WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

NLP: Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Μαΐου 2023

NLP: Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
pexels
Το NLP είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό «εργαλείο», που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης, και την ώθηση προς την προσωπική μεταμόρφωση.  NLP σημαίνει Neuro-Linguistic Programming (Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός).

Το NLP σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε νέες, μόνιμες συνήθειες, να αντιμετωπίσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχετε για τον εαυτό σας και να αλλάξετε τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς σας.

Εάν θεωρείσουμε τον εγκέφαλο ως υπολογιστή με πολλά καλώδια που συνδέονται μεταξύ τους, αυτά τα καλώδια συγκρατούν τις εμπειρίες και τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει σε όλη μας τη ζωή. Με όρους NLP, αυτός είναι ο «χάρτης του κόσμου» μας. Ο τρόπος που συνδέονται αυτά τα καλώδια και τα δεδομένα που διατηρούν είναι διαφορετικός για τον καθένα μας και θα έχει επηρεαστεί από την εκπαίδευσή μας, τους γονείς και την οικογένειά μας, τον πολιτισμό και πολλές άλλες εμπειρίες. Λειτουργεί ως φίλτρο και «προγραμματίζει» την αντίδρασή μας στις εισερχόμενες πληροφορίες.

Μερικές φορές η αντίδραση είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για εσάς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν κάνετε την επιλογή να αλλάξετε το πρόγραμμά σας, ώστε να μπορείτε να γυμνάζεστε. Ή ίσως παίρνετε τη σωστή απόφαση όταν αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα που σχετίζεται με την εργασία.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να έχετε αρνητικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια απάντηση «φόβου» σε μια κατάσταση και όλο αυτό να είναι επιζήμιο για την αυτοπεποίθησή σας ή απλώς να συμβάλει σε ανθυγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν πιστεύετε ότι οι άλλοι θα σας κρίνουν με βάση το βάρος σας ή αποφασίζετε να φάτε ολόκληρο το πακέτο μπισκότα επειδή έχετε ήδη «αποτύχει» τρώγοντας ένα.

Ο σκοπός του NLP είναι να αλλάξει τον τρόπο που συνδέονται αυτά τα καλώδια, με σκοπό να παράγουν μια ευεργετική αντίδραση αντί για μια αρνητική.

Μια σύντομη ιστορία

Το NLP δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τους Richard Bandler και John Grinder και είναι το αποτέλεσμα ενός έργου ανθρώπινης επικοινωνίας που είχε ως στόχο να αναπαράγει συγκεκριμένα, επιτυχημένα και επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που χρησιμοποιούσαν επιτυχημένοι θεραπευτές.

Ο Richard Bandler και John Grinder μελέτησαν και παρατήρησαν τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές από κλάδους όπως η υπνοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία και η ψυχολογία και δημιουργήσαν το NLP. Από τις σπουδές τους, παρήγαγαν δύο γλωσσικά μοντέλα και μια σειρά «τεχνικών αλλαγής» που θα βοηθούσαν τους άλλους να μάθουν πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, να αλλάζουν συμπεριφορά και να βελτιώνουν τις μαθησιακές δεξιότητες.

Jenny.Gr
pexels

NLP και απώλεια βάρους

Όταν προσπαθείτε να χάσετε κιλά μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε έναν συνεχή αγώνα, με δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω. Η μέθοδος NLP μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί μπορεί να παλεύετε με την απώλεια βάρους, χρησιμοποιώντας τη σύνδεση μεταξύ του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου σας, της γλώσσας που χρησιμοποιείτε (εξωτερικά και εσωτερικά) και τις συνήθειες που έχετε. Η σωστή νοοτροπία είναι το κλειδί για μακροπρόθεσμη αλλαγή. Το να δουλέψετε πάνω στη νοοτροπία σας χρησιμοποιώντας το NLP θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπείς ακόμα και όταν αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός έχει σβήσει.

