WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δαμάσκηνα και διαβήτης: Μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Απριλίου 2023

Δαμάσκηνα και διαβήτης: Μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα;
pexels
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να διστάζουν να εντάξουν τα φρούτα στη διατροφή τους λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε μικρότερα μόρια σακχάρου, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα φρούτα είναι απαραίτητη στη διατροφή όλων μας και των διαβητικών, συμπεριλαμβανομένων των δαμάσκηνων.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προσφέρουν μοναδικά οφέλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές ίνες και του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενδέχεται να μην αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως άλλα τρόφιμα. Οι πρόσθετες ιδιότητες των δαμάσκηνων μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να ενσωματώνετε τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Διατροφική αξία

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παρασκευάζονται από αφυδατωμένα δαμάσκηνα. Κατά την προετοιμασία, μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με νερό ή ατμό, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, με κατάλληλο συντηρητικό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι θρεπτικές ιδιότητες των δαμάσκηνων ανά πενήντα γραμμάρια (ή περίπου 4 έως 5 δαμάσκηνα) είναι οι εξής:

  • 120 θερμίδες

  • 32 γρ υδατάνθρακες

  • 3,6 γρ φυτικών ινών

  • 366 γραμμάρια καλίου

Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες από τα ακόλουθα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της συνολικής υγείας:

  • Σορβιτόλη

  • Κινικό οξύ

  • Νεοχλωρογενικά και χλωρογενικά οξέα

  • Βιταμίνη Κ1

  • Βόριο

Οφέλη για την υγεία των δαμάσκηνων για άτομα με διαβήτη

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα νεοχλωρογενικά και χλωρογενικά οξέα που βρίσκονται στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της απορρόφησης της γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα). Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης σορβιτόλη, έναν υδατάνθρακα που βρίσκεται σε ορισμένες τροφές που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στα ζώα. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι η πηκτίνη, ένας πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα δαμάσκηνα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της πέψης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ1. Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 .

Βελτίωση της δυσκοιλιότητας

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, τα δαμάσκηνα είναι επίσης γνωστά για την ήπια καθαρτική δράση τους. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου κατά τη διάρκεια των κρίσεων δυσκοιλιότητας. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2014 βρήκε ότι τα δαμάσκηνα είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα από το ψύλλιο, το συστατικό που βρίσκεται σε πολλές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα.

Αυξημένος κορεσμός

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των δαμάσκηνων σε διαλυτές ίνες, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι για αρκετή ώρα όταν καταναλωθούν πριν από ένα γεύμα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς η κατανάλωση δαμάσκηνων επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος;

Γλυκαιμικός δείκτης δαμάσκηνων

Τα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Ο GI είναι ένα χρήσιμο σύστημα αξιολόγησης για άτομα με διαβήτη. Βαθμολογεί τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες με βάση το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες και το ρύζι) και αυτά που έχουν καθυστερημένη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δαμάσκηνα, πλιγούρι βρώμης, φασόλια και πράσινα λαχανικά ). Η ενσωμάτωση λιγότερων τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και περισσότερων τροφών χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τρόποι για να εντάξετε τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας

Όταν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την ισορροπία του πιάτου σας όταν ενσωματώνετε οποιαδήποτε νέα τροφή στη διατροφή σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο προγραμματισμός των γευμάτων πρέπει να είναι περίπλοκος. Εάν προσθέσετε νέους υδατάνθρακες όπως τα δαμάσκηνα στη διατροφική σας ρουτίνα, σκεφτείτε να τους τρώτε μαζί με μια πρωτεΐνη ή λίπος για να ολοκληρώσετε το γεύμα. Για παράδειγμα, η προσθήκη δύο δαμάσκηνων σε κάποιο γιαούρτι για πρωινό ή ένα μεσημεριανό σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτιάξετε ένα εύκολο, υγιεινό και χορταστικό σνακ.

Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε επιλογές τροφίμων για να ικανοποιήσετε τις προτιμήσεις σας, τις λιγούρες σας, τις διατροφικές σας ανάγκες και τις πολιτιστικές σχέσεις σας με τα τρόφιμα και φυσικά να απολαμβάνετε το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.