WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτοί οι 5 διατροφικοί μύθοι βλάπτουν πραγματικά την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουνίου 2023

Αυτοί οι 5 διατροφικοί μύθοι βλάπτουν πραγματικά την υγεία σου
pexels
Η ευεξία ορίζεται ως η κατάσταση ή η ποιότητα της καλής υγείας. Η κουλτούρα ευεξίας, από την άλλη πλευρά, είναι πιο περίπλοκη.

Η κουλτούρα ευεξίας αφορά περισσότερο την πεποίθηση ότι το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει ή να ρυθμιστεί αρκετά καλά από μόνο του και απαιτεί προϊόντα, δίαιτες ή αυτοπειθαρχία για να το κάνει. Η κουλτούρα ευεξίας προωθεί ένα πρότυπο για τη φροντίδα του σώματός σας που μπορεί να είναι ανέφικτο - ή ακόμα και επιβλαβές. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια αύξηση, εν μέρει χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και προσεγγίζει όλο και πιο νεανικό κοινό. Αλλά πολλές από τις πεποιθήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ειδικά εκείνες που αφορούν τη διατροφή, έχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία για να τις υποστηρίξουν.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους που η κουλτούρα ευεξίας μας έχει κάνει να πιστέψουμε και γιατί πρέπει να τους παρατήσετε αμέσως.

Μύθος 1: Πρέπει να αποτοξινώσουμε το σώμα μας

Η λέξη αποτοξίνωση - για να απαλλάξετε το σώμα από τοξίνες ή ουσίες - έχει επιλεγεί από την κουλτούρα ευεξίας. Είτε πρόκειται για ζάχαρη, τροφές ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτές οι αποκαλούμενες αποτοξινώσεις διαφημίζονται ως τρόποι καθαρισμού του σώματος και του νου.

Όμως αυτή είναι μια πολύ επιβλαβής τάση ευεξίας, καθώς οι αποτοξινώσεις συνήθως περιλαμβάνουν ακραίες ή περιοριστικές συμπεριφορές. Οι χυμοί καθαρισμού, τα συμπληρώματα και η νηστεία διατίθενται στην αγορά ως τρόποι αποτοξίνωσης του σώματος, παρόλο που το σώμα είναι σχεδιασμένο να αποτοξινώνεται μόνο του.

Το συκώτι και οι νεφροί είναι εξαιρετικοί στο να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα χωρίς καμία παρέμβαση από εμάς. Οι ακραίοι καθαρισμοί δεν θα κάνουν αυτά τα όργανα να λειτουργήσουν καλύτερα και σίγουρα δεν είναι απαραίτητο μέτρο συντήρησης.

Εκτός και αν έχετε ηπατική ή νεφρική νόσο ή σπάνιες περιπτώσεις οξείας δηλητηρίασης... δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να λειτουργήσουν το συκώτι και οι νεφροί σας.

Οι ανησυχίες για τις τοξίνες που προωθούνται από την κουλτούρα ευεξίας είναι συχνά υπερβολικές και γεμάτες παρεξηγήσεις. Υπάρχει αυτός ο φόβος για τις τοξίνες στο φαγητό μας και στο περιβάλλον μας, από τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να αποτοξινωνόμαστε τακτικά.

Μύθος 2: Ο χυμός που καθαρίζει το σώμα

Οι χυμοί έχουν εξελιχθεί από έναν εύκολο τρόπο να πίνετε τα λαχανικά και τα φρούτα σε πανάκεια που μπορεί να θεραπεύσουν ή να αναστρέψουν μια σειρά από παθήσεις. Όμως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πίσω από αυτή την αντίληψη, ωστόσο πολλοί χυμοί εξακολουθούν να διαφημίζονται ως θεραπεία για όλα.

Ο χυμός σέλινου ιδιαίτερα παραμένει μια δημοφιλής τάση μεταξύ των διασημοτήτων και γκουρού ευεξίας, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι παρέχει οφέλη όπως γρήγορη απώλεια βάρους, βελτιωμένη υγεία του εντέρου, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καθαρότερο δέρμα.

Υπάρχουν πιθανώς δώδεκα χρόνιες παθήσεις υγείας που υποτίθεται ότι ο χυμός σέλινου βοηθά ή ακόμα και θεραπεύει, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικές παθήσεις, αλλεργίες ή πεπτικές διαταραχές. Αλλά η έρευνα που υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς λείπει.

Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στο σώμα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, οι χυμοί τους δεν ενισχύουν αυτά τα οφέλη. Οι χυμοί μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια διατροφή, αλλά η κατανάλωση τους ως υποκατάστατο ή ως καθαριστικό πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 3: Το «καθαρό» φαγητό είναι πάντα καλύτερο

Η κουλτούρα ευεξίας έχει δημιουργήσει μια εμμονή με την καθαριότητα και την αγνότητα αυτού που βάζουμε στο σώμα μας. Έχει περάσει ακόμη και σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, ομορφιάς και καθαρισμού σπιτιού.

Η αρχή της καθαρής διατροφής είναι να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων, να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να περιορίσετε τα σάκχαρα, να τα κορεσμένα ή trans λιπαρά και να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη. Και ενώ όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ωραία, ορισμένες δίαιτες καθαρής διατροφής περιλαμβάνουν την εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων (όπως δημητριακά ή γαλακτοκομικά, για παράδειγμα) και υπερβολικά περιοριστικές συμπεριφορές. Και αυτό που είναι πιο ανησυχητικό, είναι ότι η καθαρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες ή ορθορεξία.

Η νευρική ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εμμονή με την υγιεινή διατροφή και σχετικές περιοριστικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Αν και δεν είναι ακόμη επίσημα αναγνωρισμένη ως ψυχική διαταραχή, ο όρος ορθορεξία υπάρχει από το 1998, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, και έκτοτε τα ποσοστά αυξάνονται.

Μύθος 4: Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κακά

Η ηθικοποίηση του φαγητού - ή η επισήμανση ορισμένων τροφίμων ως «καλών» ή «κακών» - είναι μια από τις πιο επιβλαβείς πτυχές της κουλτούρας ευεξίας. Δεν υπάρχει καλό έναντι κακού φαγητού. Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από άλλα, αλλά αυτό το δυαδικό σύστημα αποτυγχάνει να καταγράψει την πλήρη εικόνα της θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου. Η απόδοση της ηθικής αξίας στα τρόφιμα μπορεί επίσης να δημιουργήσει ενοχές ή ντροπή για την κατανάλωση τους.

Επίσης η δαιμονοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και της ζάχαρης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι αν τρώνε κάποιο από αυτά τα τρόφιμα, θα έχουν άμεσες συνέπειες στην υγεία τους ή ότι θα δηλητηριαστούν. Δεν είναι μόνο ένας μύθος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές τάσεις.

Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία από τη φυσική τους κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει οτιδήποτε, από το ζέσταμα, την κατάψυξη μέχρι και το κόψιμο των φρούτων. Αυτά που είναι λιγότερο θρεπτικά είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία δεν χρειάζεται να τα βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας, απλά μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Μύθος 5: Υπάρχει ένα συμπλήρωμα για αυτό...

Ανεξάρτητα από την πάθησή σας, μπορείτε να βρείτε πιθανώς ένα συμπλήρωμα κάπου που ισχυρίζεται ότι το διορθώνει. Η κουλτούρα ευεξίας συχνά ωθεί την ιδέα ότι η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια πιο «φυσική» λύση για την επίτευξη καλής υγείας.

Ωστόσο, τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής για τον γενικό πληθυσμό έχουν αμφισβητηθεί ευρέως. Και η έρευνα συνεχίζει να δείχνει ότι οι βιταμίνες διαφημίζονται για να μας κρατούν υγιείς μπορεί να μην κάνουν πολλά.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή για διάφορους λόγους. Μπορούν να συνοδεύονται από δυσάρεστες παρενέργειες και ακόμη και κινδύνους για την υγεία σε υψηλές δόσεις.

Επίσης οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής ρυθμίζονται από τον FDA ως τρόφιμα και όχι ως φάρμακα. Ο FDA δεν εγκρίνει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων, ούτε την ακρίβεια των ετικετών τους, πριν αυτά πωληθούν στο κοινό.

Επιπλέον οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν επιτρέπεται να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους θεραπεύουν ασθένειες, αλλά μπορούν να κάνουν πιο ασαφείς δηλώσεις, για παράδειγμα ότι «ενισχύουν την ενέργεια» ή παρέχουν «ανοσολογική υποστήριξη».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.