Πώς το NLP μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους:

  • Θα βρείτε το κίνητρό σας

  • Θα ξεπεράστε τα εμπόδια στην απώλεια βάρους

  • Θα κατανοήστε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας

  • Θα μειώσετε τη λαχτάρα

  • Θα αλλάξει η σχέση σας με το φαγητό

  • Θα δημιουργήσετε μακροχρόνιες αλλαγές

  • Θα πάρετε τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων σας

Ένα πρώτο βήμα είναι η διερεύνηση των βαθύτερων λόγων για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό κίνητρο για να κάνει μια αλλαγή. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να νιώθετε πιο άνετα όταν φοράτε τα αγαπημένα σας ρούχα, αλλά εάν σκάψετε βαθύτερα, η πιο ισχυρή, συναισθηματική αντίδραση θα μπορούσε να είναι ότι θέλετε να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση ή αυξημένη ενέργεια. Το να γνωρίζεις ότι αξίζεις να είσαι η πιο υγιής εκδοχή του εαυτού σου και τι θα κερδίσεις από αυτό, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, μπορεί να είναι πιο ισχυρό από το να θέλεις απλώς να χάσεις βάρος.

Όλοι έχουμε πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε και τι τύπος ανθρώπου είμαστε. Κάποιες μας ενδυναμώνουν και άλλες μας περιορίζουν. Και μερικές από αυτές τις πεποιθήσεις αφορούν το φαγητό ή/και την άσκηση. Η κατανόηση αυτών και από πού προήλθαν είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στο NLP.

Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν αναπτυχθεί από εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, όπως ο εκφοβισμός, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Μπορεί να μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον όπου πάντα σας ενθάρρυναν να μη μένει τίποτα στο πιάτο σας και κάθε φορά που το πετυχαίνατε σας αντάμειβαν με ένα γλυκό.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη λαχτάρα τους ή ανταμείβουν τον εαυτό τους με φαγητό. Τότε αισθάνονται σαν να έχουν αποτύχει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο δίαιτας και ανάκτησης βάρους, επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν βρει τη «σωστή δίαιτα» που θα λειτουργήσει για εκείνους. Το να βγάλετε τη «δίαιτα» από την εξίσωση, και αντ' αυτού να εστιάσετε στον έλεγχο των σκέψεων, μπορεί να περιορίσει την αρνητική αυτοσυζήτηση και το αυτο-σαμποτάζ.

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των σκέψεών σας

Εδώ είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα αυτής της διαδικασίας:

  • Προσδιορίστε μια συνήθεια που θα θέλατε να αλλάξετε, για παράδειγμα να τρώτε κάθε μέρα ένα πακέτο πατατάκια. Τι αποτελέσματα παίρνετε όταν τρώτε τα πατατάκια– ευτυχία, χαλάρωση;

  • Προσδιορίστε μια άλλη δραστηριότητα που δίνει τα ίδια αποτελέσματα – ίσως ένα ζεστό μπάνιο, μια βόλτα έξω. Σκεφτείτε επίσης τι θα μπορούσατε να κάνετε για να διακόψετε αυτό το μοτίβο – μετακινήστε τα πατατάκια σε ένα πιο απρόσιτο μέρος μέσα στο σπίτι, μην τα βάζετε πάνω στο τραπέζι, αντ αυτού να έχετε έτοιμο το μπάνιο σας ή το βιβλίο σας.

  • Κάντε αυτή τη νέα συνήθεια πολύ εύκολη και προσιτή σε σύγκριση με το να ανοίξετε το σακουλάκι με τα πατατάκια.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανθυγιεινές μας συνήθειες έχουν δημιουργηθεί και εδραιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, επομένως για να τις αλλάξουμε απαιτείται βαθύτερη κατανόηση και επίγνωση. Το NLP μπορεί να παρέχει τα εργαλεία που απαιτούνται για να εργαστείτε σε αυτό και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βιώσιμη απώλεια βάρους και βελτιωμένη σχέση με το φαγητό και τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.