WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 κοινά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις ανεπάρκεια βιταμινών


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Νοεμβρίου 2023

8 κοινά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις ανεπάρκεια βιταμινών
unsplash
Οι διατροφικές ελλείψεις δεν είναι τόσο σιωπηλές όσο νομίζετε. Εδώ είναι τα κοινά συμπτώματα που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να επικοινωνήσει μια ανεπάρκεια βιταμινών.

Μπορεί να κάνετε τα πάντα σωστά και να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών. Δυστυχώς, είναι αλήθεια. Μπορεί να τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και να μην λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για τις ανάγκες του σώματός σας. Ακόμη και η λήψη μιας γενικής πολυβιταμίνης μπορεί να μην αντιμετωπίσει σημαντικές ελλείψεις. Ξέρω τι μπορεί να σκέφτεστε: πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κάποια διατροφική έλλειψη.

Σας το λέει το σώμα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ακούσετε. Οι ανεπάρκειες βιταμινών συχνά συνοδεύονται από συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα που μπορείτε να εντοπίσετε στην έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμινών, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίσετε εάν εμφανιστούν και να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας ανάλογα.

Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμινών;

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα: Όταν δεν έχετε κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα υπολογίζεται ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ανεπάρκεια βιταμινών.

Οι ανεπάρκειες βιταμινών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες -- πρωτογενείς και δευτερογενείς ανεπάρκειες. Μια πρωτογενή ανεπάρκεια βιταμινών σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε περισσότερα από τα τρόφιμα που περιέχει η βιταμίνη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε αυτές τις ανάγκες. Ή να πάρετε ένα συμπλήρωμα εάν έχετε διατροφικούς περιορισμούς που σας εμποδίζουν να τρώτε αυτά τα τρόφιμα, όπως συμβαίνει με τις τροφικές αλλεργίες.

Οι δευτερογενείς ελλείψεις συμβαίνουν όταν το σώμα σας δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω μιας υποκείμενης πάθησης όπως η κοιλιοκάκη ή η κυστική ίνωση. Επιπλέον, η δευτερογενής ανεπάρκεια προκύπτει από το ότι το σώμα μας απορροφά λιγότερα θρεπτικά συστατικά καθώς μεγαλώνουμε. Και τότε η δυσαπορρόφηση μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει άλλες ελλείψεις, όπως στην περίπτωση του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Οι ηλικιωμένοι των οποίων το σώμα έχει σταματήσει να παράγει βιταμίνη D μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια ασβεστίου επειδή η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Κοινά σημάδια ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι συχνές. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν πάντα συμπτώματα που μπορεί να συσχετίσετε με ανεπάρκεια. Εδώ είναι τα κοινά σημάδια έλλειψης βιταμινών που μπορεί να αγνοείτε.

Κούραση

Ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμινών είναι η κόπωση ή το αίσθημα αδυναμίας και κούρασης. Όμως πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιορίσουμε αν προέρχονται από κάτι άλλο, όπως η στέρηση ύπνου. Εάν όμως η χρόνια κόπωση που δεν υποχωρεί ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε ή ξεκουράζεστε μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμινών.

Η κόπωση σηματοδοτεί έλλειψη σε :

  • Βιταμίνη D

  • Βιταμίνη Β3
  • Φυλλικό οξύ

  • Βιταμίνη Β12

Μυϊκή αδυναμία και πόνος

Ένα άλλο κοινό σημάδι ανεπάρκειας βιταμινών είναι η μυϊκή αδυναμία ή οι κράμπες. Και πάλι, αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί απευθείας, δεδομένου ότι μπορεί να πονάτε για πολλούς λόγους. Η πιο γνωστή ανεπάρκεια που σχετίζεται με μυϊκή αδυναμία είναι η βιταμίνη D. Ωστόσο, αρκετές βιταμίνες Β αλλά τι μαγνήσιο μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αδυναμία.

Η μυϊκή αδυναμία και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια σε:

  • Βιταμίνες Β

  • Βιταμίνη D

  • Βιταμίνη Ε

  • Μαγνήσιο

Η αλλαγή της διατροφής σας είναι το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε μια ανεπάρκεια βιταμινών. Αξίζει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να βρείτε εμφανείς ελλείψεις στη διατροφή σας.

Σοβαρή τριχόπτωση

Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως γενετικές παθήσεις , ιατρικές παθήσεις, θεραπεία μαλλιών και ορμονικές ανισορροπίες. Η απώλεια βασικών θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη της τρίχας μπορεί επίσης να είναι η αιτία. Εάν τα μαλλιά σας αραιώνουν ή δεν είναι τόσο υγιή όσο παλιά, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνετε αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά:

  • Βιταμίνη Β2

  • Βιοτίνη

  • Φυλλικό οξύ

  • Ψευδάργυρος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εκτός εάν η απώλεια ή η βλάβη των μαλλιών σας οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών, η λήψη συμπληρωμάτων δεν θα κάνει τα μαλλιά σας να γίνουν πιο πυκνά. Η εύρεση της πηγής της τριχόπτωσης είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε πώς να την αντιμετωπίσετε. Οι βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας μόνο εάν έχετε ανεπάρκεια, αλλά δεν είναι μαγικά χάπια. Είναι καλύτερο να εστιάσετε πάντα στη διατροφή σας που υποστηρίζει την υγεία των μαλλιών.

