WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρόνια κόπωση: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2023

Χρόνια κόπωση: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσεις
pexels
Μήπως κουραστήκατε να νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι;

Σίγουρα, όλοι ξέρουμε πώς είναι να είσαι κουρασμένος. Αλλά η χρόνια κόπωση αναφέρεται σε μια παρατεταμένη κούραση που δεν φεύγει ακόμα και όταν κοιμηθείτε. Ενώ ορισμένοι ασθενείς παραδέχονται ότι αισθάνονται υπνηλία, με την κούραση συνήθως υπάρχει ένα αίσθημα εξάντλησης χωρίς να νιώθουν υπνηλία. Επίσης πολλοί άνθρωποι με χρόνια κόπωση τη συγκρίνουν με τη γρίπη ή με την κούρασε μετά από πολύωρη εργασία.

Συγκεκριμένα λένε ότι είναι κουρασμένοι όταν ξυπνούν το πρωί, είναι κουρασμένοι μετά από ήπια δραστηριότητα όπως ψώνια παντοπωλείου, είναι πολύ κουρασμένοι για να λειτουργήσουν επαρκώς στη δουλειά ή να κάνουν δουλειές του σπιτιού και ότι είναι πολύ κουρασμένοι για να ασκηθούν ή να κάνουν σεξ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ένας λόγος για την κόπωση, είτε κακή διαχείριση του χρόνου, υπερβολική καφεΐνη, αναιμία, ινομυαλγία , κατάθλιψη ή ακόμα και μη διαγνωσμένη καρδιακή νόσο.

Πριν κατηγορήσετε την ηλικία σας ή τον τρόπο ζωής σας για την κόπωση που νιώθετε, μάθετε ποια μπορεί να είναι η ρίζα της ανεξήγητης κούρασής σας και τι μπορείτε να κάνετε.

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 1: Υπερφόρτωση καφεΐνης

Πολλοί από εμάς αρπάζουμε έναν εσπρέσο για μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, αλλά για ορισμένους, η καφεΐνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όμως ενώ η καφεΐνη είναι διεγερτικό, αν πιούμε πάρα πολύ, οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν.

Η λύση; Μειώστε όσο το δυνατόν περισσότερη καφεΐνη από τη διατροφή σας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο τον καφέ αλλά και τη σοκολάτα , το τσάι, η σόδα, ακόμη και ορισμένα φάρμακα περιέχουν επίσης καφεΐνη και μπορεί να προκαλούν ανεξήγητη κόπωση.

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο 2: Αναιμία

Εάν είστε στα αναπαραγωγικά σας χρόνια, και ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε βαριές εμμηνορροϊκούς κύκλους, έχετε ινομυώματα ή πολύποδες της μήτρας ή εάν έχετε γεννήσει πρόσφατα, η απώλεια αίματος μπορεί να σας έχει προκαλέσει αναιμία –η κύρια αιτία κόπωση στις γυναίκες.

Προβλήματα εμφανίζονται όταν η αιμορραγία οδηγεί σε ανεπάρκεια αιμοσφαιρίνης , της πλούσιας σε σίδηρο πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε άλλα μέρη του σώματός σας. Όταν οι ιστοί και τα όργανά σας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο το αποτέλεσμα είναι η κόπωση.

Άλλες αιτίες αναιμίας περιλαμβάνουν εσωτερική αιμορραγία και ανεπάρκεια σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β-12. Η αναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από χρόνιες ασθένειες όπως η νεφρική νόσο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη , αίσθημα κρύου και ευερεθιστότητα.

Για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση της αναιμίας, ο γιατρός σας θα σας κάνει μια εξέταση αίματος. Η θεραπεία συνήθως αποτελείται από συμπληρώματα σιδήρου, εάν η έλλειψη σιδήρου είναι η αιτία, τότε θα ωφελήσει και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σίδηρο -- όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το κόκκινο κρέας -- στη διατροφή σας. Τα καλά νέα: Με την αποτελεσματική θεραπεία για την αναιμία, η κούρασή σας θα αρχίσει να μειώνεται σε 30 ημέρες ή λιγότερο.

