WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aντι-θρεπτικά συστατικά: Τι είναι και πώς επηρεάζουν την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2023

Aντι-θρεπτικά συστατικά: Τι είναι και πώς επηρεάζουν την υγεία μας
pexels
Εάν είστε κάποιος που ακολουθεί μια φυτική διατροφή ή απλώς προσπαθεί να συμπεριλάβει περισσότερες φυτικές τροφές στα γεύματά σας, μπορεί να έχετε ακούσει για κάτι που ονομάζεται «αντιθρεπτικά συστατικά», το οποίο πιθανότατα έχει εγείρει ορισμένα ερωτήματα.

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς είναι τα αντιθρεπτικά συστατικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με αυτά — επιπλέον, θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η αποφυγή τους είναι πραγματικά απαραίτητη.

Ένα «αντιθρεπτικό» είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φυτά και δρα ενάντια στη λειτουργία των θρεπτικών συστατικών. Τα αντιθρεπτικά συστατικά χρησιμεύουν ως ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός για τα φυτά για να τα βοηθήσουν να αντισταθούν σε βακτηριακές λοιμώξεις ή να καταναλωθούν από έντομα.

Αν και αυτό είναι ευεργετικό για το φυτό, τα αντιθρεπτικά συστατικά πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματός μας να απορροφά και να χρησιμοποιεί ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Μερικά από τα πιο κοινά αντιθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

  • Λεκτίνες - βρίσκονται κυρίως στα όσπρια, καθώς και στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

  • Φυτικά (ονομάζονται επίσης φυτικό οξύ) - βρίσκονται επίσης σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • Οξαλικά - βρίσκονται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, καφέ και μερικά τσάγια .

  • Τανίνες - βρίσκονται στο τσάι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κακάο και τα φρούτα, όπως τα μούρα, τα μήλα και τα σταφύλια.

  • Φυτοοιστρογόνα -βρίσκονται στη σόγια και τα προϊόντα σόγιας, τους λιναρόσπορους και μικρές ποσότητες σε ξηρούς καρπούς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Είναι βλαβερά τα αντι-θρεπτικά συστατικά;

Υπάρχει πολλή διαμάχη γύρω από την κατανάλωση αντι-θρεπτικών συστατικών. Ανάλογα με το τι διαβάζετε (και πού το διαβάζετε), μπορεί να να πιστέψετε ότι είναι εξαιρετικά επιβλαβείς ουσίες ή είναι πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία σας. Τι πρέπει λοιπόν να πιστεύετε;

Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Πλεονεκτήματα

Αντικαρκινικές επιδράσεις. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι μια φυτική διατροφή πλούσια σε τροφές που περιέχουν αντι-θρεπτικά συστατικά μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών μπορεί να ανασταλεί από ορισμένα αντι-θρεπτικά συστατικά .

Χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκύψουν από τις τοξίνες και να βλάψουν το DNA και μέρη των κυττάρων σας. Η συχνή ή υπερβολική έκθεση σε ελεύθερες ρίζες μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, επομένως τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την καλή υγεία.

Παρέχουν μια πηγή φυτικών ινών στη διατροφή. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν πολλές διεργασίες στο σώμα, όπως τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, την υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου για σωστή πέψη και τον έλεγχο της όρεξης για τη διαχείριση του βάρους.

Πιθανά μειονεκτήματα

Μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.

Μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί να συμβάλλουν στην αλλοιωμένη λειτουργία του εντέρου σε ορισμένα άτομα.

Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων αντι-θρεπτικών συστατικών, ειδικά οξαλικών, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση λίθων στους νεφρούς για ευαίσθητα άτομα.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα πιθανά μειονεκτήματα των αντι-θρεπτικών συστατικών μπορεί να ισχύουν μόνο όταν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ο βαθμός στον οποίο μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι επίσης άγνωστος και μπορεί να δρουν διαφορετικά σε διαφορετικά άτομα.

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να αποφεύγετε τα αντι-θρεπτικά συστατικά;

Τα αντι-θρεπτικά συστατικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας φυτικής διατροφής. Τα οφέλη της διατροφής με βάση τα φυτά είναι καλά τεκμηριωμένα και η φυτική διατροφή συνιστάται ως μέθοδος τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη πολλών ασθενειών. Η αποφυγή των αντι-θρεπτικών συστατικών θα σήμαινε την αποφυγή πολλών τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας.

Παρά τις ορισμένες από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των αντι-θρεπτικών συστατικών στην υγεία, οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από την κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Επιπλέον, μελέτες που έγιναν σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές τροφές και αντι-θρεπτικά συστατικά δεν έχουν γενικά ελλείψεις μετάλλων ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική επίδραση στην υγεία που σχετίζεται με αυτά, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ότι το σώμα σας μπορεί να προσαρμοστεί στην κατανάλωση τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα άτομα και ορισμένες παθήσεις υγείας που μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στα αντι-θρεπτικά συστατικά και μπορεί να δικαιολογούν τη μείωση ορισμένων τροφίμων που περιέχουν αντι-θρεπτικά συστατικά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι:

  • Όσοι είναι επιρρεπείς σε πέτρες στους νεφρούς με οξαλικό ασβέστιο

  • Άτομα με σημαντικά πεπτικά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες μεθόδους

  • Άτομα με σοβαρές παθήσεις υγείας που προκαλούνται από ανεπάρκεια μετάλλων, όπως ασβέστιο στην οστεοπόρωση ή σιδηροπενική αναιμία

  • Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις ή που έχουν άλλες ανησυχίες σχετικά με τα αντ-ιθρεπτικά συστατικά θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία υγείας για καθοδήγηση σχετικά με το εάν θα τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.

Συνοψίζοντας τα αντι-θρεπτικά συστατικά δεν αποτελούν σημαντική ανησυχία για τους περισσότερους ανθρώπους και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών μειονεκτημάτων. Αντί να φοβάστε τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, εστιάστε στην κατανάλωση μιας ποικιλίας φρέσκων τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων για να προωθήσετε την καλύτερη υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.