WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φούσκωμα: Ποιες τροφές το προκαλούν και ποιες το εμποδίζουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Δεκεμβρίου 2023

Φούσκωμα: Ποιες τροφές το προκαλούν και ποιες το εμποδίζουν
pexels
Το φούσκωμα είναι ένα εξαιρετικά άβολο, αλλά, δυστυχώς, ένα πολύ κοινό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά εάν δεν προκαλείται από κάποια ασθένεια. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες στην πρόληψη του φουσκώματος.

Το φούσκωμα ή μετεωρισμός μπορεί να περιγραφεί ως μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αύξηση της ποσότητας αέρα στο πεπτικό σύστημα. Είναι ένα άβολο πρόβλημα που προκαλεί την αίσθηση βαρύτητας στο στομάχι, κοιλιακό άλγος, καθώς και πίεση στα έντερα και περιστασιακά στο στήθος. Μπορεί επίσης να ακολουθηθεί από αέρια, διάρροια, ακόμη και κράμπες στην κοιλιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει λόγω ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που κυριαρχείται από γρήγορο φαγητό φτωχό σε φυτικές ίνες, ακανόνιστα γεύματα και άγχος.

Πώς μπορείτε να εξαλείψετε το φούσκωμα

Το φούσκωμα μπορεί να είναι συνέπεια κάποιας σοβαρής νόσου (μια φλεγμονή, χρόνιες παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη…) ή λήψης φαρμάκων, αλλά κυρίως προκαλείται από τη μη ισορροπημένη διατροφή – από την επιλογή τροφίμων έως και την κατάποση πολύ αέρα ενώ τρώτε.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την εξάλειψη του φουσκώματος είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δηλαδή η σταδιακή μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (και προβιοτικά). Είναι επίσης χρήσιμο να τρώτε μικρότερες μερίδες, να μασάτε αργά και να κινείστε τακτικά.

Για παράδειγμα η συστηματική κατανάλωση φαστ φουντ που στερείται θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες και περιέχει αλάτι και κορεσμένα λίπη, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υπερβολικού αερίου στο έντερό σας και έτσι να προκαλέσει πρόβλημα στο πεπτικό σας σύστημα. Καθώς το φούσκωμα και τα αέρια συνήθως συμβαδίζουν με την αργή πέψη, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ένα από τα βασικά βήματα για να ξεπεράσετε το δυσάρεστο φούσκωμα της κοιλιάς και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Ωστόσο υπάρχουν επίσης υγιεινές τροφές που προκαλούν φούσκωμα

Κ όμως μπορεί οι ένοχοι να για τη φουσκωμένη κοιλιά στην κατηγορία να είναι κάποια λαχανικά, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ειδικά τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών τείνουν να σας φουσκώνουν και να προκαλούν περισσότερα αέρια από ό,τι συνήθως, καθώς αυτός ο τύπος ινών είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί.

Ωστόσο, μην σκέφτεστε ότι μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε τις φυτικές ίνες από τη διατροφή σας και να ζήσετε ευτυχισμένοι για πάντα. Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα, καθώς επιταχύνουν την πέψη και βοηθούν το σώμα σας στη διαχείριση της χοληστερόλης.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να αυξήσετε την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας αργά και σταδιακά. Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν τον διαλυτό τύπο φυτικών ινών (βρώμη, μπιζέλια, ξηροί καρποί, φασόλια) θα σας φουσκώσουν περισσότερο σε σχέση με αυτά που περιέχουν κυρίως αδιάλυτες ίνες.

Και κάτι ακόμα… Όλοι είναι διαφορετικοί.

Πολλοί από εσάς πιθανώς αναρωτιέστε αν υπάρχει μια οριστική λίστα τροφών που προκαλούν φούσκωμα και πρέπει να αποφεύγονται καθολικά από όλους όσους αντιμετωπίζουν φουσκωμένη κοιλιά. Λοιπόν, η αληθινή απάντηση είναι ναι και όχι.

Ενώ σίγουρα γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν αέρια και φούσκωμα, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε ορισμένα τρόφιμα. Επομένως, το να μάθετε ποιες τροφές δυσκολεύουν το πεπτικό σας σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων με το φούσκωμα.

Επίσης το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζονται με κοινές δυσανεξίες ή αλλεργίες, όπως:

Ωστόσο, εάν δεν πάσχετε από καμία από τις παραπάνω παθήσεις, αξίζει σίγουρα να ελέγξετε αν τα παρακάτω τρόφιμα σας φουσκώνουν .

Λοιπόν, ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα ή είναι τουλάχιστον πιθανό να το κάνουν, ειδικά αν καταναλώνονται υπερβολικά; Πριν απαριθμήσω τους ύποπτους, ας σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για ένα υγιές πεπτικό σύστημα και ότι η συμπερίληψη στην παρακάτω λίστα δεν σημαίνει ότι αυτά τα είδη πρέπει να απαγορεύονται από τη διατροφή σας.

