WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το διαδίκτυο μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαΐου 2023

Πώς το διαδίκτυο μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία σου
pexels
Η εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες που αφορούν τη διατροφή και γενικά την υγεία μας ενέχει πολλούς κινδύνους.

Ένας από τους πιο ισχυρούς κινδύνους για την υγεία που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι ο πολλαπλασιασμός της ιατρικής παραπληροφόρησης. Καθημερινά διαβάζουμε στο διαδίκτυο άρθρα που είτε αφορούν την υγεία μας είτε τη διατροφή και την ευεξία. «Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για την επιδερμίδας μας», «Αν κάνεις αυτό θα πάθεις καρκίνο» και άλλοι πολλοί τίτλοι οι οποίοι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μας φοβίζουν και να μας παραπληροφορούν. Και το χειρότερο είναι πως πολλοί καταλήγουν να παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους – μερικές φορές αποφάσεις για τη ζωή και τον θάνατο – με βάση το ελαττωματικό και τελείως εσφαλμένο υλικό.

Ως επιστήμονες, δεν μπορούμε πλέον να στεκόμαστε με τα χέρια στις τσέπες, καθώς οι ασθενείς παραπλανούνται από τις αμφίβολες απόψεις ψευτοειδικών και προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε την επιστήμη, όχι τους αυθαίρετους τίτλους

Υπάρχουν πολλά θετικά που μπορεί να προσεφέρει το διαδίκτυο – παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και δίνει σε όλους φωνή. Αλλά όταν πρόκειται για την υγειονομική περίθαλψη, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αποκρυπτογραφήσετε τις ιατρικά εκπαιδευμένες φωνές από τις "τσιριχτές", προκατειλημμένες.

Δυστυχώς οι ψεύτικες ιατρικές ειδήσεις τείνουν να διαδίδονται ταχύτερα από την αλήθεια. Υποθέτω ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να παρασύρεται από έναν συγκλονιστικό τίτλο, αλλά αυτό δεν είναι παιχνίδι. Η ιατρική παραπληροφόρηση βάζει τους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να διαχωρίσετε τα ιατρικά γεγονότα από τη φαντασία

Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες ειδήσεις για την υγεία στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχει επίσης και πολλή παραπληροφόρηση υλικού. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να δείτε τη διαφορά:

Προσδιορίστε την πηγή: Επαγγελματικοί οργανισμοί υγείας (.org), κυβερνητικές υπηρεσίες (.gov) και ιατρικά ιδρύματα (.edu) παρέχουν πληθώρα εξαιρετικών διαδικτυακών πληροφοριών υγείας και διατροφής και μπορείτε να τους αναγνωρίσετε με τα τρία τελευταία γράμματα. Ένας ιστότοπος ".com" υποδεικνύει μια κερδοσκοπική οντότητα, η οποία μπορεί να είναι εντάξει, αλλά πρέπει να λάβατε υπόψη την πηγή και το κίνητρό της.

Ελέγξτε την έρευνα: Πολλές φορές, τα άρθρα αναφέρουν μια μελέτη και παρέχουν έναν σύνδεσμο. Κάντε κλικ και ελέγξτε μόνοι σας την έρευνα. Ορισμένες μελέτες έχουν μικρά μεγέθη δείγματος ή μπορεί να φαίνονται πολύ προκαταρκτικές. Ή ο συντάκτης του άρθρο μπορεί να υπερεκτίμησε τα ευρήματα ή απλά να μην γνώριζε τι έγραφε. Κρίνετε μόνοι σας.

Ελέγξτε την ημερομηνία: Με την ταχύτητα των ιατρικών προόδων σήμερα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την υγεία. Ακόμη και αξιόπιστοι ιστότοποι μπορεί να έχουν απαρχαιωμένο υλικό.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μιλήστε με έναν ειδικό: Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο για να ξεκινήσετε να ψάχνετε μια πληροφορία, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε μια σημαντική απόφαση για την υγεία.

Γιατί όταν πρόκειται για ενημέρωση της υγείας αλλά και της διατροφής, όλοι αξίζουν την αλήθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.