Jenny.Gr
unsplash

Ξηρό δέρμα

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε ξηρό δέρμα ή πιτυρίδα. Και η αιτία μπορεί να είναι η διατροφή σας. Η λήψη βιταμινών και μέταλλων είναι απαραίτητη για ένα υγιές, ενυδατωμένο δέρμα.

Εάν αντιμετωπίζετε ξηρό δέρμα, μπορεί να έχετε έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες:

  • Βιταμίνη Α

  • Βιταμίνη Β

  • Βιταμίνη C

  • Βιταμίνη Ε

  • Βιταμίνη D

Πληγές που επουλώνονται αργά και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Πολλές βιταμίνες είναι απαραίτητες για ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι βιταμίνες Ε, C και Κ. Η βιταμίνη Κ είναι η θρεπτική ουσία που απαιτείται για τον σχηματισμό θρόμβων. Χωρίς επαρκή ποσότητα στο σώμα σας, ένα κανονικό κόψιμο μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική αιμορραγία, η οποία είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Οι ανεπάρκειες βιταμινών δεν καθορίζουν μόνο πόσο θα αιμορραγείτε, επηρεάζουν επίσης τον χρόνο που χρειάζεται μια πληγή για να επουλωθεί. Η βιταμίνη C λειτουργεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στο κλείσιμο των πληγών. Μια ανεπάρκεια θα επιβραδύνει την αποκατάσταση των ιστών.

Οι ελλείψεις σε αυτές τις βιταμίνες μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την ικανότητά σας να επουλωθούν οι πληγές:

  • Βιταμίνη Α

  • Βιταμίνη C

  • Βιταμίνη Ε

  • Βιταμίνη Κ

Αλλαγές διάθεσης

Οι ανεπάρκειες βιταμινών μπορούν επίσης να υπαγορεύσουν το πώς αισθάνεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την εποχική συναισθηματική διαταραχή , ένας τύπος κατάθλιψης που συμβαίνει όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως για να μας δώσει βιταμίνη D. Ωστόσο, οι αλλαγές στη διάθεση και η κατάθλιψη λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D δεν περιορίζονται στους χειμερινούς μήνες. Υπολογίζεται ότι το 42% των Ελλήνων δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D.

Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Β6 έχει επίσης βρεθεί ότι συμβάλλουν σε καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη . Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, επειδή παράγει χημικούς αγγελιοφόρους που αναστέλλουν τις εγκεφαλικές παρορμήσεις , γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια ηρεμιστική επίδραση.

Αλλαγές στην όραση

Εκτός από τις φυσικές αλλαγές στην όρασή μας που συμβαίνουν με την ηλικία, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα όρασης. Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο στην όραση βοηθώντας την παραγωγή χρωστικών για τον αμφιβληστροειδή. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, η παραγωγή σταματά, οδηγώντας σε νυχτερινή τύφλωση ή σε μειωμένη ικανότητα όρασης σε χαμηλό φωτισμό και σκοτάδι.

Η νυχτερινή τύφλωση μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από ανεπάρκειες βιταμίνης Α, επομένως δεν πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα αν δεν γνωρίζετε την πηγή. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη , που σημαίνει ότι συσσωρεύεται στα αποθέματα λίπους του σώματός μας. Η περίσσεια ονομάζεται τοξικότητα της βιταμίνης Α και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις και ναυτία.

Επίσης η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών. Μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου.

Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Ένα λιγότερο γνωστό και πιο ανησυχητικό σημάδι ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών είναι το μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Ο κύριος ένοχος αυτής της ανεπάρκειας είναι η βιταμίνη Β12 , η ​​οποία παίζει ρόλο στο νευρικό μας σύστημα παράγοντας μυελίνη. Η μυελίνη είναι το προστατευτικό στρώμα που τυλίγεται γύρω από το νεύρο. Η έλλειψη Β12 σημαίνει ότι το σώμα σας δεν θα παράγει αρκετή μυελίνη και τα νεύρα σας είναι επιρρεπή σε βλάβη. Τότε αισθάνεστε τσιμπήματα ή καρφίτσες και βελόνες στα χέρια και τα πόδια σας.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα που επιμένει, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας για να βρείτε την αιτία και να κάνετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ανεπάρκεια βιταμινών . Συχνά παραβλέπονται λόγω του πόσο κοινά είναι μερικά από τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται, ειδικά εκείνα που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας .

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε αυτές τις ελλείψεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν είχατε επίμονα συμπτώματα που δεν συνδέονται με οτιδήποτε άλλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.