WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου
pexels
Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει όλο και υψηλότερη κατανάλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Περπατώντας στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ βλέπω όλο και περισσότερα «φαγητά» που διαφέρουν πολύ από τα προϊόντα ολικής άλεσης. Πρωταγωνιστούν τα συνηθισμένα πατατάκια που έχουν χάσει κάθε ομοιότητα με τις πατάτες, τα δημητριακά με έντονα χρώματα, τα έτοιμα φαγητά με απίστευτα μεγάλη λίστα συστατικών, αλλά και τα «υγιεινά» σνακ που δεν μοιάζουν ή δεν έχουν γεύση με τα τρόφιμα που υποτίθεται ότι βασίζονται. Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει όλο και υψηλότερη κατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά τα έτοιμα γεύματα και τα πατατάκια. Μάλιστα οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες , που πιθανώς αναζητούν «υγιεινά τρόφιμα» και «υγιεινά σνακ», τρώνε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τους άνδρες.

Αυτά τα αποδομημένα τρόφιμα δεν αναγνωρίζονται από τον εγκέφαλο και τη μικροχλωρίδα του εντέρου (το σύστημα των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων στο έντερό μας), οδηγώντας σε διάφορα αποτελέσματα υγείας που κυμαίνονται από αύξηση βάρους, αλλοιωμένο μεταβολισμό, χαμηλή διάθεση και φλεγμονή, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου, και ειδικά τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, ευδοκιμούν σε ολόκληρα τρόφιμα και φυτικές ίνες, οι οποίες ζυμώνονται για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) και νευροδιαβιβαστές. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη (η ορμόνη της ευτυχίας μας) παράγεται επίσης στο έντερο από τον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος.

Ο αντίκτυπος των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων στον εγκέφαλό μας

Το φαγητό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Αυτή η περιοχή συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη, καθώς και με τη ρύθμιση της διάθεσης. Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές διαγνωσμένες καταθλιπτικές καταστάσεις παρουσιάζουν συρρίκνωση του ιππόκαμπου, ο οποίος μεγεθύνεται όταν αναρρώνουν.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι νευρώνες σε αυτή την περιοχή είναι οι μόνοι που μπορούν να αναπτυχθούν και να αναγεννηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής Πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία, και μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, δείχνουν ότι το μέγεθος του ιππόκαμπου μπορεί να σχετίζεται με την ποιότητα της διατροφής των ανθρώπων.

Τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και αλκοόλ έχουν μικρότερου μεγέθους ιππόκαμπο, ο οποίος σχετίζεται με μειωμένη ικανότητα μάθησης και μνήμης καθώς και χαμηλότερη διάθεση. Τα δεδομένα από αυτές τις μελέτες δείχνουν το γεγονός ότι το 60% της μη φυσιολογικής συρρίκνωσης του ιππόκαμπου θα μπορούσε να σχετίζεται με μια διατροφή φτωχή σε ολόκληρα τρόφιμα και πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Jenny.Gr
pexels

Αλλά δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπο ανταποκρίνονται γρήγορα σε μια ισορροπημένη διατροφή, επομένως η βλάβη θα μπορούσε ενδεχομένως να φύγει. Και για να το πετύχετε αυτό το πρώτο βήμα είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Εάν η λίστα των συστατικών είναι πολύ μεγάλη και περιέχει συστατικά που δεν μπορείτε να προφέρετε, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο.

Προσπαθήστε να κάνετε μερικές εύκολες εναλλαγές, για παράδειγμα, καταναλώνοντας βρώμη αντί για δημητριακά πρωινού ή ανταλλάσσοντας τα αρωματισμένα γιαούρτια με απλά, προσθέτοντας μερικά φρέσκα φρούτα για γεύση.

Πολλά σνακ που διατίθενται στο εμπόριο ως «υγιεινά» δεν χρειάζονται πραγματικά, ένα βραστό αυγό είναι πιθανό να έχει τις ίδιες πρωτεΐνες με μία μπάρα πρωτεΐνης, ακόμα κι αν είναι λιγότερο γοητευτικό για να το πάρετε στη δουλειά.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού για προτάσεις σχετικά με το ποιες είναι οι καλύτερες εναλλαγές που θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε τη διατροφή και να την εμπλουτίσετε με υπέροχα ολόκληρα τρόφιμα που θα σας χαρίσουν υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.