση στο ασβέστιο για την υγεία των οστών. Αλλά στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D , η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο λειτουργούν όλα μαζί.

Η βιταμίνη Κ2 βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται οστεοκαλσίνη, η οποία συνδέεται με το ασβέστιο για την κατασκευή των οστών. Αυτό καθιστά την Κ απαραίτητο συστατικό της υγείας των οστών. Μερικές πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 μπορεί να μειώσουν τα κατάγματα και να βελτιώσουν την ποιότητα των οστών σε άτομα με οστεοπόρωση. Στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη της Ασίας, ένα είδος βιταμίνης Κ2 (MK-4), χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την οστεοπόρωση.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Εκτός από τις θετικές της επιδράσεις στην πήξη του αίματος και τα γερά οστά, η βιταμίνη Κ βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο δρα για να καθαρίσει το ασβέστιο από τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στο σώμα σας, μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση (ή ασβεστοποίηση ) των ιστών, των οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων σας. Οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες σας μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο και πολλά άλλα.

Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην πρόληψη της εναπόθεσης ασβεστίου στις αρτηρίες σας. Οι εναποθέσεις ασβεστίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πλάκας, επομένως η βιταμίνη Κ κάνει πολύ καλό στην υγεία της καρδιάς σας. Κάποιες πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ2 μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση του ασβεστίου από τη βιταμίνη Κ1.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον 32 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 την ημέρα στη διατροφή τους είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τις αρτηρίες. Τα άτομα σε αυτή τη μελέτη δεν κατανάλωναν καθόλου βιταμίνη Κ1.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ2 (αλλά όχι βιταμίνη Κ1) είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Για κάθε 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 που κατανάλωναν την ημέρα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά 9%.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ2

Ενώ οι οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων σε μέρη της Ασίας και της Ευρώπης αναγνωρίζουν επίσημα ορισμένα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Κ, ο FDA δεν έχει εγκρίνει τον ισχυρισμό υγείας για τη βιταμίνη Κ2. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα ώστε ο FDA να υποστηρίζει τη βιταμίνη Κ2 ως σημαντικό παράγοντα για την υγεία.

Αλλά αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη βιταμίνη Κ2 στη διατροφή σας, να ξέρετε ότι μερικές από τις κορυφαίες πηγές τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ2 είναι τα ζωικά προϊόντα, μερικά τυριά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Μερικές από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 περιλαμβάνουν:

  • Σόγια που έχει υποστεί ζύμωση

  • Τυρί γκούντα

  • Blue cheese

  • Κρόκοι αυγών

Τα άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ1 ή βιταμίνης Κ2.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 μπορεί να είναι ωφέλιμα για μερικούς ανθρώπους. Ενώ η βιταμίνη Κ1 είναι πιο χρήσιμη για το σώμα σας όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή. Αυτό οφείλεται στον μικρότερο χρόνο απορρόφησής του.

Η βιταμίνη Κ2, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματική σαν συμπλήρωμα επειδή δεν καταναλώνεται από το σώμα σας τόσο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, αντί να περάσουν απλώς από το σύστημά σας ως απόβλητα.

Αν και πολλά πρέπει να μάθουμε ακόμη πολλά για τη βιταμίνη Κ2, τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν ότι προσφέρει αρκετά οφέλη και φαίνεται να είναι κάτι που θα τραβήξει περισσότερη προσοχή και θα κάνει τη διαφορά για την υγεία πολλών ανθρώπων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.