WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δώσουν τέλος στη ζωή τους


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα: Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δώσουν τέλος στη ζωή τους
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη έρευνα που επισημαίνει τον ψυχολογικό αντίκτυπο του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δώσουν τέλος στη ζωή τους, από τις υπόλοιπες.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία αρκετά συνήθης πάθηση, η οποία όμως δεν διαγιγνώσκεται όσο συχνά θα έπρεπε. Μπορεί να προκαλέσει ασταθή κύκλο περιόδου, ακμή, παχυσαρκία και κύστες στις ωοθήκες, μεταξύ άλλων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημειώνει ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αιτίες στειρότητας.

Τώρα, μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊβάν ανέλυσε τις απαντήσεις 8.960 γυναικών και κοριτσιών ηλικίας 12 ως 64 ετών που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Καμία συμμετέχουσα δεν είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Όταν έλαβαν υπόψη και παράγοντες όπως ψυχιατρικές διαταραχές και προβλήματα υγείας, οι ειδικοί βρήκαν ότι εκείνες που είχαν διαγνωστεί με πολυκυστικές ωοθήκες είχαν 8,47% μεγαλύτερη πιθανότητα να αυτοκτονήσουν, σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν σύνδρομο πολυκυστικών αλλά παρουσίαζαν παρόμοια ψυχικά και σωματικά χαρακτηριστικά.

Όταν ταξινόμησαν τα δεδομένα και με βάση την ηλικία, βρέθηκε πως η πιθανότητα αυτοκτονίας των εφήβων ήταν πενταπλάσια και των ενηλίκων κάτω των 40, εννιαπλάσια, σε σχέση με τις γυναίκες αντίστοιχων ηλικιών χωρίς πολυκυστικές.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι στις απαντήσεις των γυναικών, παίζουν σημαντικό ρόλο η εικόνα του σώματος και η πιθανότητα στειρότητας. Όσο για τις περιπτώσεις των ενηλίκων, εξηγούν πως είναι σημαντικοί και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα στις σχέσεις.

Η δρ Σόφι Ουίλιαμς, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι και δεν είχε καμία σχέση με την παραπάνω έρευνα, μίλησε στον Guardian και είπε ότι τα τελευταία χρόνια, είναι πολλές οι μελέτες που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Η ίδια, μέσα από τη δική της δουλειά, έχει αναδείξει τη σύνδεση του αυτοτραυματισμού και των αυτοκτονικών σκέψεων με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

«Ξέρουμε πως οι γυναίκες με την πάθηση αυτή είναι πιθανότερο να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη – το έχουν δείξει ξανά και ξανά πολλές επιστημονικές έρευνες», επεσήμανε.

«Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία πολύ, πολύ ανεξερεύνητη περιοχή γενικά –πόσο μάλλον η ψυχική υγεία των ατόμων που πάσχουν».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.