WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόφιμα που έχουν πολύ αλάτι και δεν το ήξερες  


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2023

5 τρόφιμα που έχουν πολύ αλάτι και δεν το ήξερες   
pexels
Το νάτριο στα τρόφιμα μπορεί να συγκαλυφθεί ακόμα και από τους γευστικούς μας κάλυκες. Δεδομένων όμως των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με το πολύ αλάτι, αξίζει να γνωρίζουμε πού μπορεί να κρύβεται.

Πολλές φορές ανησυχούμε για τα πρόσθετα στα τρόφιμα μας – συντηρητικά, χρωστικές, τεχνητές γεύσεις, MSG. Αλλά ίσως το πιο επιβλαβές πρόσθετο σε πολλά κοινά τρόφιμα είναι αυτό που δεν σκεφτόμαστε πολύ συχνά: το αλάτι.

Το αλάτι, ή τεχνικά το χλωριούχο νάτριο, είναι ίσως το πιο κοινό πρόσθετο στα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι επίσης ίσως το πιο επιβλαβές εάν υπερκαταναλωθεί. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε κάποια ποσότητα, γιατί είναι απαραίτητο για μια σειρά σωματικών διεργασιών, αλλά η ημερήσια δόση είναι πολύ μικρότερη από αυτή που πιθανώς καταναλώνουμε οι περισσότεροι από εμάς. Σε όλο τον κόσμο το συνιστώμενο ημερήσιο επίπεδο νατρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2300 mg - περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.

Το πολύ αλάτι έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Και αυτό συμβαίνει επειδή κάνει το σώμα να συγκρατεί νερό, άρα όσο περισσότερο αλάτι τρώμε, τόσο περισσότερο νερό αποθηκεύουμε. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Και με τη σειρά της η υψηλή αρτηριακή πίεση καταπονεί την καρδιά, τις αρτηρίες, τους νεφρούς και τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, άνοια και νεφρική νόσο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το πολύ αλάτι συμβάλλει στον καρκίνο του στομάχου και την οστεοπόρωση.

Μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού το λαμβάνουμε, όχι, όπως φανταζόμαστε από αυτό που πασπαλίζουμε στο φαγητό μας, αλλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα – και όχι πάντα από τρόφιμα που θα περιμέναμε.

Ακολουθούν μερικές εκπληκτικές πηγές αλατιού/νατρίου:

Ψωμί

Το ψωμί μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα αλατιού μέσα στην ημέρα μας. Το αλάτι χρησιμοποιείται για τις συντηρητικές του ιδιότητες στο ψωμί. Βοηθά επίσης στην υφή και, φυσικά, στη γεύση. Επίσης βοηθά το ψωμί να αποκτήσει μια χρυσή, τραγανή κρούστα. Αλλά η ποσότητα του αλατιού που έχει προστεθεί σε κάθε προϊόν μπορεί να διαφέρει, επομένως η σύγκριση των ετικετών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Jenny.Gr
pexels

Δημητριακά

Τα περισσότερα δημητριακά δεν έχουν αλμυρή γεύση, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο υψηλά μπορεί να είναι σε νάτριο. Το αλάτι χρησιμοποιείται για να γίνουν αυτές οι νιφάδες πρωινού χρυσές και τραγανές, καθώς και για να διατηρηθούν τα δημητριακά πιο φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Υποκατάστατα κρέατος

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε χορτοφαγικούς ή vegan τρόπους ζωής. Μερικά από τα τρόφιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντικαταστήσουμε το κρέας –το τόφου για παράδειγμα– έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όμως κάποιες άλλες πιο πρωτότυπες επιλογές, όπως τα χορτοφαγικά λουκάνικα ή τα μπιφτέκια, μπορεί να είναι εκπληκτικά υψηλές σε αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται σε αυτά τα προϊόντα για τη δεσμευτική του δράση - για παράδειγμα βοηθά τα συστατικά να παραμείνουν ενωμένα στα λουκάνικα- αλλά και για τη γεύση.

Σάλτσες

Είναι λογικό ότι οι αλμυρές σάλτσες, όπως η σόγια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Άλλες όμως, όπως η κέτσαπ, το γλυκό τσίλι, η μπάρμπεκιου, ακόμη και η μουστάρδα, μπορούν επίσης να προσθέσουν πολύ αλάτι στη διατροφή σας. Και παρόλο που δεν προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα, χωρίς να το καταλάβετε. Προσέξτε, επίσης, τις σάλτσες για τις σαλάτες, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ αλμυρές χωρίς απαραίτητα να έχουν αλμυρή γεύση.

Τυρί

Ανάλογα με το πόσο τρώτε, το τυρί μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καθημερινή σας πρόσληψη αλατιού. Το αλάτι είναι ένα σημαντικό συστατικό στην παρασκευή του τυριού. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το τυρί ώστε να αναπτύξει γεύση και την υφή. Το αλάτι παίζει επίσης ρόλο στη ζύμωση. Γενικά, τα φρέσκα τυριά όπως η ρικότα και το τυρί κότατζ έχουν πολύ λίγο αλάτι και τα πιο δυνατά τυριά όπως το παλαιωμένο τσένταρ και τα μπλε τυριά έχουν περισσότερο. Επίσης μερικά τυριά όπως η φέτα και το χαλούμι αποθηκεύονται σε άλμη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο αλμυρά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.