WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως έχεις διατροφική ανεπάρκεια; Πώς να την εντοπίσεις και να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιουνίου 2023

Μήπως έχεις διατροφική ανεπάρκεια; Πώς να την εντοπίσεις και να την αντιμετωπίσεις
pexels
Αισθάνεστε κουρασμένοι, χάνετε τα μαλλιά σας, πεινάτε συνέχεια; Μήπως έχετε διατροφική ανεπάρκεια;

Το σώμα χρειάζεται επαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει καλά και να παραμείνει υγιές. Έτσι, όταν σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να έχετε διατροφική ανεπάρκεια και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για την υγεία. Τι είναι λοιπόν μια διατροφική ανεπάρκεια και πάνω απ' όλα πώς αντιμετωπίζεται;

Η διατροφική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά (και όχι σε τρόφιμα). Και συμβαίνει όταν η παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες κ.λπ.) είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις ζωτικές και απαραίτητες ανάγκες. Πράγματι, για να λειτουργεί ο οργανισμός κανονικά και για να είμαστε υγιείς, χρειάζεται μια συγκεκριμένη παροχή θρεπτικών συστατικών.

Ποιες είναι οι διατροφικές ελλείψεις;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διατροφικών ελλείψεων. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν ελλείψεις για κάθε θρεπτικό συστατικό, μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το βαθμό ανεπάρκειας.

Η ήπια ανεπάρκεια

Όταν οι προσλήψεις θρεπτικών συστατικών παρέχονται στο 70% και όχι στο 100% των απαιτήσεων, μπορούμε να μιλάμε για ανεπάρκεια ή ελαφρά ανεπάρκεια . Τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι μικρές.

Η σοβαρή ανεπάρκεια

Μιλάμε για σοβαρή ανεπάρκεια όταν η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής. Αυτό το είδος ανεπάρκειας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το σώμα και την υγεία.

Οι πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Η έλλειψη μαγνησίου είναι πολύ συχνή. Ωστόσο, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του σώματός μας. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Είναι επομένως απαραίτητο για τον οργανισμό. Το μαγνήσιο βρίσκεται στο μεταλλικό νερό, στα πράσινα λαχανικά, στα θαλασσινά, στο κακάο κ.λπ.

Έλλειψη σιδήρου

Μια άλλη πολύ κοινή ανεπάρκεια είναι η έλλειψη σιδήρου. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση της αιμοσφαιρίνης, των μυών, αλλά και πολλών ενζύμων που επιτρέπουν στο σώμα να λειτουργεί σωστά.

Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την ανεπάρκεια είναι εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας, όπως οι έφηβες και οι ενήλικες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, καθώς και τα μωρά όταν δεν θηλάζουν. Οι χορτοφάγοι ή οι βίγκαν που δεν καταναλώνουν αρκετό σίδηρο κινδυνεύουν επίσης. Πράγματι, ο σίδηρος βρίσκεται στις πρωτεΐνες, στα όσπρια και κυρίως στο κόκκινο κρέας.

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα. Υπάρχει στα δόντια και τα οστά και βοηθά στη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των κυττάρων, ιδιαίτερα των μυϊκών και των νευρικών κυττάρων. Βοηθά επίσης στη διασφάλιση των λειτουργιών των νεφρών και του αίματος και των ενζυματικών διεργασιών.

Η ανεπάρκεια ασβεστίου προκαλείται συνήθως από την έλλειψη κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών και την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Το 80% του δυτικού πληθυσμού πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Είναι επομένως μια εξαιρετικά συχνή ανεπάρκεια. Ωστόσο, αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Εξασφαλίζει λοιπόν τη διατήρηση των οστών και των δοντιών στην ενήλικη ζωή.

Η βιταμίνη D συντίθεται από τον οργανισμό υπό τη δράση των ακτίνων UV από τον ήλιο. Βρίσκεται όμως και στα τρόφιμα, όπως σε λάδια, ψάρια, αυγά, βούτυρο κ.λπ.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι επίσης συχνή. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο αφού διασφαλίζει την ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρολογικού συστήματος. Βοηθά επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο σουσάμι, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα στρείδια.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, είτε είναι τυρί, κρέας, γάλα ή αυγά. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν είναι ευαίσθητοι στην ανεπάρκεια Β12 . Είναι λοιπόν απαραίτητο να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής σε καθημερινή βάση.

Jenny.Gr
pexels

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας διατροφικής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα των διατροφικών ελλείψεων δεν είναι τα ίδια και διαφέρουν ανάλογα με το είδος της ανεπάρκειας. Πράγματι, όταν σας λείπει το μαγνήσιο, δεν έχετε τα ίδια συμπτώματα όπως όταν έχετε έλλειψη σιδήρου. Θα δούμε λοιπόν ποια είναι τα συμπτώματα των πιο κοινών ελλείψεων.

Συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να εκδηλωθεί μέσω ενός μεγάλου αριθμού συμπτωμάτων:

  • Άγχος, στρες και υπερσυναισθηματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

  • Ευερέθιστο.

  • Τρόμος, κράμπες, μυϊκοί σπασμοί και συσπάσεις.

  • Ζάλη που συνοδεύεται από πονοκέφαλο.

  • Δυσκολία συγκέντρωσης.

  • Σφίξιμο στο στήθος.

  • Αυπνία.

