WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Απριλίου 2023

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα
pexels
Τα smoothies έχουν μερικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία όταν αναμειγνύονται σωστά.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 12 τοις εκατό των ενηλίκων στις ΗΠΑ τρώνε αρκετά φρούτα κάθε μέρα και ο αριθμός αυτός πέφτει στο 10 τοις εκατό για τα λαχανικά, σύμφωνα με το CDC. Τα smoothies είναι ένας καλός τρόπος για να λαμβάνετε τα συνιστώμενα καθημερινά 2,5 φλιτζάνια λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα — και ναι, μπορείτε να βάλετε λαχανικά στα smoothies σας (όπως το σπανάκι, το σέλινο, τις ψητές γλυκοπατάτες και τα αγγούρια).

Όμως με όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι όλα τα smoothies είναι θρεπτικά — αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν πρόκειται να απολαμβαύσετε ένα smoothie κάθε μέρα, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

  • Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα. Αφήστε τη γλύκα να προέρχεται από φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα.

  • Επιλέξτε γάλα, γάλα φυτικής προέλευσης χωρίς ζάχαρη, νερό καρύδας ή απλό φιλτραρισμένο νερό για να αραιώσετε το smoothie σας.

  • Προσοχή στις μερίδες σας. Οι εμπορικές μάρκες φτιάχνουν smoothies που είναι μεγάλα και γεμάτα θερμίδες και ζάχαρη.

  • Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε ένα smoothie κάθε μέρα και πώς ταιριάζει στη διατροφή σας για μακροπρόθεσμη υγεία.

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα

Το δέρμα σας θα μπορούσε να είναι πιο υγιές

Το δέρμα σας εκτίθεται συνεχώς σε μυριάδες επιβλαβείς περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως χημικές ουσίες, υπεριώδεις ακτίνες και ρύπανση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επιταχύνουν τα σημάδια γήρανσης, αλλά τα συστατικά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία και την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος.

Τα καροτενοειδή είναι μία από τις ενώσεις σε πολλά κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος και στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης.

Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να βελτιωθεί

Τα smoothies είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε φυτικές ίνες. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν πληρούν την καθημερινή σύσταση φρούτων και λαχανικών, το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά να λαμβάνετε 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο μέρος της υγείας του εντέρου σας. Το να έχετε ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα - γνωστό και ως η κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας - μπορεί να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα πεπτικών και χρόνιων παθήσεων. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας.

Το να πίνετε ένα smoothie είναι διαφορετικό από τον χυμό, επειδή ο πολτός και οι φυτικές ίνες διατηρούνται, οπότε αν μπορείτε να διατηρήσετε τη φλούδα των φρούτων ή των λαχανικών σας, κάντε το.

Jenny.Gr
unsplash

Θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανοσία σας

Η διατροφή είναι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τη συνολική φλεγμονή στο σώμα και να έχει προστατευτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή στο σώμα είναι φυσιολογική, αλλά η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί τελικά να οδηγήσει σε χρόνια νόσο. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, η προσθήκη προβιοτικών τροφών (όπως γιαούρτι και κεφίρ) ή πρεβιοτικών (όπως μπανάνες ή βρώμη) στο smoothie σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές και το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό.

Η υγεία του εγκεφάλου σας μπορεί να βελτιωθεί

Τα κοινά συστατικά του smoothie, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας ευκρινή.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια καθιερωμένη σχέση μεταξύ των φλαβονοειδών στα φυτικά τρόφιμα και της επίδρασής τους στη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Μαΐου 2021 στο ​Antioxidants.​ Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου και μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία. Μερικά από τα τρόφιμα που αναφέρονται στη μελέτη είναι τα κεράσια, τα μήλα, τα καρύδια, όλα τα μούρα, τα πορτοκάλια, τα ρόδια, το κακάο και το σπανάκι.

Τα smoothies μπορούν είτε να είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας είτε να καταστρέψουν τις προσπάθειές σας. Παραλείψτε τα smoothies που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επιλέξτε ένα που περιέχει ολόκληρα τρόφιμα χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.