WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η κατανάλωση μίας μπανάνας την ημέρα μπορεί να σου χαρίσει μακροζωία


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί η κατανάλωση μίας μπανάνας την ημέρα μπορεί να σου χαρίσει μακροζωία
pexels
Η κατανάλωση μπανάνας και η μακροζωία πάνε χέρι-χέρι.

Στην προσπάθεια να σφυρηλατήσουμε υγιεινές συνήθειες, πολύ συχνά ξεκινάμε με υψηλούς στόχους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουμε γρήγορα. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι το 80 τοις εκατό των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς αποτυγχάνουν, με τους περισσότερους να τα παρατάνε μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την διατροφή. Βάζετε δύσκολους διατροφικούς στόχους με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τους εκπληρώσετε. Αντί λοιπόν να κινδυνέψετε να αποχωρήσετε από την προσπάθεια, είναι καλύτερο να υιοθετήσετε μερικές διατροφικές συνήθειες που είναι εύκολο να ενταχθούν στη ρουτίνα σας.

Όπως για παράδειγμα, να ξεκινήσετε να τρώτε κάθε μέρα φρούτα, ιδιαίτερα μπανάνες, έτσι ώστε να αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Γιατί όμως η κατανάλωση μπανάνας και η μακροζωία πάνε χέρι-χέρι

Φλαβονοειδή

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, ένα συγκεκριμένο είδος αντιοξειδωτικού, που προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη για την προώθηση της υγιούς γήρανσης. Η πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής είναι σημαντική επειδή σχετίζεται με ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Διαλυτές φυτικές ίνες

Δυστυχώς, η πλειονότητα των ανθρώπων δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες- μια μεγάλη μπανάνα περιέχει 3,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στις μπανάνες προάγουν την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτός ο τύπος ινών βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση ή την πρόληψη του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι φυτικές ίνες φημίζονται για τις ικανότητές τους να προάγουν την κανονικότητα της πέψης και να θρέφουν το έντερο.

Jenny.Gr
pexels

Ανθεκτικό άμυλο

Για να ενισχύσετε τα φιλικά προς το έντερο οφέλη της μπανάνας, είναι σημαντικό να προτιμάτε τις άγουρες πράσινες μπανάνες, καθώς παρέχουν έναν ειδικό τύπο ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Το ανθεκτικό άμυλο δρα ως πρεβιοτικό και τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια του εντέρου για να προωθήσει ένα ισορροπημένο μικροβίωμα. Και η αναδυόμενη έρευνα έχει δείξει ότι ένα υγιές έντερο μπορεί να προάγει την καλύτερη υγεία σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, του ανοσοποιητικού, ακόμη και της ψυχικής υγείας. Όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες, έτσι και το ανθεκτικό άμυλο προάγει επίσης τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κάλιο

Οι μπανάνες είναι γνωστές ως μια εξαιρετική πηγή καλίου, ένα ορυκτό που είναι σημαντικό να του δοθεί προτεραιότητα καθώς περνούν τα χρόνια. Η κατανάλωση περισσότερου καλίου συνδέεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα, η οποία μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. (Συμβουλή: Για να ελαχιστοποιήσετε προληπτικά την απώλεια οστικής μάζας , φροντίστε να συμπεριλάβετε επίσης ασβέστιο και βιταμίνη D στην καθημερινή σας διατροφή.) Εκτός από τα οφέλη για την υγεία των οστών, το κάλιο προάγει την υγιή λειτουργία των νεφρών, υποστηρίζει την αποκατάσταση των μυών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βιταμίνη C

Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, μιας βιταμίνης που μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία , αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Αν και οι μπανάνες μπορούν σίγουρα να αποδειχθούν ευεργετικές, να θυμάστε ότι είναι μόνο ένα μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Λάβετε υπόψη ότι ένα τρόφιμο δεν θα λειτουργήσει ως μαγική σφαίρα για την υγιή γήρανση και ότι μια ποικίλη διατροφή είναι σημαντική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.