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Σε περίπτωση ήπιας ανεπάρκειας σιδήρου, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κόπωση, απώλεια μαλλιών, μειωμένες πνευματικές και σωματικές ικανότητες ή ακόμα και ικανότητα να αρρωστήσει. Αλλά σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα:

  • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών

  • Κούραση και πονοκέφαλοι

  • Αδυναμία

  • Χλωμή επιδερμίδα στο δέρμα, αλλά και στους βλεννογόνους

  • Οίδημα στα κάτω πόδια

Συμπτώματα ανεπάρκειας ασβεστίου

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου εμφανίζονται μόνο μακροπρόθεσμα. Όταν λοιπόν εμφανιστούν, ήρθε η ώρα να δράσουμε. Εκδηλώνονται με οστεοπόρωση, οδοντικά προβλήματα ή νεφρικά προβλήματα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D εκδηλώνονται με:

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Κούραση

  • Πόνος στα οστά

  • Δέρμα πιο ξηρό από το συνηθισμένο

  • Κράμπες

  • Ραχίτιδα σε περίπτωση βρεφικής ανεπάρκειας

Συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου εκδηλώνεται με δερματολογικά συμπτώματα και άλλα συμπτώματα:

  • Δερματικά συμπτώματα: ακμή, κηλίδες στα νύχια

  • Θαμπά, εύθραυστα μαλλιά που πέφτουν

  • Έλλειψη όρεξης και κούραση

  • Ευκολία να αρρωστήσετε

  • Κατάθλιψη

Ποιες είναι οι αιτίες μιας διατροφικής ανεπάρκειας

Η κύρια αιτία της διατροφικής ανεπάρκειας είναι η έλλειψη πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Όταν ακολουθείτε μια διατροφή που δεν είναι ισορροπημένη ή όταν βρίσκεστε σε κατάσταση υποσιτισμού. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες και η λήψη φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις.

Ελλείψεις που συνδέονται με την έλλειψη πρόσληψης θρεπτικών συστατικών

Η διατροφική ανεπάρκεια είναι η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας, ειδικά για άτομα που δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αρκετά τρόφιμα ή που ακολουθούν υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες. Ομοίως, οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ φαγητό μπορεί να έχουν έλλειψη.

Είναι πράγματι η ποιότητα και η ποικιλομορφία και όχι η ποσότητα που καθιστούν δυνατή μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μιλάμε πραγματικά για τροφική ανεπάρκεια αλλά για διατροφική ανεπάρκεια.

Τα άτομα με αλλεργίες, ειδικά στη γλουτένη ή τη λακτόζη, μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα σε ελλείψεις. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη γενικά στερούνται ασβεστίου.

Ασθένειες που προκαλούν διατροφικές ελλείψεις

Ορισμένες ελλείψεις ευνοούνται από ασθένειες, ιδιαίτερα διαταραχές που περιορίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ισχύει για:

  • Άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις που περιορίζουν την απορρόφηση σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12

  • Διατροφικές διαταραχές

  • Αλκοολισμός που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων. Μειώνει την ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά. Αυτή η παθολογία μπορεί επομένως να είναι η πηγή πολλών ελλείψεων

  • Οι βαριές περίοδοι μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια σιδήρου

  • Φαρμακευτική αγωγή

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από διατροφική ανεπάρκεια;

Τα άτομα που είναι υποσιτισμένα, παχύσαρκα, ηλικιωμένοι ή ακόμα και άτομα που υπόκεινται σε διατροφικές διαταραχές είναι πιο εκτεθειμένα σε διατροφικές ελλείψεις. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, γιατί συνήθως ακολουθούν πιο περιοριστικές δίαιτες από τους άνδρες.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι συνέπειες των διαφορετικών διατροφικών ελλείψεων; Ποιοι κίνδυνοι;

Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη και για «ασθένειες ανεπάρκειας».

Σε περίπτωση ήπιας ανεπάρκειας

Σε περίπτωση ελαφριάς ανεπάρκειας, δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και τον οργανισμό. Πράγματι, η συμπλήρωση θρεπτικών συστατικών ή η εξισορρόπηση της τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά που λείπουν μπορούν να αποκαταστήσουν την υγεία.

Σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας

Σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας, οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πιο σοβαροί. Για να γίνει αυτό κατανοητό, θα δούμε 2 κοινά παραδείγματα.

Οι συνέπειες της έλλειψης σιδήρου

Σιδηροπενική αναιμία σημαίνει μείωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Αυτή η διαταραχή που συνδέεται με σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί συμπτώματα ξαφνικής κόπωσης και διανοητικές δυσκολίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σας. Πράγματι, χωρίς θεραπεία, αυτή η ασθένεια ανεπάρκειας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι συνέπειες της ανεπάρκειας βιταμίνης D

Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπέρταση. Μπορεί επίσης να προάγει την εμφάνιση παθολογιών των οστών όπως η οστεοπόρωση, δηλαδή η ασθένεια των εύθραυστων οστών ή χρόνια οδοντικά προβλήματα.

Στα παιδιά, η έλλειψη βιταμίνης D θα επηρεάσει την ανάπτυξη, αλλά και την κινητική ανάπτυξη. Η ανεπάρκεια μπορεί επομένως να προκαλέσει κακό σχηματισμό οστών ή δια βίου κινητικά προβλήματα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση διατροφικής ανεπάρκειας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν υποψιάζεστε διατροφική ανεπάρκεια είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να συνταγογραφήσει μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του βαθμού ανεπάρκειας των θρεπτικών συστατικών.

Η πιο κοινή εξέταση για τη διάγνωση μιας διατροφικής ανεπάρκειας είναι η εξέταση αίματος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα επαρκής και στην πράξη αφορά μόνο λίγα θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D). Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλους τύπους εξετάσεων εάν είναι απαραίτητο.

Σε περίπτωση ήπιας ανεπάρκειας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα διατροφής, καθώς και μια εξισορρόπηση της τροφής για να έχετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας, τα δισκία δεν είναι πάντα αρκετά. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να επιλέξετε το ενέσιμο διάλυμα, ειδικά όταν η από του στόματος οδός δεν είναι δυνατή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.