WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορείς να κάνεις αύριο κιόλας για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2023

Τι μπορείς να κάνεις αύριο κιόλας για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου
unsplash
Ποιες ενέργειες πρέπει να ακολουθήσετε  για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Το να ασχολείστε με την υγεία σας και να είστε ενημερωμένοι είναι μια επιλογή τρόπου ζωής. Όμως το να κάνετε αλλαγές για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι δύσκολο όταν δεν το έχετε ξανακάνει, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολο όταν το κάνετε μέρος του τρόπου ζωής σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις

Η πιο σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι η υγιεινή διατροφή. Προσπαθώ να αποφύγω τη λέξη «δίαιτα», γιατί αν και λανθασμένα για πολλούς ανθρώπους ισοδυναμεί με «ταλαιπωρία». Σημαίνει να συγκρατείς τον εαυτό σου από πράγματα που σου αρέσουν. Έτσι, αντ' αυτού χρησιμοποιώ τον όρο υγιεινή διατροφή και εξετάζω το τι βάζουν πολλοί άνθρωποι στο σώμα τους.

Έτσι λοιπόν προτείνω:

  • Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

  • Να τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Να μειώσετε την κατανάλωση ζωικού λίπους

  • Να μειώσετε τη ζάχαρη

  • Να μειώσετε την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων
Jenny.Gr
pexels

Μια άλλη αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή ζωή. Και πάλι, προσπαθώ να αποφύγω τη λέξη «άσκηση», επειδή η άσκηση συχνά ακούγεται εκφοβιστική ή μπορεί να εκληφθεί ως υπερβολικά απαιτητική ή προκλητική.

Αντίθετα, προτείνω την κίνηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως:

  • Προσπαθήστε να περπατάτε κάθε ημέρα.

  • Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

  • Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας πιο μακριά από όπου κι αν πάτε.

  • Εάν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα, πηγαίνετε βόλτα για 30 λεπτά αντί για 15.

Για ηλικιωμένους ασθενείς που δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή μπορεί να είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους, τους μπορούν να περπατήσουν από τοίχο σε τοίχο ορισμένες φορές την ημέρα ή να προσπαθούν να περπατούν στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν.

Αυτές είναι μερικές βασικές ενέργειες που οι άνθρωποι μπορούν να ενσωματώσουν πιο εύκολα στην καθημερινότητά τους από την έντονη αερόβια άσκηση.

Τέλος, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις άσκησης: 150–300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που θέλουν να επιτύχουν ένα υγιές βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να ασκηθούν στην ψηλότερη πλευρά, περίπου 300 λεπτά (πέντε ώρες).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.