WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχεις αναιμία; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σταθεροποιήσεις την ενέργειά σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Φεβρουαρίου 2024

Έχεις αναιμία; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σταθεροποιήσεις την ενέργειά σου
pexels
Από τα τελετουργικά πριν τον ύπνο μέχρι τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας εάν έχετε αναιμία.

Η αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα στερείται επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης για αποτελεσματική μεταφορά οξυγόνου. Αυτή η ανεπάρκεια αιμοσφαιρίνης, ζωτικής σημασίας για τη δέσμευση και τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και τα όργανα, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια.

Τα 4 πράγματα που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων ενέργειας εάν έχετε αναιμία

Καταναλώστε περισσότερο σίδηρο

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε σίδηρο είναι απαραίτητη για την υποστήριξη υγιών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, όμως υπάρχουν και άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και η σόγια (απλώς δεν απορροφάται τόσο καλά από το σώμα). Γι' αυτό κι αν θέλετε να αυξήσετε την απορροφητικότητα του φυτικού σιδήρου, συνοδέψτε τον με μια πηγή βιταμίνης C.

Λήψη συμπληρωμάτων

Η συμπλήρωση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για κάποιους ανθρώπους. Τα σκευάσματα κυμαίνονται συνήθως στα 15 και 65 χιλιοστόγραμμα στοιχειακού σιδήρου (αν και υπάρχουν επιλογές που είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από αυτό).

Για παράδειγμα, ορισμένες πολυβιταμίνες μπορεί να περιέχουν περίπου 9 χιλιοστόγραμμα σιδήρου και αυτή η δοσολογία είναι η κατάλληλη επιλογή για να σας βοηθήσει να φτάσετε στη βέλτιστη πρόσληψη σιδήρου. Αλλά προσοχή, γιατί οι υπερβολικά υψηλές δόσεις μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Επίσης, τα συμπληρώματα σιδήρου είναι γνωστά για την πρόκληση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία και φούσκωμα. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε μια δόση που αποδίδει μια ευεργετική ποσότητα σιδήρου, χωρίς παρενέργειες. Ορισμένες μορφές σιδήρου είναι επίσης πιο ανεκτές από άλλες.

Jenny.Gr
pexels

Τακτική άσκηση

Μπορεί να πιστεύετε ότι εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, η τακτική άσκηση θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τα συστήματα του σώματος και προάγει τη συνολική λειτουργία.

Είτε πρόκειται για μια πρωινή βόλτα ή μια προπόνηση ενδυνάμωσης, η ενσωμάτωση αυτών των δραστηριοτήτων θα βοηθήσουν να βελτιώσετε την κυκλοφορία σε όλο σας το σώμα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να αφουγκράζεστε τι χρειάζεται το σώμα σας και να μην πιέζετε τον εαυτό σας όταν εμφανίζεται η κούραση.

Εξασφάλιση επαρκούς ανάπαυσης

Τέλος διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ώρας ύπνου και αφύπνισης, σε συνδυασμό με τη μείωση του χρόνου οθόνης πριν ξαπλώσετε, οι νύχτες σας μπορεί να μετατραπούν σε ένα καταφύγιο χαλάρωσης και ανάκαμψης. Η διασφάλιση της ξεκούρασης υψηλής ποιότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε έτοιμοι να βγάλετε εις πέρας όλες τις απαιτήσεις της ημέρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.