WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λόγοι για τους οποίους το αλκοόλ σου προκαλεί άγχος


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Αυγούστου 2023

3 λόγοι για τους οποίους το αλκοόλ σου προκαλεί άγχος
pexels
Είναι πρωί μετά από μια βραδινή έξοδο. Ξέρετε ότι οι επόμενες 24-72 ώρες μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε το πώς νιώθετε.

Το hangover ξεκινά όταν πέφτουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και συνοδεύεται από κόπωση, δίψα, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, πονοκεφάλους, ξηροστομία και προβλήματα στο στομάχι. Πάνω από το 20% όσων πίνουν βιώνουν ένα πρόσθετο σύμπτωμα - το άγχος του hangover, το οποίο μπορεί να συνεχιστεί για 14 ώρες μετά. Η χημεία του εγκεφάλου μπορεί να ρίξει φως στο γιατί συμβαίνει αυτό και στη διαχείρισή του.

3 λόγοι για τους οποίους το αλκοόλ σας κάνει να αγχώνεστε

Ενθουσιασμός και χαλάρωση- η λεπτή ισορροπία

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει όλες τις περιοχές του εγκεφάλου και τις χημικές ουσίες του. Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί στα καλύτερά του όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών και των ανασταλτικών (χαλαρωτικών) χημικών ουσιών.

Η σύνδεση αλκοόλ και άγχους οφείλεται σε αλλαγές αυτής της ισορροπίας. Όταν πίνετε, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την επίδραση της χαλαρωτικής χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA, προάγοντας έτσι την καταστολή. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της διεγερτικής χημικής ουσίας που ονομάζεται γλουταμικό, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία τους.

Έτσι λοιπόν το επόμενο πρωί, όταν τα επίπεδα αλκοόλ πέφτουν, ο εγκέφαλος προσπαθεί να ομαλοποιήσει την ανισορροπία, προκαλώντας αγχώδεις συμπεριφορές.

Το αλκοόλ αυξάνει το ήδη υπάρχον άγχος

Λόγω των αλλαγών που δημιουργεί το αλκοόλ, το σώμα το βλέπει ως αντίδραση στο στρες. Το αλκοόλ αυξάνει το επίπεδο της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και τη διατηρεί ψηλά την επόμενη μέρα. Αφού σταματήσετε να πίνετε, μπορεί να χρειαστεί έως και μια εβδομάδα για να ομαλοποιηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης. Και έτσι τα υψηλά επίπεδα άγχους συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Jenny.Gr
pexels

Η διάσπαση της αλκοόλης στο σώμα αυξάνει το άγχος

Το αλκοόλ μετατρέπεται σε μια ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, την οποία το σώμα απομακρύνει. Η απομάκρυνση του αλκοόλ απαιτεί χρόνο και τα αυξημένα επίπεδα ακεταλδεΰδης προκαλούν εν μέρει συμπτώματα hangover. Όμως αυτή η ένωση αυξάνει επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που αυξάνει το άγχος. Σε μελέτες σε ζώα, η ακεταλδεΰδη συσχετίστηκε με αυξημένες αγχώδεις συμπεριφορές.

Το να είσαι ντροπαλός και να πίνεις μπορεί να αυξήσει το άγχος

Η ντροπή είναι μια ήπια μορφή κοινωνικού άγχους. Τα ντροπαλά άτομα μπορεί επίσης να πίνουν περισσότερο σε κοινωνικές καταστάσεις ως μηχανισμό αντιμετώπισης λόγω της χαλαρωτικής επίδρασης του αλκοόλ.

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος που προκαλείται από το αλκοόλ;

Ο ύπνος καλής ποιότητας θα βελτιώσει τα αποτελέσματα του hangover. Όσοι κοιμούνται καλύτερα έχουν λιγότερο άγχος.

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό. Η αφυδάτωση σχετίζεται με αυξημένο άγχος. Έτσι λοιπόν η επαρκής πρόσληψης νερού κατά τη διάρκεια του hangover μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλεί η ακεταλδεΰδη. Αυτά ονομάζονται αντιοξειδωτικά και βρίσκονται σε μούρα, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα και πράσινο τσάι.

Η μόνη αλάνθαστη θεραπεία για το άγχος είναι η αποχή. Ακόμη και σε όσους έπιναν πολύ, η αποκατάσταση του εγκεφάλου και η ροή του αίματος βελτιώθηκαν μέσα σε 2 εβδομάδες από την αποχή. Οι αλκοολικοί με αγχώδεις διαταραχές ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους έξι εβδομάδες μετά την αποχή.

Ο έλεγχος της πρόσληψης αλκοόλ, η επαρκής ανάπαυση, η αποτελεσματική ενυδάτωση και η λήψη αρκετών αντιοξειδωτικών μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώθετε καλύτερα στο hangover σας και να επιστρέψετε σύντομα στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.