WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αποφύγεις τις καούρες τις ημέρες των γιορτών


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα αποφύγεις τις καούρες τις ημέρες των γιορτών
pexels
Η καούρα στις γιορτές μπορεί να φαίνεται σαν μια ετήσια παράδοση, αλλά δεν χρειάζεται να είναι.

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε φάει ποτέ σε ένα γιορτινό γεύμα και, στη συνέχεια, ξαπλώσατε ή καθίσατε στον καναπέ για να παρακολουθήσετε μια γιορτινή ταινία ή έναν αγώνα ποδοσφαίρου και ξαφνικά νιώσατε ένα αργό έγκαυμα στο στήθος σας; Αν απαντήσετε θετικά, τότε μπορεί να ανήκετε μεταξύ των πάρα πολλών ανθρώπων που θα παρουσιάσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυτή την περίοδο των γιορτών.

Η καούρα είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα παλινδρόμησης οξέος ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο σας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση που μπορεί να συμβαίνει κάποιες φορές μέσα στον χρόνο. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν γίνει χρόνια ή επιδεινωθεί, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πώς λειτουργεί η καούρα

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η καούρα προκαλείται από υπερβολικό οξύ του στομάχου. Όμως δεν είναι αυτή η ρίζα του προβλήματος. Νομίζω ότι έχω δει τόσες πολλές διαφημίσεις στην τηλεόραση με ανθρώπους να τρίβουν το στομάχι τους λόγω του υπερβολικούς οξέος, που λογικό είναι πολλοί να έχουν λανθασμένη άποψη. Όμως τι ακριβώς δεν συμβαίνει;

Αν ήταν να το αναλύσω κάπως πιο απλά, θα έλεγα ότι η βασική αιτία είναι η χαλάρωση της βαλβίδας που χωρίζει τον οισοφάγο σας από το στομάχι σας. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου σας, υπάρχει μια βαλβίδα που ονομάζουμε κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και που ο σκοπό της είναι να κρατήσει το περιεχόμενο στο στομάχι και να το εμποδίσει να πάει προς τα πίσω.

Αλλά αν αυτή η βαλβίδα χαλαρώσει, όπως εάν ένα άτομο έχει διαφραγματοκήλη, τότε γινόμαστε ευάλωτοι στην παλινδρόμηση. Επιπλέον, ο οισοφάγος και το στομάχι υποτίθεται ότι έχουν συντονισμένες κινήσεις που κρατούν το περιεχόμενο προς την κατεύθυνση που υποτίθεται ότι πρέπει να πάει και αυτό το ονομάζουμε κινητικότητα.

Εάν όμως διαταραχθούν αυτές συντονισμένες κινήσεις, η ροή πάει προς λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε τα συμπτώματα της καούρας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς όμως θα αποφύγετε τις καούρες τις ημέρες των γιορτών

Γνωρίστε τις τροφές που σας προκαλούν καούρα

Γνωρίστε τα τρόφιμα που ερεθίζουν το στομάχι σας και αποφύγετε τα. Αυτά συνήθως είναι κρεμμύδια, σοκολάτα, χυμοί εσπεριδοειδών, ντομάτες, αναψυκτικά, καφές, αλκοόλ. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν διαφορετικά άτομα.

Φορέστε φαρδιά ρούχα και αποφύγετε να ξαπλώσετε

Τα στενά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών, μπορούν να ωθήσουν το στομαχικό οξύ στον οισοφάγο σας. Αν φάτε ένα μεγάλο δείπνο, προσπαθήστε να αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως ή να ασκηθείτε πολύ έντονα, γιατί και τα δυο μπορεί να στείλουν το οξύ προς τα πάνω. Περιμένετε δύο ή τρεις ώρες, έτσι ώστε η βαρύτητα να βοηθήσει το στομαχικό οξύ να κινηθεί προς τα κάτω.

Θα πρέπει επίσης να στηρίζετε το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματός σας με δύο έως τρία μαξιλάρια όταν είστε ξαπλωμένοι για να μην ανεβαίνουν τα περιεχόμενα του στομάχου στον οισοφάγο σας.

Τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά

Αντί να τρώτε δυο μεγάλα γεύματα κάθε μέρα, είναι καλύτερο να τρώτε τρία με τέσσερα μικρότερα. Φυσικά, κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορεί να συμβεί το αντίθετο. Ωστόσο προσπαθήστε να μην το παρακάνετε, γιατί λιγότερο φαγητό σημαίνει λιγότερο οξύ.

Χρειάζεστε ανακούφιση; Τα OTC αντιόξινα και τα μειωτικά οξέος μπορεί να βοηθήσουν

Τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) φάρμακα αντιμετωπίζουν την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος:

  • Αντιόξινα. Αυτά τα προϊόντα μειώνουν τις επιδράσεις του οξέος στο στομάχι σας εξουδετερώνοντας το οξύ. Τα μασώμενα δισκία, τα διαλυτικά δισκία και τα υγρά μπορούν να προσφέρουν γρήγορη, βραχυπρόθεσμη ανακούφιση.

  • Οι αναστολείς H2 μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας, συνήθως μέσα σε μία ώρα από την κατάποση. Αυτά τα προϊόντα δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα τόσο γρήγορα όσο τα αντιόξινα, αλλά διαρκούν περισσότερο.

  • Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), όπως οι αναστολείς H2, μειώνουν επίσης την ποσότητα του οξέος που παράγεται από το στομάχι σας. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δράσουν από τα αντιόξινα και τους αναστολείς Η2 για να μειώσουν τα συμπτώματά σας, αλλά η ανακούφιση θα διαρκέσει περισσότερο. Οι περισσότεροι PPI αρχίζουν να λειτουργούν σε λίγες μέρες, για αυτό και είναι πιο χρήσιμοι για άτομα που έχουν χρόνια καούρα.

Εάν τα συμπτώματά σας γίνουν χρόνια ή δεν ανταποκρίνονται σε λύσεις OTC, η κατάσταση μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος. Η παλινδρόμηση οξέος όχι μόνο προκαλεί άμεση ενόχληση, αλλά μπορεί επίσης να έχει μόνιμες συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.