WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κοιμάσαι αρκετά


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουλίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κοιμάσαι αρκετά
pexels
Μπορεί να είναι δελεαστικό να λιγοστέψετε τον ύπνο, ειδικά αν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι αυξημένες. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σας όταν δεν κοιμάστε αρκετά;

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Αν και διαφέρουμε στο πόσο ύπνο χρειαζόμαστε, γενικά ο μέσος όρος είναι επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα - ο πολύ λίγος ύπνος σας επηρεάζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από σωματική, ψυχολογική και κοινωνική άποψη.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κοιμάστε αλλά και όταν δεν κοιμάστε σωστά

Κάθε σύστημα στο σώμα έχει κιρκάδιο ρυθμό και βασίζεται σε έναν τακτικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης για να λειτουργεί σωστά. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς το σώμα θεραπεύεται και επισκευάζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου:

Ο εγκέφαλος. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να μειώσει τις αναμνήσεις που δεν είναι χρήσιμες και να ενισχύσει αυτές που είναι. Ο εγκέφαλός σας αφαιρεί επίσης τις τοξίνες και αποκαθίσταται. Ενώ όταν δεν κοιμάστε σωστά μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε την γνωστή σε όλους ομίχλη εγκεφάλου

Οι μύες. Όταν κοιμάστε, οι μύες σας έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και τα αποθέματα ενέργειας αναπληρώνονται.

Οι ορμόνες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας εκκρίνει αυξητικές ορμόνες και μειώνει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη. Ο ύπνος βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των επιπέδων λεπτίνης (ορμόνη κορεσμού) και γκρελίνης (ορμόνη της πείνας). Εάν κοιμάστε πολύ λίγο, μπορεί να νιώθετε πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο την επόμενη μέρα, κάτι που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Το σάκχαρο, η χοληστερόλη και ο μεταβολισμός στο αίμα σας. Ο ύπνος επηρεάζει επίσης τη γλυκόζη στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον μεταβολισμό. Εάν δεν κοιμάστε σωστά αυτά τα επίπεδα διαταράσσονται.

Jenny.Gr
pexels

Σημάδια ότι δεν κοιμάστε αρκετά

Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι δεν κοιμάστε ποιοτικά:

  • Μειωμένη απόδοση στην εργασία

  • Κακή κρίση

  • Κακή διάθεση

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

  • Μειωμένη λίμπιντο

  • Θέματα σχέσεων

Μακροπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα σας, να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές βραχυπρόθεσμες γνωστικές ελλείψεις μπορούν να αντιστραφούν με τον ύπνο. Έτσι, εάν δεν κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ, βάλτε ως προτεραιότητα να καλύψετε τη διαφορά το συντομότερο δυνατό. Και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία, ώστε η βραχυπρόθεσμη στέρηση ύπνου να μην γίνει χρόνια. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμάστε αρκετά, μιλήστε με έναν ειδικό για βοήθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.