WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περίοδος: Οι λόγοι που καθυστερεί περισσότερο το καλοκαίρι


JTeam

13 Ιουλίου 2023

Περίοδος: Οι λόγοι που καθυστερεί περισσότερο το καλοκαίρι
pexels
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη και δυστυχώς, ο καύσωνας επηρεάζει και τον τρόπο που σου έρχεται η περίοδος

O καύσωνας Κλέων είναι εδώ και σε περίπτωση που το είχες υποψιαστεί, οι ειδικοί έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι θερμοκρασίες - ρεκόρ επηρεάζουν και την περίοδό σου. Αν διανύεις τις μέρες που περιμένεις να αδιαθετήσεις, είσαι πρησμένη σε όλο σου το σώμα αλλά το αίμα δεν κατεβαίνει, ευθύνεται το καλοκαίρι όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις και παρακάτω θα σου εξηγήσουμε γιατί, παραθέτοντας τις απόψεις των επιστημόνων.

Γενικά, διαταραχές στον κύκλο συχνά εμφανίζονται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι διαταραχές αυτές σε κάποιες περιπτώσεις να συνεχιστούν και για ένα με δύο μήνες μετά το καλοκαίρι.

«Υπάρχει πράγματι στενή σύνδεση ανάμεσα στον καύσωνα και την περίοδο. Ναι, καλά διαβάσατε. Η περίοδος μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη και πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει το ότι η έκθεσή μας στον ήλιο επηρεάζει τη διάρκεια της. Όταν πηγαίνουμε σε μια περιοχή με υψηλότερες θερμοκρασίες, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί αμέσως. Οι περίοδοι μπορεί να γίνουν λοιπόν μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», εξηγεί η γυναικολόγος στο Motherhood Hospitals στην πόλη Pune της Ινδίας, Dr Preethika Shetty.

Jenny.Gr
pexels

Η καθυστέρηση της περιόδου το καλοκαίρι μπορεί να συμβεί επειδή αντιμετωπίζουμε διαταραχές στον ύπνο. Συνεπώς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να φέρει και διαταραχές στον κύκλο σου. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την περίοδό σου, είναι τα ταξίδια όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις και αυτό σημαίνει ότι διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός.

Το σώμα μας γενικά έχει μάθει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ημέρας και νύχτας και όταν προκαλούνται αλλαγές, οι ορμόνες μας «χτυπούν κόκκινο». Η περίοδός μας λοιπόν καθυστερεί να εμφανιστεί, προκαλώντας διάφορα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία μας.

Αν λατρεύεις την άσκηση και τα δίνεις όλα τις ημέρες με καύσωνα, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η περίοδός σου αργεί. Παρά τα οφέλη της γυμναστικής στον οργανισμό, η εντατική άσκηση και συγκεκριμένα η απότομη αύξησή της, προκαλεί αλλαγή στην παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο. Φυσικά, οι γυναικολόγοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης σε μια τέτοια περίπτωση οπότε καλό είναι να κάνεις ένα τεστ πριν αποκλείσεις τις πιθανότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.