WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες αποτοξίνωσης: Γιατί είναι ελκυστικές αλλά περιττές


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Αυγούστου 2023

Δίαιτες αποτοξίνωσης: Γιατί είναι ελκυστικές αλλά περιττές
pexels
Νηστείες, φυτική αποτοξίνωση, καθαρισμοί με χυμούς, ενεργός άνθρακας… Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτούς τους νέους τρόπους για να έχετε υγεία, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάνουν καλό. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα περιοδικά είναι γεμάτα με στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας – και οι γρήγορες δίαιτες «αποτοξίνωσης» είναι μια κοινή σύσταση.

Η ιδέα ότι πρέπει να «επαναφέρουμε» την υγεία μας έχει αξιοποιηθεί τέλεια και έμπειρα από μια βιομηχανία αφοσιωμένη στο να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε, να καθαρίσουμε ή να ξεπλύνουμε όλες τις «τοξίνες» που υποτίθεται ότι έχουμε συσσωρεύσει ως μέρος της καθημερινής σύγχρονης ζωής.

Όμως όσο δελεαστική κι αν είναι η ιδέα της αποτοξίνωσης – ειδικά αν αισθανόμαστε νωθροί – δεν είναι τίποτα άλλο παρά έξυπνο μάρκετινγκ: Αποτελεσματικό στο να μας αδειάσει το πορτοφόλι μας και όχι για κάτι άλλο.

Το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί συχνά όρους που ακούγονται τεχνικοί και αόριστοι, που έχουν σκοπό να μας μεταδώσουν ότι οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα μας και πρέπει να καθαριστούν από τα συστήματά μας, ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά.

Μια σειρά από ασαφή συμπτώματα αποδίδονται σε αυτές τις τοξίνες, που κυμαίνονται από πονοκεφάλους έως δερματικά προβλήματα και αύξηση βάρους. Τα προϊόντα αποτοξίνωσης και οι δίαιτες υπόσχονται να τα «ξεπλύνουν» από το σώμα μας για να μας κάνουν να νιώθουμε φρέσκοι, καθαροί και πιο ανάλαφροι. Πολλά προγράμματα υπόσχονται επίσης γρήγορη απώλεια βάρους και να απαλλάξουν το σώμα μας από προβλήματα που δεν ακούγονται ελκυστικά όπως η Candida.

Γιατί η αποτοξίνωση είναι περιττή

Το σώμα μας δεν χρειάζεται τεχνητό καθαρισμό. Έχουμε ένα περίπλοκο και εξελιγμένο ενσωματωμένο σύστημα αποτοξίνωσης που αποτελείται από το δέρμα, τους νεφρούς, το λεμφικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα και το συκώτι μας. Είμαστε καλυμμένοι.

Αν και οι υποστηρικτές της αποτοξίνωσης δίνουν μια ζοφερή εικόνα συσσώρευσης τοξικής λάσπης στο παχύ έντερο ή τοξινών που συσσωρεύονται στους νεφρούς και το συκώτι μας που πρέπει να ξεπλένονται ή να καθαρίζονται περιοδικά σαν φίλτρο - στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί έτσι το σώμα μας.

Καταρχάς το συκώτι αυτοκαθαρίζεται - οι τοξίνες δεν συσσωρεύονται σε αυτό και, εκτός εάν έχετε τεκμηριωμένη ηπατική νόσο, αλλά γενικά λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο νεφρός εκκρίνει τα άχρηστα προϊόντα στα ούρα - Διαφορετικά, αυτή η ουσία παραμένει στο αίμα. Όποιος προτείνει ότι αυτά τα όργανα χρειάζονται «καθαρισμό», αποδεικνύει ότι δεν κατανοεί βασική ανατομία ή φυσιολογία.

Είναι η ίδια ιστορία με την Candida – μια μαγιά που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάνω ή μέσα στο σώμα μας. Γενικά δεν δημιουργεί προβλήματα. Δεν χρειαζόμαστε ένα σχήμα αποτοξίνωσης για να λύσουμε αυτό το μη πρόβλημα.

Jenny.Gr
pexels

Ο ενεργός άνθρακας αποτοξινώνει το σώμα σας;

Μια άλλη δημοφιλής ουσία που μπορεί να δείτε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο είναι το κάρβουνο. Ο ισχυρισμός είναι ότι ο ενεργός άνθρακας θα απορροφήσει τα κακά πράγματα που φάγαμε και πίνουμε και θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε από μέσα.

Ο άνθρακας χρησιμοποιείται πράγματι στο πλαίσιο της ιατρικής αποτοξίνωσης - όταν οι άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία για υπερβολική δόση ναρκωτικών ή δηλητηρίαση - αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάνει κάτι σε μορφή συμπληρώματος. Στην πραγματικότητα, μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τη διατροφή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει την απορρόφηση βιταμινών και μέταλλων που μας κάνουν καλό.

Γιατί όμως οι άνθρωποι αισθάνονται καλυτέρα όταν κάνουν αποτοξίνωση;

Τα αποτελέσματα που αισθάνονται οι άνθρωποι μερικές φορές δεν είναι από την αποβολή των τοξινών, αλλά από έναν συνδυασμό κατανάλωσης λιγότερης ποσότητας φΑγητού από το συνηθισμένο και των συστατικών που βρίσκονται συχνά σε συμπληρώματα αποτοξίνωσης και χυμούς. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους είναι πιθανό να είναι νερό – και προσωρινή.

Αν θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την υγεία σας προσπαθήστε να γυμνάζεστε, να κοιμάστε και να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.