WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ήσουν ασυμπτωματικός στον Covid; Αν ναι, ίσως ευθύνεται αυτή η γονιδιακή παραλλαγή


JTeam

20 Ιουλίου 2023

Ήσουν ασυμπτωματικός στον Covid; Αν ναι, ίσως ευθύνεται αυτή η γονιδιακή παραλλαγή
pexels
Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν εμφάνισες ποτέ συμπτώματα, οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση μέσα από μια νέα έρευνα

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊο εδώ και περίπου τρία χρόνια, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε. Ανάμεσα σε όσους νόσησαν σοβαρά, υπήρξαν και κάποιοι που δεν εμφάνισαν καθόλου συμπτώματα. Νέα έρευνα ρίχνει επιτέλους φως στο γιατί τα άτομα αυτά ήταν εντελώς ασυμπτωματικά.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτες, τουλάχιστον το 20% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό SARS-CoV-2, είναι ασυμπτωματικοί

Επιστήμονες βρήκαν μια γονιδιακή παραλλαγή που εξηγεί πιθανότατα τον λόγο που ορισμένοι άνθρωποι που βρέθηκαν ή βρίσκονται θετικοί στον Covid - 19, δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να αναπτυχθούν εμβόλια και νέες θεραπείες.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ταχύτερες ανοσολογικές αντιδράσεις που καταπολεμούν τον ιό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Στη νέα έρευνα λοιπόν, οι επιστήμονες προκειμένου να καταλάβουν πώς κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να μην εμφανίζουν τα συμπτώματα της, στράφηκαν στα γονίδια του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA), τα οποία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα του σώματός μας να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα παθογόνα.

Μέσα σε 9 μήνες, 136 από 1.428 θετικούς στον κορωνοϊό δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Μεταξύ των ασυμπτωματικών που συμμετείχαν, το 20% έφερε μια κοινή παραλλαγή HLA που ονομάζεται HLA-B*15:01

Πρόκειται για «την πιο σημαντική ιατρικά περιοχή του γονιδιώματος», δήλωσε η Τζιλ Χολενμπαχ, επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια στα τμήματα νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

«Υπάρχουν τόσα πολλοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης, όπως διάφορες προϋπάρχουσες ασθένεις, το βάρος, η ηλικία και το φύλο», δήλωσε η Χόλενμπαχ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, και επιτέλους λύνει μία από τις μεγαλύτερες απορίες που γεννήθηκαν μαζί με την έξαρση του Covid -19.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.