WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνεις όταν μετανιώνεις για κάτι που έφαγες


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαΐου 2023

Τι να κάνεις όταν μετανιώνεις για κάτι που έφαγες
pexels
Δεν μιλάμε για το ότι μετανιώνετε για την επιλογή σας να φάτε κάτι που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση. Αναφερόμαστε στο να τρώμε φαγητό και μετά να νιώθουμε ντροπή, ενοχές ή τύψεις.

Το φαγητό συχνά χαρακτηρίζεται ως «καλό» ή «κακό» στη δυτική κουλτούρα. Αυτή η νοοτροπία μεταφέρεται στα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας. Αν έφαγα «κακά», είμαι «κακός» άνθρωπος και πρέπει να νιώθω ένοχος. Μαντέψτε… Αυτό δεν είναι αληθινό!

Ας δούμε όμως γιατί νιώθετε τύψεις μετά το φαγητό και ας μάθουμε λύσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις ενοχές. Θυμηθείτε η αξία μας δεν βρίσκεται σε αυτό που τρώμε.

Γιατί μετανιώνω για το φαγητό που έφαγα;

Σήμερα, το «είσαι ό,τι τρως» εφαρμόζεται συνειδητά και υποσυνείδητα στον εαυτό μας και στους άλλους. 1Αυτό προωθεί την ιδέα ότι αν τρώτε «κακά» τρόφιμα, είστε κακός άνθρωπος. Ή αν τρώτε «καλά φαγητά» είστε καλός ή καλύτερος άνθρωπος.

Είναι δύσκολο να συμβαδίζεις με τις ετικέτες και τους κανόνες των τροφίμων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ντροπή και η ενοχή είναι κοινά συναισθήματα μετά από αντιληπτές αποτυχίες που σχετίζονται με το φαγητό, πιο συχνά στις γυναίκες. Η προσπάθεια να ακολουθήσετε μη ρεαλιστικές και ανθυγιεινές δίαιτες μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αποτυχημένοι, ενώ στην πραγματικότητα, η ίδια η δίαιτα ήταν αποτυχημένη.

Η υπερκατανάλωση τροφής ή η επιλογή τροφών που έχετε κατηγοριοποιήσει ως «εκτός ορίων» μπορεί να οδηγήσει σε τύψει και η διατροφική κουλτούρα μπορεί να αυξήσει τα δυσάρεστα αισθήματα. Την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, σκεφτείτε γιατί νιώθετε τύψεις για το φαγητό. Θα μπορούσε να προκληθεί από την τήρηση μη ρεαλιστικών κανόνων διατροφής που περιόριζαν υπερβολικά τις διατροφικές σας επιλογές. Ή, ίσως αυτή ντροπή υποδεικνύει ένα διαφορετικό πρόβλημα που δεν σχετίζεται με το φαγητό.

Η ενοχή για το φαγητό μπορεί να είναι σύμπτωμα μεγαλύτερου προβλήματος. Το να νιώθετε τύψεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάτι εκτός ισορροπίας στην καθημερινή σας ζωή. Θα μπορούσε να σχετίζεται με προβλήματα σχέσεων, δουλειά ή άγχος.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή σας με δύο τρόπους: υποκατανάλωση ή υπερκατανάλωση τροφής. Έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος. Γι αυτό και είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ανακαλύψετε την πηγή του άγχους και της λύπης για το φαγητό.

Τι να κάνετε όταν μετανιώνετε που φάγατε κάτι

Σταματήστε τη δίαιτα

Ακολουθώντας μοντέρνες δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, σας προκαλεί έντονη πείνα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να ακούσετε τα συνθήματα πληρότητάς σας. Οι δίαιτες της μόδας είναι γνωστό ότι επισημαίνουν πολλά τροφίμων ως «κακά» και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενοχές όταν «παραβιάσεις τους κανόνες».

Αντίθετα, εστιάστε στο να τρώτε ισορροπημένα γεύματα με τροφές που σας αρέσουν. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά (τα οποία είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών) και λίπος. Η εξισορρόπηση των μακροθρεπτικών συστατικών τροφοδοτεί το σώμα σας με ενέργεια και σας αφήνει χώρο για να απολαύσετε όλα τα είδη φαγητού.

Jenny.Gr
pexels

Ακούστε τα σημάδια του σώματός σας και της πείνας

Εάν ακούτε μια εσωτερική ή εξωτερική φωνή που σας λέει να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα δεν ακούτε το σώμα σας να σας λέει πότε πεινάει και πότε χορταίνει. Αφιερώνοντας χρόνο για να αξιολογήσετε τις ανάγκες του σώματός σας θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να νιώθετε ενοχές και να έχετε ευεξία.

Η αξιολόγηση της πείνας πριν από το φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θα φάτε και πόσο. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την εύκολη τεχνική την επόμενη φορά που θα καθίσετε να φάτε. Κατατάξτε την πείνα σας σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Αν φτάσετε στο γεύμα σας πεινασμένοι και με ζαλάδες, περιμένατε πάρα πολύ για να φάτε.

Αφού τελειώσετε με το φαγητό, κατατάξτε τον εαυτό σας ξανά για την πληρότητα. Μείνετε στο εύρος πέντε έως οκτώ για να αποτρέψετε την υπερβολική πληρότητα. Η βαθμολογία δέκα σημαίνει ότι είστε υπερπλήρεις. Είστε γεμάτοι μέχρι το χείλος, νιώθετε νωθρότητα και επίσης αισθάνεστε άρρωστοι.

Το να είστε εναρμονισμένοι με τη βαθμολογία σας για την πείνα και την πληρότητα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί μερικές φορές χρειάζεται να τρώτε περισσότερο από ό,τι επισημαίνει μια μοντέρνα δίαιτα.

Κινηθείτε

Σκεφτείτε να κινηθείτε κάνοντας μια γρήγορη βόλτα για να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να κάνετε θετικά βήματα στο μέλλον. Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να μεταβείτε σε θετικές σκέψεις.

Απολαύστε το φαγητό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους το μοιράζεστε

Να θυμάστε ότι ακόμα και ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο χωρίς γεύματα δεν αναιρεί τα άλλα γεύματά σας την προηγούμενη εβδομάδα. Λίγα βήματα μακριά από το μονοπάτι δεν σημαίνει ότι χάνεστε στο δάσος.

Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από ενέργεια. Το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους κοντά για να γιορτάσουν, να στηρίξουν ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Θυμηθείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας και τους ανθρώπους με τους οποίους το μοιράζεστε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.