Jenny.Gr
pexels

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 3: Μη διαγνωσμένη ουρολοίμωξη (UTI)

Αν και οι περισσότερες γυναίκες συνδέουν την ουρολοίμωξη με συμπτώματα όπως κάψιμο ή επείγουσα ανάγκη, μερικές φορές η κόπωση είναι η μόνη ένδειξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ουρολοίμωξη προκαλείται από βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ουρολοίμωξη, τα ούρα σας θα εξεταστούν. Η θεραπεία είναι γρήγορη και εύκολη και συνήθως περιλαμβάνει από του στόματος αντιβιοτική αγωγή. Επίσης η κούραση θα αρθεί μέσα σε μια εβδομάδα ή λιγότερο εάν το αντιβιοτικό λειτουργεί αποτελεσματικά.

Εάν τα συμπτώματά σας επανέλθουν, κάντε ξανά εξέταση. Ορισμένες γυναίκες έχουν χρόνιες ουρολοιμώξεις, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν. Εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με την προληπτική φροντίδα , η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλή δόση αντιβιοτικών .

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 4: Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θεωρούνται ξεχωριστές αλλά σχετικές διαταραχές. Μοιράζονται ένα κοινό σύμπτωμα - σοβαρή κόπωση που παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στη ζωή των ανθρώπων.

Η ινομυαλγία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αδυσώπητης κόπωσης και μυϊκού πόνου , ειδικά στις γυναίκες. Πολλοί από τους ασθενείς με ινομυαλγία παραπονιούνται ότι όση ώρα κι αν κοιμούνται, δεν είναι ποτέ ξεκούραστοι και είναι πάντα κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ύπνος τους μπορεί να διακόπτεται από συχνά ξύπνηματα, αλλά μπορεί να μην θυμούνται αυτές τις διαταραχές ύπνου την επόμενη μέρα. Η συνεχής κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας με ινομυαλγία συχνά οδηγεί σε μειωμένη άσκηση, προκαλώντας επιδείνωση της φυσικής κατάστασης και προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση.

Η λύση; Προσπαθήστε να ασκηθείτε περισσότερο. Η άσκηση έχει τρομερή επίδραση στον ύπνο, τη διάθεση και την κούραση. Μπορείτε να δοκιμάσετε το κολύμπι για να ανακουφιστείτε από την κούραση. Μια θερμαινόμενη πισίνα βοηθά στην ανακούφιση από τον βαθύ μυϊκό πόνο και την ενόχληση, ώστε να μπορείτε να είστε πιο δραστήριοι στο νερό. Το κολύμπι βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες και αυξάνει τις πιθανότητες για πιο ξεκούραστο ύπνο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της κόπωσης.

Εάν δοκιμάσετε να κολυμπήσετε (ή οποιαδήποτε μέτρια άσκηση) για να απαλύνετε την κούραση, ξεκινήστε αργά. Καθώς συνηθίζετε στην πρόσθετη σωματική δραστηριότητα , μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο σας στην πισίνα.

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 5: Υποθυρεοειδισμός

Εάν είστε γενικά νωθροί, καταπονημένοι και ακόμη και λίγο καταθλιπτικοί, το πρόβλημα μπορεί να είναι ο αργός θυρεοειδής , γνωστός και ως υποθυρεοειδισμός. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας και βοηθά στον καθορισμό του ρυθμού μεταβολισμού , του ρυθμού με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Θυρεοειδούς , μέχρι την ηλικία των 60 περίπου το 17% όλων των γυναικών θα έχουν διαταραχή του θυρεοειδούς και οι περισσότερες δεν θα το γνωρίζουν. Η πιο κοινή αιτία, λένε, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Το Hasimoto εμποδίζει τον αδένα να παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες ώστε το σώμα να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα είναι υποθυρεοειδισμός , ή αργός μεταβολισμός .

Οι εξετάσεις αίματος γνωστές ως Τ3 και Τ4 θα ανιχνεύσουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Εάν αυτές οι ορμόνες είναι χαμηλές, τα φάρμακα θα σας βοηθήσουν.

