WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γυμναστική ίσως σε κάνει να γερνάς πιο γρήγορα, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

21 Δεκεμβρίου 2023

Η γυμναστική ίσως σε κάνει να γερνάς πιο γρήγορα, σύμφωνα με νέα έρευνα
Pixabay
Νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει όλα όσα πίστευες

Η γυμναστική πρέπει να είναι μέρος της ζωή μας. Αυτό, είναι αδιαμφισβήτητο. Με τα χρόνια εξάλλου, πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει ότι τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά για το ανθρώπινο σώμα και την ψυχική υγεία.

Τώρα, όμως, μία νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει λίγο όσα πίστευες. Σύμφωνα, μάλιστα με τα ευρήματά της, η άσκηση όχι μόνο μπορεί να μη βοηθάει στο να ζήσουμε περισσότερο, αλλά ίσως μπορεί να μας κάνει να γερνάμε πιο γρήγορα από ό,τι θα γερνούσαμε διαφορετικά.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από μία ομάδα του Πανεπιστημίου Jyvaskyla στη Φινλανδία, μελέτησε περίπου 11.000 δίδυμα αδέρφια, καθώς και ερωτηματολόγια συμμετεχόντων από το 1975 μέχρι το 2020. Οι συμμετέχοντες, δήλωσαν πόσο καιρό γυμνάζονταν κατά μέσο όρο και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: Σε όσους δεν γυμνάζονται, σε όσους είναι μέτρια δραστήριοι σε όσους είναι δραστήριοι και σε όσους είναι πολύ δραστήριοι.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Συνολικά, όσοι ασκούνταν λιγότερο είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 45 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν τακτικά δραστήριοι. Καλά ως εδώ, δεν έμαθες και κάτι που δεν γνώριζες. Τα πράγματα, άρχισαν να αλλάζουν όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής, η εκπαίδευση, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Όσοι υιοθετούσαν μια καθιστική ζωή, είχαν μόλις 7% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πιο γρήγορα από εκείνους που ήταν δραστήριοι, αλλά σύμφωνα με την έρευνα «δεν βρέθηκαν πρόσθετα οφέλη» από τα υψηλά επίπεδα άσκησης. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, μάλιστα, είναι ότι η βιολογική γήρανση ήταν ακόμη ταχύτερη για όσους ασκούνταν πολύ, με τους πιο δραστήριους σωματικά ανθρώπους να είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,8 χρόνια «μεγαλύτεροι».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την πρόταση ότι η άσκηση αυτή καθαυτή δεν μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, απλώς το να είσαι δραστήριος μπορεί να είναι δείκτης ενός υγιούς ανθρώπου και ενός συνολικά υγιούς τρόπου ζωής, που συνυπάρχουν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους μελετητές, ωστόσο πρόσφατα κέρδισε ένα εθνικό βραβείο αθλητιατρικής στη Φινλανδία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.