Εάν δεν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που απαιτεί ειδική δίαιτα, προσπαθήστε να συνηθίσετε το έντερό σας στις φυτικές ίνες προτού σταματήσετε ορισμένες τροφές.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα

Όσπρια

Τα όσπρια (φασόλια, αρακάς, φακές, ρεβίθια, κουκιά) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα. Ο λόγος για αυτό είναι η ραφινόζη, ένας σύνθετος υδατάνθρακας που αποτελείται από γλυκόζη, φρουκτόζη και γαλακτόζη. Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει τα ένζυμα που απαιτούνται για τη διάσπαση της ραφινόζης, επομένως περνά άπεπτη στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται από βακτήρια. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το φούσκωμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τυριών, περιέχουν ζάχαρη γάλακτος ή λακτόζη. Τα άτομα με ολική ή μερική έλλειψη λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, υποφέρουν από εντερικά αέρια. Μαζί με το φούσκωμα, που προκαλείται από τη λακτόζη, μπορεί επίσης να εμφανιστεί διάρροια.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε ραφινόζη και φυτικές ίνες που προκαλούν υπερβολική παραγωγή εντερικών αερίων λόγω βακτηριακής δραστηριότητας. Το μόνο δημητριακό που δεν προκαλεί φούσκωμα είναι το ρύζι.

Μερικά λαχανικά

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα σπαράγγια και το κουνουπίδι περιέχουν επίσης ραφινόζη και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε δίαιτας.

Μερικά φρούτα

Φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα περιέχουν σορβιτόλη, μια φυσική αλκοόλη σακχάρου, εκτός από διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό συμβάλλει στη βακτηριακή δραστηριότητα στο παχύ έντερο και προκαλεί φούσκωμα.

Τσίχλα

Το μάσημα τσίχλας μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση υπερβολικού αέρα. Επιπλέον, ορισμένες τσίχλες γλυκαίνονται με αλκοόλες σακχάρου που είναι πιο δύσκολες στην πέψη, όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η μαννιτόλη.

Μην βγάλετε από τη διατροφή σας τα υγιεινά τρόφιμα

Εάν διαβάζοντας την παραπάνω λίστα πιστεύατε ότι θέλω να αφαιρέσετε όλα αυτά τα υγιεινά τρόφιμα από το μενού σας, μην ανησυχείτε. Παρόλο που τρόφιμα όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασόλια και οι φακές παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο φουσκώματος, δεν πρέπει να αποκλείονται εντελώς από τη διατροφή, γιατί είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το φούσκωμα, σας συνιστώ να τρώτε τα αναφερόμενα τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες – πολλές φορές την ημέρα σε μικρότερες μερίδες, αντί για μεγαλύτερη ποσότητα μια φορά. Στόχος της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών δεν είναι να εγκαταλείψετε τα υγιεινά τρόφιμα που σας κάνουν καλό, αλλά να είστε πιο προσεκτικοί όταν τα τρώτε.

Το θέμα είναι να ακούσετε το σώμα σας και να καταλάβετε τι λειτουργεί και τι όχι. Το σώμα κάθε ατόμου είναι μοναδικό και αντιδρά διαφορετικά στα θρεπτικά συστατικά, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ανακαλύψετε μόνοι σας ποια δίαιτα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες του φουσκώματος.

Η συνήθεια να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών πιο εύκολα και να ανακαλύψετε πιο γρήγορα τους κύριους ένοχους για το φούσκωμα.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες τροφές αποτρέπουν το φούσκωμα

Σπόροι άνηθου

Οι σπόροι άνηθου χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να βοηθήσουν την πέψη και να αποτρέψουν το φούσκωμα και τις κράμπες στο στομάχι. Οφείλουν αυτή την επίδραση κυρίως στην ανηθόλη, μια δραστική ουσία που χαλαρώνει τους λείους μύες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πεπτικού συστήματος. Εάν οι σπόροι άνηθου δεν αποτελούν μέρος ενός γεύματος (σε ψωμί, σούπες, πιάτα λαχανικών), το τσάι από σπόρους άνηθου μπορεί να καταναλωθεί μετά τα γεύματα. Ταιριάζουν πολύ και με σαλάτες.

Ανανάς

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βρομελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Το μεγαλύτερο μέρος της βρομελίνης βρίσκεται στο στέλεχος, το οποίο είναι βρώσιμο, αν όχι τόσο νόστιμο..

Παπάγια

Η παπάγια περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Η παπάγια είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες.

Βασιλικός

Ο βασιλικός δεν είναι μόνο νόστιμος, αλλά και εξαιρετικό βοήθημα στη μείωση του φουσκώματος. Να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο ​​βασιλικό σε αντίθεση με τον αποξηραμένο. Τα φρέσκα φύλλα πρέπει να είναι λαμπερά πράσινα και χωρίς φθορές.

Γιαούρτι ή κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν φυσικά προβιοτικά ή "καλά" βακτήρια. Αυτά εμποδίζουν την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων που παράγουν υπερβολικά εντερικά αέρια.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, σούπες και σαλάτες. Το τζίντζερ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φρέσκου τζίντζερ είναι 1 γρ.

Και αν τίποτα δεν λειτουργεί, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Σε αυτή την περίπτωση, τα πεπτικά σας προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα αδύναμοι, δεν έχετε όρεξη ή αντιμετωπίζετε έντονο πόνο στο στομάχι, διάρροια, πυρετό και έμετο, μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα χρόνιων πεπτικών προβλημάτων. Είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού για εξετάσεις, να διαγνώσετε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.