WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τρόφιμα που δεν ήξερες ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και τρως καθημερινά - Πώς να τα εντοπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Αυγούστου 2023

7 τρόφιμα που δεν ήξερες ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και τρως καθημερινά - Πώς να τα εντοπίσεις
pexels
Ο όρος "εξαιρετικά επεξεργασμένο" χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε τρόφιμα που δεν θεωρούνται πολύ θρεπτικά.

Η αλήθεια είναι πως κάποια επεξεργασία βοηθά στο να γίνουν τα τρόφιμα πιο βολικά, ασφαλέστερα και πιο νόστιμα. Ωστόσο, υπάρχει και μια κατηγορία τροφίμων - που ονομάζονται «υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» - η οποία δεν είναι και τόσο θρεπτική.

Ένας μεγάλος όγκος στοιχείων δείχνει ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με την εμφάνιση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας αλλά και με την καταστροφή του πλανήτη (πλαστική ρύπανση, υπερβολική χρήση ενέργειας και γης, απώλεια βιοποικιλότητας).

Αλλά πώς μπορείτε να εντοπίσετε αυτά τα τρόφιμα;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με μεθόδους βιομηχανικής επεξεργασίας και περιέχουν συστατικά που συνήθως δεν θα βρείτε στο ντουλάπι του σπιτιού σας.

Οι μέθοδοι επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται μπορεί να περιλαμβάνουν εξώθηση , χύτευση, χημική τροποποίηση και υδρογόνωση (η οποία μπορεί να μετατρέψει το υγρό ακόρεστο λίπος σε πιο στερεή μορφή). Ωστόσο, οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αναφέρουν τις διεργασίες που υφίστανται τα τρόφιμα στην ετικέτα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι η λίστα συστατικών.

Υπάρχουν δύο τύποι συστατικών που ταξινομούν τα τρόφιμα ως εξαιρετικά επεξεργασμένα: οι βιομηχανικές ουσίες και τα χημικά πρόσθετα. Οι βιομηχανικές ουσίες περιλαμβάνουν επεξεργασμένες εκδόσεις πρωτεΐνης και φυτικών ινών (όπως σκόνη ορού γάλακτος ή ινουλίνη), μαλτοδεξτρίνη (ένας έντονα επεξεργασμένος υδατάνθρακας), σιρόπια φρουκτόζης ή γλυκόζης και υδρογονωμένα έλαια.

Τα χημικά πρόσθετα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης ή του χρώματος των τροφίμων. Κάνουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα πιο ελκυστικά και ακαταμάχητα νόστιμα (συμβάλλοντας στην υπερκατανάλωσή τους).

Παραδείγματα είναι τα χρώματα και οι γεύσεις (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται ως «φυσικά»), τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, τα ενισχυτικά γεύσης και τα πυκνωτικά και οι γαλακτωματοποιητές (που τροποποιούν την υφή ενός τροφίμου).

7 τροφές που ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες

Δημητριακά πρωινού

Πολλά δημητριακά και ροφήματα πρωινού που διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Μπορούν να περιέχουν μαλτοδεξτρίνες, επεξεργασμένες πρωτεΐνες και χρώματα. Η βρώμη, από την άλλη, περιέχει μόνο ένα συστατικό: τη βρώμη.

Μπάρες πρωτεΐνης και μούσλι

Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία, πολλές μπάρες πρωτείνης και κάποια μούσλο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, γιατί περιέχουν σάκχαρα ( που τροποποιούνται μέσω βιομηχανικής διαδικασίας) και γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες.

Φυτικά «γάλατα»

Πολλά εναλλακτικά ροφήματα περιέχουν γαλακτωματοποιητές και αρώματα. Όμως δεν είναι όλες οι μάρκες εξαιρετικά επεξεργασμένες, επομένως ελέγξτε τη λίστα συστατικών. Μερικά ροφήματα σόγιας περιέχουν μόνο νερό, σπόρους σόγιας, λάδι και αλάτι.

Jenny.Gr
pexels

Ψωμιά

Μερικά συσκευασμένα ψωμιά περιέχουν γαλακτωματοποιητές, τροποποιημένα άμυλα (άμυλα που έχουν αλλοιωθεί μέσω βιομηχανικών μεθόδων) και φυτικά κόμμεα.

Γιαούρτια

Τα αρωματισμένα γιαούρτια περιέχουν συχνά πρόσθετα όπως πηκτικά, γλυκαντικά χωρίς θερμίδες ή γεύσεις. Επιλέξτε απλά γιαούρτια.

Σάλτσες

Οι προπαρασκευασμένες σάλτσες ζυμαρικών περιέχουν συνήθως συστατικά όπως πυκνωτικά, ενισχυτικά γεύσης και χρώματα. Αλλά οι απλές σάλτσες, όπως η κονσέρβα ντομάτας, είναι ελάχιστα επεξεργασμένες.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα συσκευασμένα αλλαντικά μπορεί να έχουν γαλακτωματοποιητές, τροποποιημένα άμυλα και πυκνωτικά– καθιστώντας τα εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αντικαταστήστε τα συσκευασμένα επεξεργασμένα κρέατα με εναλλακτικές, όπως ψητά κρέατα ή κοτόπουλο.

Τα σούπερ μάρκετ κυριαρχούνται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγετε εντελώς. Και μερικές φορές οι επιλογές περιορίζονται από τη διαθεσιμότητα , τις αλλεργίες ή τη διατροφική δυσανεξία. Γι αυτό και το μέτρο είναι το κλειδί για να έχουμε υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.