WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Smoothies vs ολόκληρα φρούτα: Τι να προτιμήσεις;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2023

Smoothies vs ολόκληρα φρούτα: Τι να προτιμήσεις;
pexels
Τα smoothies και οι χυμοί φρούτων φαίνεται να παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για να λαμβάνουμε την καθημερινή μας πρόσληψη φρούτων χωρίς υπερβολική προετοιμασία ή πεπτική προσπάθεια. Είναι όμως τόσο καλά για εμάς όσο πιστεύουμε;

Τι θα θέλατε για πρωινό; Κάτι πράσινο; Ένα μείγμα από λάχανο, σπανάκι και σέλινο; Ή κάτι με καρότο, παντζάρι, μούρα και κουρκουμά;

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι χυμοί και τα smoothies που αποτελούνται από απίθανους συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών (και άλλα συστατικά όπως σπόροι chia και νερό καρύδας) είναι της μόδας. Όλο και περισσότερο καταναλώνονται όχι μόνο ως σνακ, αλλά ως εναλλακτική λύση για ένα πλήρες γεύμα – και όχι μόνο για πρωινό.

Λοιπόν, λειτουργούν;

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι τόσο καλός στο να καταλάβει πότε έχουμε χορτάσει όταν πίνουμε το φαγητό μας αντί να το τρώμε. Θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού φάτε μερικά πορτοκάλια από ό,τι θα αισθάνεστε αφού πιείτε έναν χυμό ή ένα smoothie φτιαγμένο από έξι από αυτά.

Είναι περίπλοκο και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του να πίνουμε το φαγητό μας αντί να το τρώμε δεν είναι κατανοητός. Επίσης το μάσημα και η πέψη ολόκληρων τροφών επιβραδύνει και σταθεροποιεί την είσοδο των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.

Η μόδα των smoothies δημιουργήθηκε από τη σειρά του BBC, The Food Chain , στην οποία η Anne Murcott, ειδικός στην κοινωνιολογία και στα τρόφιμα, σημείωσε ότι οι άνθρωποι πάντα αλέθανε το φαγητό τους και το ανακάτευαν με νερό - για να φτιάξουν σούπα, για παράδειγμα.

Jenny.Gr
unsplash

Όμως τι μας λέει όλο αυτό; Μας λέει ότι υπάρχει μια πολύ έξυπνη και πολύ αποτελεσματική βιομηχανία τροφίμων. Δηλαδή, μια βιομηχανία ικανή να εκμεταλλεύεται τη λαχτάρα των καταναλωτών για καινοτομία και να δημιουργεί ζήτηση για πράγματα που πριν δεν πιστεύαμε ότι χρειαζόμασταν.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επιτυχημένες εκστρατείες μάρκετινγκ, έστι και εδώ εμπλέκεται η δημιουργία μύθων. Οι διασημότητες όπως η Oprah και η Gwyneth Paltrow, προωθούν τους χυμούς και τα smoothies ως «καθαριστικά». Όμως το σώμα αποτοξινώνεται φυσικά, χάρη στο συκώτι, τους νεφρούς και το γαστρεντερικό μας σύστημα. Ο καλύτερος τρόπος για να είναι υγιές το πεπτικό σας σύστημα, είναι να λαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες, οι οποίες προέρχονται καλύτερα από ολόκληρο το τρόφιμο.

Τέλος, μπορεί τα smoothies και οι χυμοί μπορεί να είναι βολικοί και υγιεινοί για όσους είναι πολύ απασχολημένοι για να ετοιμάσουν ένα φαγητό, αλλά είμαστε πραγματικά τόσο απασχολημένοι; Εξάλλου η ώρα του φαγητού δεν είναι μόνο για να φάμε, είναι επίσης ένα κοινωνικό και πολιτισμικό τελετουργικό που μας κάνει να περνάμε περισσότερο χρόνο με τους φίλους μας και την οικογένεια μας.

Τέλος εάν λάβετε υπόψη τα ψυχολογικά καθώς και τα διατροφικά οφέλη ενός γεύματος, τότε ίσως απλώς αναρωτηθείτε, προς τι τόση βιασύνη;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.