Λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια: Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται
JTeam
9 Ιανουαρίου 2024
Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση έκανε πριν μερικές ώρες ένα post στον λογαριασμό της στο Instagram, στο οποίο μοιράστηκε ότι τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της περίοδο, κατάφερε να κερδίσει πίσω την υγεία της. Στο συγκεκριμένο post, η ίδια μίλησε για τις νηστείες και τις μετρημένες θερμίδες με τις οποίες βασάνιζε το σώμα της, αλλά και ότι μετά από δεκάδες «λανθασμένες διαγνώσεις πολυκυστικών ωοθηκών και γυναικολόγων που δεν γνώριζαν τίποτα για τη λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια», κατάφερε να κερδίσει αυτή την πάθηση, με τον κύκλο της περιόδου της να επιστρέφει.
Τι είναι, όμως, η λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια;
Η λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια (Functional hypothalamic amenorrhea — FHA), αποτελεί ουσιαστικά μία ενδοκρινολογική διαταραχή και προκαλεί επιπλοκές, ακόμα και διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Προκαλείται από μια ανωμαλία στον υποθάλαμο, δηλαδή εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της υπόφυσης. Η υποθαλαμική αμηνόρροια συμβαίνει όταν ο υποθάλαμος απελευθερώνει αργά ή καθόλου την ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH). Είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές σε ό,τι αφορά τον κύκλο της περιόδου και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Διακρίνεται σε δύο τύπους, σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή. Στην πρώτη περίπτωση, αφορά γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει ακόμη περίοδο, ενώ η δευτεροπαθής αμηνόρροια αφορά γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν διαταραχές περιόδου.
Ποια είναι τα κυριότερα αίτια
Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε υποθαλαμική αμηνόρροια είναι διαφορετικοί και πολλές φορές λειτουργούν συνεργικά. Τα κυριότερα αίτια, όμως, είναι:
- Άγχος, στρες
- Υπερβολικό αδυνάτισμα
- Ακραία γυμναστική
Συμπτώματα και επιπτώσεις
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κυριότερο σύμπτωμα για τη διάγνωση της αμηνόρροιας είναι η απουσία περιόδου. Σύμφωνα με του ειδικούς, θεωρείται ότι υπάρχει αμηνόρροια όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για τρεις ή παραπάνω μήνες στη σειρά.
Ωστόσο, κάποια άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Πονοκέφαλος
- Τριχόπτωση
- Αίσθημα βάρους
- Ταχυπαλμία
- Εξάψεις
Πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία της ποικίλει ανάλογα με την αιτιολογία της πάθησης, καθώς και μετά τη μελέτη του ιστορικού του ασθενή από τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, η θεραπεία που μπορεί να ακολουθηθεί είναι η ψυχοθεραπεία, προκειμένου να κατανοηθεί η συμπεριφορά του ασθενή, η διατροφολογική αντιμετώπιση και η ενδοκρινολογική υποστήριξη όπως η ορμονική θεραπεία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.