Εκκολπώματα παχέος εντέρου: Μύθοι & αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι
Branded Content Team
26 Οκτωβρίου 2023
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω 8 μύθους και αλήθειες γύρω από τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου:
Tα εκκολπώματα είναι πολύ συχνά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών και σπάνια σε νέους.
Αλήθεια: Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πως εκκολπώματα υπάρχουν στο 60% των ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών και είναι σπανιότερα σε νέους. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά των νέων ανθρώπων που εμφανίζουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο καθώς και επιπλοκές τους. Οι γυναίκες μάλιστα προσβάλλονται πολύ συχνότερα από τους άνδρες (περίπου 3:1).
Όσοι έχουν εκκολπώματα πρέπει να πάρουν θεραπεία.
Μύθος: Oι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εκκολπώματα δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και η ανακάλυψή τους είναι ένα τυχαίο εύρημα σε μια κολονοσκόπηση. Μόνο το 10-25% των ασθενών με εκκολπώματα θα κάνουν φλεγμονή [εκκολπωματίτιδα] ή αιμορραγία. Κάποιοι θα έχουν πόνο και συμπτώματα που μοιάζουν με ευερέθιστο έντερο, το οποίο συχνά συνυπάρχει σε άτομα με εκκολπώματα.
Ασθενείς με οξεία εκκολπωματίτιδα πρέπει να νοσηλευθούν και να λάβουν αντιβίωση.
Μύθος: Στην οξεία εκκολπωματίτιδα υπάρχει πόνος συνήθως χαμηλά, αριστερά στην κοιλιά, πυρετός και αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια στις εξετάσεις αίματος. Τα περισσότερα περιστατικά δεν χρήζουν εισαγωγής στο νοσοκομείο και οι ασθενείς σε λίγες μέρες είναι καλά. Ακόμη και σε ασθενείς που εισαχθούν, η χρήση αντιβιοτικών δεν έχει αποδειχθεί πως βοηθά [εκτός και αν υπάρχουν επιπλοκές, πχ μικρορήξη του τοιχώματος του εντέρου].
Όσοι έχουν εκκολπώματα και ιδίως όσοι έχουν πάθει εκκολπωματίτιδα πρέπει να ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Αλήθεια: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως αν και η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ΔΕΝ μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη εκκολπωμάτων, ΒΟΗΘΑ όμως στην αποφυγή των επιπλοκών τους [εκκολπωματίτιδα]. Επίσης, φαίνεται πως στην αποφυγή των επιπλοκών βοηθά η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, καθώς άτομα παχύσαρκα ή με χαμηλά επίπεδα D παρουσιάζουν συχνότερα επιπλοκές.
Ασθενείς με εκκολπώματα πρέπει να αποφεύγουν τροφές με σπόρια, ξηρούς καρπούς και καλαμπόκι.
Μύθος: Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει πως οι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές από τα εκκολπώματα. Aν όμως κάποιοι ασθενείς έχουν συνδέσει επεισόδια εκκολπωματίτιδας με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τότε καλό είναι να τις αποφεύγουν.
Αν έχετε περάσει ένα επεισόδιο εκκολπωματίτιδας, τότε είναι πιθανό στο επόμενο να τρυπήσει το έντερο και να χρειαστεί χειρουργείο.
Μύθος: Συνήθως το επόμενο επεισόδιο εκκολπωματίτιδας είναι το ίδιο ή λιγότερο σοβαρό από το προηγούμενο και μόνο το 15-25% των ασθενών θα παρουσιάσουν και άλλο επεισόδιο. Η απόφαση για εκλεκτικό χειρουργείο πρέπει να εξατομικεύεται και να λαμβάνονται υπόψη όσο η συχνότητα και βαρύτητα των επιπλοκών, όσο και κοινωνικοί παράγοντες [πχ ασθενείς που ταξιδεύουν συνέχεια ή διαμένουν σε απομακρυσμένα μέρη με δυσκολία περίθαλψης].
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να πάρουμε, ώστε να μην πάθουμε εκκολπωματίτιδα.
Μύθος: Όλες οι μελέτες δείχνουν πως κανένα φάρμακο [ριφαξιμίνη, μεσαλαμίνη, προβιοτικά..] δεν μπορεί να προλάβει ένα επεισόδιο εκκολπωματίτιδας. Συνιστούμε μόνο δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Αντιθέτως, γνωρίζουμε πως τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές από τα εκκολπώματα και πρέπει να αποφεύγονται.
Μετά από ένα επεισόδιο εκκολπωματίτιδας πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση.
Αλήθεια: Σε ασθενείς που δεν έχουν πρόσφατη κολονοσκόπηση και παθαίνουν εκκολπωματίτιδα πρέπει να γίνεται κολονοσκόπηση [για να αποκλεισθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου] αφού περάσει το επεισόδιο [συνήθως μετά από 6 εβδομάδες].
more info:
Γεώργιος Αναγνωστόπουλος ΜD, FEBGH,
Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ
Tηλ. επικοινωνίας: 210 6869859, 6937 106139
http://www.advanced-endoscopy.gr
https://www.facebook.com/dranagnostopoulos/
https://www.instagram.com/dranagnostopoulos_gastrohep/
https://www.tiktok.com/@dranagnostopoulos_gastro
Advertorial
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.