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 6: Τροφικές αλλεργίες

Ενώ το φαγητό υποτίθεται ότι μας δίνει ενέργεια, οι τροφικές δυσανεξίες ή οι αλλεργίες μπορούν να κάνουν το αντίθετο. Ακόμη και η ήπια τροφική δυσανεξία μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τροφική δυσανεξία είναι αιτία κόπωσης και μάλιστα η κόπωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι τροφικής δυσανεξίας

Εάν υποψιάζεστε ότι το φαγητό μπορεί να κρύβεται πίσω από όλο αυτό το χασμουρητό, ξεκινήστε με μια δίαιτα αποβολής, κόβοντας τα τρόφιμα που σας προκαλούν υπνηλία μέσα σε 10 έως 30 λεπτά από τη στιγμή που τα φάτε. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας για ένα τεστ τροφικής αλλεργίας .

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 7: Υπνική άπνοια

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι λογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι. Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε καταλάβει ότι ο ύπνος σας είναι ανεπαρκής; Αυτό συμβαίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας μιας πάθησης που ονομάζεται υπνική άπνοια, μια διαταραχή ύπνου που σας αναγκάζει να σταματήσετε στιγμιαία να αναπνέετε, συχνά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε φορά που σταματάτε να αναπνέετε, ξυπνάτε και αυτό διαταράσει τον κύκλο του ύπνου σας, συνήθως χωρίς να το γνωρίζετε. Η μόνη ένδειξη ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου είναι η χρόνια κόπωση.

Τι μπορείτε να κάνετε; Αρχικά, μιλήστε με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε εάν έχετε άπνοια ύπνου. Τόσο η παχυσαρκία όσο και το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υπνική άπνοια, επομένως συνιστάται η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη της ήπιας άπνοιας ύπνου.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια ιατρική συσκευή που ονομάζεται CPAP που σας βοηθά να κρατάτε ανοιχτούς τους αεραγωγούς σας ενώ κοιμάστε. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ιστών που φράζουν τους αεραγωγούς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Jenny.Gr
pexels

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 8: Κατάθλιψη

Μερικές φορές η κατάθλιψη είναι η ρίζα της κόπωσης. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν εποχική συναισθηματική διαταραχή με αισθήματα κόπωσης και θλίψης. Η κατάθλιψη είναι επίσης μέρος της διπολικής διαταραχής.

Ενώ το να νιώθετε θλίψη από καιρό σε καιρό είναι φυσιολογικό, η μείζονα κατάθλιψη χρειάζεται ιατρική θεραπεία. Αυτό το ιατρικό πρόβλημα είναι συνήθως υποτροπιάζον, με επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά επεισόδια. Με τη μείζονα κατάθλιψη, μπορεί να είστε σε καταθλιπτική διάθεση το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας με ελάχιστο ενδιαφέρον για κανονικές δραστηριότητες. Μαζί με το αίσθημα κόπωσης, μπορεί να τρώτε πολύ ή λίγο, να κοιμάστε υπερβολικά ή να μην κοιμάστε, να αισθάνεστε απελπισμένοι και άχρηστοι και να έχετε άλλα σοβαρά συμπτώματα.

Η διάγνωση της κατάθλιψης ξεκινά με μια φυσική εξέταση από τον γιατρό. Εάν αποκλειστεί μια φυσική αιτία για την κατάθλιψη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή να σας παραπέμψει σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για ψυχολογική αξιολόγηση.

Ενώ οι συγκεκριμένες αιτίες της κατάθλιψης είναι ασαφείς, η κατάθλιψη είναι ένα εξαιρετικά θεραπεύσιμο ιατρικό πρόβλημα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο.

Χρόνια κόπωση Αιτία Νο. 9: Μη διαγνωσμένη καρδιοπάθεια

Εάν νιώθετε εξαντλημένοι μετά από μια δραστηριότητα που ήταν εύκολη, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα καρδιακής νόσου. Και αυτό γιατί η υπερβολική κούραση που εμφανίζεται μετά από συνηθισμένες εργασίες, όπως το σκούπισμα του σπιτιού, η εργασία στην αυλή ή τη μετακίνηση από το σπίτι, η καρδιά σας μπορεί να στέλνει σήματα sos ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι. Τις περισσότερες φορές, η κόπωση δεν είναι το πρώτο σημάδι καρδιακής νόσου. Εάν όμως η κούρασή σας σχετίζεται με την καρδιά σας, η φαρμακευτική αγωγή ή οι διαδικασίες θεραπείας μπορούν συνήθως να βοηθήσουν στη διόρθωση του προβλήματος, στη μείωση της κόπωσης και στην αποκατάσταση της ενέργειάς σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.