WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το έντερο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς το έντερο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών σου
Είναι απίστευτο να βλέπεις πόσο πολύ η υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών σου.

Όπως ίσως γνωρίζετε, όταν πρόκειται για την τριχόπτωση, πολλοί παράγοντες εστιάζονται συνήθως ως αιτία: γενετική, ορμόνες, στρες και κακή ρουτίνα περιποίησης μαλλιών. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών αποκαλύπτει έναν λιγότερο προφανή ύποπτο: την υγεία του εντέρου. Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών σας. Ας εμβαθύνουμε σε αυτή τη σύνδεση.

Η σύνδεση εντέρου-τρίχας

Μικροβίωμα και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ο όρος για την ποικιλία των μικροοργανισμών που ζουν στον γαστρεντερικό σας σωλήνα, κυρίως στα έντερα. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων. Συνήθως θεωρούμε τα βακτήρια ως κάτι κακό, αλλά υπάρχουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας που βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει ό,τι τρώτε, να παράγει βιταμίνες, να απορροφά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και να παραγκωνίζει τα επιβλαβή μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα εξασφαλίζει τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και δεδομένου ότι τα υγιή μαλλιά απαιτούν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες E, A και D, βιοτίνη και μέταλλα όπως σίδηρος και ψευδάργυρος, οποιαδήποτε ανισορροπία στο έντερο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μαλλιών.

Φλεγμονή

Ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Γνωρίζατε ότι πάνω από το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο; Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με καταστάσεις όπως το telogen fluvium, μια μορφή προσωρινής τριχόπτωσης. Και καθώς η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση.

Προβιοτικά, πρεβιοτικά και υγεία των μαλλιών

Μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι οι ίνες που τα τροφοδοτούν.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το kimchi, μπορούν να βοηθήσουν στον επαναπληθυσμό του εντέρου με ευεργετικά βακτήρια, προάγοντας δυνητικά την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Πρεβιοτικά: Τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και οι μπανάνες είναι εξαιρετικές πηγές. Βοηθούν στη διατροφή των καλών βακτηρίων, διασφαλίζοντας ένα ισορροπημένο οικοσύστημα του εντέρου.

Ειδικά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την αλωπεκία

Γνωρίζατε ότι τα βακτήρια που ζουν στο έντερο σας μπορεί να συνδεθούν με την τριχόπτωση; Πρόσφατες μελέτες υπογράμμισαν όλο και περισσότερο την πιθανή σύνδεση μεταξύ των ανισορροπιών των βακτηρίων του εντέρου και της αλωπεκίας, ιδιαίτερα της γυροειδής αλωπεκίας, μια αυτοάνοση πάθηση.

Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για μια διατροφή φιλική προς το έντερο

Ποικιλόμορφη διατροφή

Μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε διαφορετικά τρόφιμα παρέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών και προάγει ένα ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου.

Περιορίστε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του εντέρου. Αντίθετα, εστιάστε σε ολόκληρα, φυσικά τρόφιμα.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ενώ η απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, η υγεία του εντέρου δεν πρέπει να αγνοηθεί. Διατηρώντας ένα ισορροπημένο μικροβίωμα, το σώμα σας είναι ικανό να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Και αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία της τριχόπτωσης, είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε πλούσια και υγιή μαλλιά μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.