UPDATE

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2024

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με έρευνα
Pexels
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι «μία από τις λίγες που ερευνούν τη γνωστική λειτουργία στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών»

Περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης στη μέση ηλικία, μπορεί να έχουν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology». Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη, «είναι μία από τις λίγες μελέτες που ερευνούν τη γνωστική λειτουργία και τα αποτελέσματα του εγκεφάλου στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών», δήλωσε η Δρ Πολίν Μάκι, καθηγήτρια και διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος για την ψυχική υγεία των γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που ορίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνου. Τα αποκαλυπτικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, δερματικές αλλαγές όπως αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, ακμή, ανώμαλες αναπτύξεις στις ωοθήκες και υπογονιμότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 8% έως 13% των γυναικών και των κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως, ωστόσο 70% των γυναικών μπορεί να πάσχει από PCOS χωρίς να έχει διαγνωστεί.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 907 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 30 ετών κατά την έναρξη της, οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια. Έπειτα, υποβλήθηκαν σε σχετικό test μνήμης, λεκτικών ικανοτήτων, προσοχής και ταχύτητας επεξεργασίας. Στο test προσοχής, 66 συμμετέχουσες με PCOS σημείωσαν κατά μέσο όρο περίπου 11% χαμηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που δεν είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες με το σύνδρομο σημείωσαν επίσης χαμηλότερη βαθμολογία στα test της μνήμης και των λεκτικών ικανοτήτων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έρευνας, μια μικρότερη ομάδα 291 γυναικών έκανε απεικονιστικούς ελέγχους του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν χαμηλότερη ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει πρώιμες ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου.

«Χαμηλότερες δεξιότητες μνήμης»

«Ενώ το PCOS έχει συνδεθεί με μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα, το πώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου παραμένει λιγότερο γνωστή», δήλωσε η Δρ. Χίθερ Χάντλεστον, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν χαμηλότερες δεξιότητες μνήμης και σκέψης και ανεπαίσθητες εγκεφαλικές αλλαγές στη μέση ηλικία. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ένα άτομο σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής, της επαγγελματικής επιτυχίας και της οικονομικής ασφάλειας», τόνισε.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά. Για παράδειγμα, η μελέτη εντόπισε συσχέτιση μεταξύ του PCOS και της γνωστικής έκπτωσης, αλλά δεν απέδειξε ότι το σύνδρομο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί γνωστική έκπτωση.