WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αισθάνεσαι πρησμένη πριν την περίοδο; Δες τις αιτίες και πώς να το μειώσεις


Στεφανία Παπαδημητρίου

5 Ιουλίου 2023

Αισθάνεσαι πρησμένη πριν την περίοδο; Δες τις αιτίες και πώς να το μειώσεις
Pexels
Όταν όλα σου φταίνε και νιώθεις πιο πρησμένη από ποτέ, να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι μέρες πριν την περίοδο. Σου φταίνε όλα, κλαις πανεύκολα, εξοργίζεσαι με τους πάντες – είναι λες και όλο σου το είναι παίζει περίεργα παιχνίδια εναντίον σου, με μοναδικό στόχο να σε τρελάνει. Και το πρήξιμο είναι ανυπόφορο. Δεν αντέχεις να σε ακουμπάνε τα ρούχα σου, αισθάνεσαι σαν μπαλόνι, έτοιμο να σκάσει. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα του PMS, που όμως αρκεί για να σε κάνει να θέλεις να μείνεις στο κρεβάτι όλη μέρα, χωρίς να βλέπεις κανέναν.

Ειδικά το καλοκαίρι, το φούσκωμα πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Η ζέστη σε συνδυασμό με την κατακράτηση, σε κάνουν να αναρωτιέσαι πού χάθηκαν οι αστράγαλοί σου και γιατί αναγκάζεσαι να το περνάς όλο αυτό κάθε μήνα. Παρακάτω, θα βρεις την απάντηση στο τελευταίο;

Πού οφείλεται το πρήξιμο λίγο πριν τη περίοδο;

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν το περνάς μόνο εσύ και πρόκειται για συλλογικό, αναπόφευκτο πρόβλημα. Ένας από τους βασικούς λόγους που νιώθεις πρησμένη, είναι οι ορμόνες σου που κάνουν πάρτι μεν, αλλά ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο. Τις ημέρες μετά την ωορρηξία, για παράδειγμα, θα δεις ότι η κοιλιά σου κάπως μοιάζει λίγο μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Αυτό το «λίγο», όλο και αυξάνεται όσο πλησιάζει η εμμηνόρροια.

Περίπου πέντε ημέρες πριν την περίοδό σου, το φούσκωμα θα μεγαλώνει καθημερινά και θα κορυφωθεί την ημέρα που, επιτέλους, αυτή θα έρθει. Σχεδόν αμέσως, η κατακράτηση υγρών φεύγει και η κοιλιά σου θα γίνει πιο φλατ, ακριβώς όπως την έχεις συνηθίσει.

Τα κακά νέα, είναι ότι δεν θα σταματήσεις να νιώθεις έτσι. Τα καλά νέα, είναι ότι μπορείς να το περιορίσεις.

Πώς αντιμετωπίζεις το φούσκωμα, λοιπόν;

Το ευκολότερο είναι να ξεκινήσεις αλλάζοντας τη διατροφή σου. Προφανώς και δεν θα αποχαιρετήσεις για πάντα τα comfort foods σου, αλλά θα αρχίσεις να τρως πιο υγιεινά. Πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά εκείνα που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως η μπανάνα και η γλυκοπατάτα, ή τρόφιμα όπως ο ανανάς και το αγγούρι που έχουν πολύ νερό, θα σε βοηθήσουν πολύ. Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις το αλάτι, καθώς ενισχύει την κατακράτηση.

Σημαντικό είναι και το να καταγράφεις τα συμπτώματά σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρεις πότε πλησιάζει η «φουσκωτική» εποχή του κύκλου σου και θα προσαρμόσεις τη διατροφή σου ανάλογα, ενώ θα πίνεις και περισσότερο νερό. Και να θυμάσαι: Η κατακράτηση υγρών δεν είναι λίπος. Δεν πάχυνες, απλώς περιμένεις περίοδο και σε μερικές μέρες, θα είσαι μία χαρά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.