WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το κόκκινο κρέας


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Αυγούστου 2023

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το κόκκινο κρέας
pexels
Το κόκκινο κρέας βρίσκεται στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό. Τι συμβαίνει λοιπόν; Πρέπει να το βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας;

Μια σημαντική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet είχε ως στόχο να καταλήξει σε μια βέλτιστη διατροφή τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Η κυριότερη σύσταση ήταν ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος – σε μόλις 16 γραμμάρια την ημέρα ή σε μια μικρή μερίδα την εβδομάδα.

Η έκθεση EAT-Lancet σίγουρα τροφοδότησε τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και μας υπενθύμισε ότι η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη. Εάν τρώτε για να φροντίζετε το ένα και είναι πιθανό να φροντίζετε και για την υγεία του άλλου.

Επιπλέον, ήρθε μια άλλη μελέτη η οποία συνέδεσε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Εξετάζοντας τη διατροφή περισσότερων από μισό εκατομμύριο κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, η έρευνα εξέτασε την κατανάλωση κυρίως κόκκινου κρέατος, διαπιστώνοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου καρκίνου.

Τι συμβαίνει λοιπόν με το κρέας; Πρέπει να το βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας; Εδώ είναι μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Όσο περισσότερο τρώτε τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο 76 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα είχαν 20 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν μόλις 21 γραμμάρια την ημέρα. Για κάθε 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξανόταν κατά 18%. Για το επεξεργασμένο κρέας (ζαμπόν, σαλάμι, αλλαντικά, φαστ φουντ) η αύξηση του κινδύνου ήταν 19 τοις εκατό για κάθε 25 γραμμάρια.

Λιγότερο είναι σίγουρα καλύτερο

Ο Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων (ANSES) συνιστά στους Γάλλους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερο από 150 γραμμάρια αλλαντικά την εβδομάδα. Και, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που τρώτε καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%.

Για να το θέσουμε πιο απλά: 25 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος είναι περίπου μια φέτα μπέικον ή μια φέτα ζαμπόν. Πενήντα γραμμάρια κόκκινου κρέατος είναι περίπου μια χοντρή φέτα ψητού κρέατος ή μιας κοτολέτα αρνιού. 76 γραμμάρια κόκκινου κρέατος είναι λιγότερο από μια μικρή μπριζόλα.

Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων

Το WCRF συνιστά να μην τρώμε πολύ λίγο έως καθόλου, επεξεργασμένο κρέας. Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) καθόρισε ότι το επεξεργασμένο κρέας ανήκει στην Ομάδα 1 («καρκινογόνο για τον άνθρωπο») και ότι το κόκκινο κρέας ανήκει στην Ομάδα 2Α («πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο»).

Δεν είναι μόνο ο καρκίνος

Η έρευνα έχει βρει συσχετίσεις μεταξύ των υψηλών επιπέδων κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και άλλων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Μια μεγάλη μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα τόσο μη επεξεργασμένου όσο και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, είχαν και υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, θνησιμότητα από καρκίνο και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μία μερίδα την ημέρα άλλων τροφών –όπως ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως– θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 7-19%.

Jenny.Gr
pexels

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά γιατί το κόκκινο κρέας δεν είναι τόσο ωφέλιμο

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών. Μπορεί να οφείλεται σε δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. Ή μπορεί να σχετίζεται με το νάτριο (αλάτι).

Από την άλλη πλευρά, κανένας δεν συνιστά να εγκαταλείψουμε εντελώς το κόκκινο κρέας. Το WCRF λέει ότι το κρέας μπορεί να είναι μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδίως πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12.

Μην ξεχνάτε τα λαχανικά σας

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε πολλές φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και των δημητριακών ολικής αλέσεως, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τέλος εάν είστε λάτρεις του κόκκινους κρέατος, δεν χρειάζεται να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας. Απλά καλό θα ήταν να το καταναλώνετε με μέτρο και να το συνοδεύετε πάντα με λαχανικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.