WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εάν ενδιαφέρεσαι για την υγεία του εντέρου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Αυγούστου 2023

Τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εάν ενδιαφέρεσαι για την υγεία του εντέρου σου
pexels
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα υγιές έντερο

Λέγεται πως η κατανάλωση ενός γεύματος απαιτεί σχετικά μικρό χρόνο, ενώ η διαδικασία μαγειρέματος απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια. Όμως ο χρόνος που καταναλώνετε στο μαγείρεμα είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά που επενδύεται για να κερδίσετε αυτό το φαγητό. Ενώ η προσπάθεια για την καλλιέργεια της τροφής από τους αγρότες είναι ανυπολόγιστη, σε σύγκριση με την προσπάθεια απόκτησης της τροφής.

Έτσι, καθώς καθόμαστε για να απολαύσουμε ένα νόστιμο γεύμα, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που χρειάζεται η κάθε μπουκιά. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εκτιμήσουμε τα χέρια που μοχθούν για να καλλιεργήσουν τη γη.

Αυτή η βαθιά αίσθηση εκτίμησης για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά σύνδεση με το φαγητό, βοηθώντας ενδεχομένως στην επίλυση τυχόν εντερικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

Εάν ανησυχείτε σοβαρά για την υγεία του εντέρου σας και θέλετε να επιλύσετε ζητήματα όπως η δυσκοιλιότητα, η οξύτητα, το φούσκωμα ή ακόμα και χρόνιες παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η ελκώδης κολίτιδα, συνεχίστε την ανάγνωση.

3 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Τόσο τα πρεβιοτικά όσο και τα προβιοτικά παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου. Τα προβιοτικά υπάρχουν φυσικά στο έντερό μας από τη γέννηση μας , δρώντας ως ευεργετικά βακτήρια που προάγουν την πέψη και τη γενική ευεξία.

Από την άλλη πλευρά, τα πρεβιοτικά δρουν ως θρεπτικά λιπάσματα, παρέχοντας το ιδανικό περιβάλλον για την αύξηση των προβιοτικών. Χωρίς τα κατάλληλα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά.

Φροντίστε, λοιπόν, να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά, όπως:

  • Κρεμμύδια,

  • Σκόρδο,

  • Λιναρόσπορος,

  • Μπανάνες

  • Πηγές ανθεκτικού αμύλου, όπως το ξαναζεσταμένο ρύζι, οι πατάτες και τα όσπρια, λειτουργούν ως εξαιρετικές πηγές πρεβιοτικών

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να αναρωτιέστε τι είναι το ανθεκτικό άμυλο και πώς μπορεί να αυξηθεί η περιεκτικότητά του;

Το ανθεκτικό άμυλο είναι μια μοναδική μορφή αμύλου που αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο. Ένας τρόπος για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο σε τρόφιμα όπως το ρύζι είναι να το μαγειρέψετε μια μέρα πριν και μετά να το ξαναζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. Αυτή η διαδικασία αλλάζει τη δομή του αμύλου, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στην πέψη. Αυτός ο τύπος αμύλου δρα ως πρεβιοτικό, παρέχοντας τροφή στα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, υποστηρίζοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση - Φίλος ή εχθρός;

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν κερδίσει τη δημοτικότητα για τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν την υγεία του εντέρου. Ποικιλίες όπως το Kefir, η Kombucha και το Sauerkraut, καθώς και τα παραδοσιακά ινδικά πιάτα όπως το Dosa, το Idli, το Handvo είναι γνωστά για τα προβιοτικά τους οφέλη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μην ταιριάζουν στο έντερο όλων. Ενώ μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αυτές τις τροφές φιλικές προς το έντερο τους, άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οξύτητα, φούσκωμα ή γαστρική δυσφορία.

Το κλειδί εδώ είναι να ακούτε το σώμα σας και να παρατηρείτε πώς σας επηρεάζουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση Προσδιορίστε εάν βοηθούν στην ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων στο έντερό σας ή λειτουργούν ως εχθροί που διαταράσσουν την υγεία του εντέρου σας.

Το νεύρο του πνευμονογαστρικού - Μια σύνδεση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου

Υπάρχει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου σας, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Για παράδειγμα: Νιώσατε ποτέ αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι σας πριν από μια μεγάλη εκδήλωση, στις εξετάσεις ή όταν ταξιδεύετε; Αυτή είναι η σύνδεση μυαλού-εγκεφάλου στην πράξη. Έτσι, ό,τι συμβαίνει στο μυαλό σας επηρεάζει το έντερο σας. Για να θεραπεύσετε το έντερό σας, προσπαθήστε να έχετε ψυχική υγεία.

Καλλιεργώντας μια θετική και συνειδητή νοοτροπία, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την υγεία του εντέρου μας. Όταν δίνουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία, περίπου το 90% των εντερικών προβλημάτων βρίσκουν λύση από μόνα τους. Ο καθαρισμός του μυαλού μας επιτρέπει στο έντερό μας να θεραπευτεί. Κάθε φορά που αυτή η σύνδεση χάνεται, αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα με το έντερο.

Για να θεραπεύσουμε το έντερο μας, πρέπει να καλλιεργήσουμε μια σχέση με το φαγητό μας, όπως ακριβώς κάνουμε με τα μέλη της οικογένειάς μας. Όπως ακριβώς νιώθουμε όταν ένα μέλος της οικογένειας είναι αναστατωμένο μαζί μας, το έντερο μας μπορεί επίσης να αντιδράσει αρνητικά εάν καταναλώνουμε φαγητό που δεν μας ταιριάζει. Επομένως, θα πρέπει να προσεγγίζουμε το φαγητό με ευγνωμοσύνη, θετικές δονήσεις και γνήσια σύνδεση.

Το να τρώμε πολύ λίγο από φόβο ή να τρώμε πολύ από απληστία μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στην υγεία του εντέρου μας. Αντίθετα, ας δημιουργήσουμε έναν αρμονικό δεσμό με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αντιμετωπίζοντάς τα ως ευλογία που τρέφει και υποστηρίζει την ευημερία μας.

Θυμηθείτε, το σώμα μας είναι μοναδικό και η τροφή επηρεάζει το κάθε άτομο διαφορετικά. Με ευγνωμοσύνη και επίγνωση, μπορούμε να βρούμε αυτό που πραγματικά θρέφει το έντερο μας και προάγει την καλή υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.