WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουλίου 2023

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα σου
pexel
Το άγχος επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές.

Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και όλοι νιώθουμε αγχωμένοι κατά καιρούς. Όμως όταν γίνεται χρόνιο μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό πίεση, διάφορα πράγματα συμβαίνουν αυτόματα:

  • Ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται

  • Η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται

  • Απελευθερώνεται αδρεναλίνη, κορτιζόλη, επινεφρίνη και άλλες ορμόνες

  • Η πήξη του αίματος αυξάνεται

  • Το σάκχαρο του αίματος πηγαίνει στην κυκλοφορία του αίματός μας

Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια, προετοιμάζει το σώμα σας να αντιμετωπίσει μια αντιληπτή «απειλή», με αποτέλεσμα κάποιες σημαντικές λειτουργίες όπως η πέψη, να μειώνονται προκειμένου να πηγές ενέργειας να πάνε εκεί που το σώμα σας πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερο.

Η κορτιζόλη αναιρεί επίσης την επίδραση της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και της οποίας η δουλειά είναι να διατηρεί τα σωστά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν υψηλά είναι πολύ επιζήμιο για όλα τα κύτταρα του σώματός μας.

Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό το σώμα να γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει η ινσουλίνη και τελικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι εάν το άγχος συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει καταβολισμό (διάσπαση) του μυϊκού ιστού. Εάν το σώμα σας βρίσκεται σε καταβολική κατάσταση και διασπά πρωτεΐνες για καύσιμο, σημαίνει ότι δεν θα διασπά το λίπος. Και εάν η απώλεια λίπους σας έχει σταματήσει, τότε πρέπει να εξετάσετε το επίπεδο άγχους σας καθώς και τα συνήθη ζητήματα.

Μια καταβολική κατάσταση ή κατάσταση διάσπασης ιστών, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο. Για παράδειγμα, εάν παρουσιαστεί υπερβολική διάσπαση ιστού στις αρθρώσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αρθρίτιδα.

Jenny.Gr
pexels

Εάν παρουσιαστεί υπερβολική διάσπαση ιστού στο στομάχι, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι έλκος. Εάν είναι στον καρδιακό μυ, μπορεί να προκληθεί μυοκαρδιοπάθεια. Ομοίως, η διάσπαση των ιστών μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κορτιζόλη επηρεάζει επίσης την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βραχυπρόθεσμα, ο ρόλος της κορτιζόλης είναι να μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση, ωστόσο, εάν η κυκλοφορούσα κορτιζόλη είναι συνεχώς υψηλή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που στη συνέχεια επηρεάζει την υγεία.

Μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι το μακροχρόνιο άγχος για την υγεία, την ευεξία, τα επίπεδα ενέργειας και την απώλεια λίπους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας;

Η τακτική άσκηση είναι σημαντική. Δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη, ούτε άσκηση υψηλής έντασης, το κλειδί είναι να ασκείστε τακτικά. Ιδανικά στοχεύστε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Πίνετε άφθονο νερό για να διευκολύνετε τους νεφρούς και το συκώτι σας να κάνουν τη δουλειά του. Εάν η εργασία ή η προσωπική σας ζωή προκαλεί μακροχρόνιο άγχος, τότε πρέπει να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αυτές τις καταστάσεις. Φροντίστε επίσης να συμπεριλάβετε επαρκή πρωτεΐνη στη διατροφή σας και να κοιμάστε επαρκώς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.