WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζεις για τα smoothies 


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Φεβρουαρίου 2024

6 πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζεις για τα smoothies 
pexels
Τα smoothies είναι ένας νόστιμος και βολικός τρόπος να καταναλώνεις μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών σε ένα μόνο ρόφημα.

Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι λατρεύουν τα smoothies. Έχουν ωραία γεύση, ενισχύουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και είναι μια βολική επιλογή. Γι' αυτό και παρακάτω θα πούμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για τα smoothies.

Τα smoothies γίνονται όλο και πιο δημοφιλή

Τα smoothies μπορούν να είναι μια γρήγορη και βολική επιλογή για να αυξήσετε τον αριθμό των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε καθημερινά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε εύκολα ορισμένα συστατικά για μια διατροφική ώθηση. Επίσης, τα smoothies, με το κατάλληλο μείγμα συστατικών μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

Αυτό που βάζετε στο smoothie σας έχει σημασία

Το θρεπτικό περιεχόμενο ενός smoothie εξαρτάται από τα συστατικά του. Τα φρούτα μπορούν να προσθέσουν φυσική γλυκύτητα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Στόχος είναι να έχετε 1/2 έως 1 φλιτζάνι φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) στα smoothies σας. Τα λαχανικά με ήπια γεύση είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για τα smoothies. Το σπανάκι ή το λάχανο είναι καλές επιλογές επειδή παρέχουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά και η πικρή γεύση τους καλύπτεται από τη γλυκύτητα των φρούτων.

Για να προσθέσετε πρωτεΐνη, συμπεριλάβετε ένα από αυτά τα συστατικά:

  • Ορός γάλακτος

  • Σκόνες πρωτεΐνης σόγιας ή μπιζελιού

  • Γιαούρτι

  • Βούτυρα ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη ή γάλατα ξηρών καρπών

  • Σπόροι Chia

  • Αλεσμένοι σπόροι λιναριού

Ο κατάληλος συνδυασμός συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

Εάν χρησιμοποιείτε πρωτεΐνη, ελέγξτε τη λίστα συστατικών και βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένους τύπους πρωτεΐνης (όπως ορό γάλακτος ή μπιζέλι) ως πρώτο συστατικό. Επιλέξτε μια σκόνη πρωτεΐνης με σύντομη ή απλή λίστα συστατικών. Εάν το γαστρεντερικό σας σύστημα είναι ευαίσθητο, προσπαθήστε να αποφύγετε σκόνες πρωτεΐνης με τεχνητά γλυκαντικά, αρωματικές ύλες ή πρόσθετες συνθετικές ίνες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα ή διάρροια.

Τα smoothies είναι υγιεινά

Ένα smoothie μπορεί να είναι και νόστιμο και υγιεινό. Ένα από τα καλύτερα διατροφικά οφέλη ενός smoothie είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία όπως:

  • Υποστηρίζοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου σας

  • Βοηθώντας το γαστρεντερικό σας σύστημα να παραμείνει υγιές

  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας

  • Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας

  • Βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών

  • Υποστηρίζοντας την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν χάνεται όταν αναμειγνύεται σε ένα smoothie, επειδή καταναλώνετε ολόκληρο το συστατικό αντί να εξάγετε μέρος του, όπως ο χυμός.

Προσοχή στους ισχυρισμούς που ενθαρρύνουν τη χρήση smoothies για την αποτοξίνωση του σώματός σας. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει την ιδέα ότι η αποτοξίνωση είναι καλή για τη γενική υγεία σας. Το σώμα μας έχει το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης.

Jenny.Gr
unsplash

Τα smoothies αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας

Οτιδήποτε έχει υδατάνθρακες προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δεδομένου ότι τα smoothies συχνά περιλαμβάνουν συστατικά με υδατάνθρακες, είναι φυσικό να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Το πόσο θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα σας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της μερίδας, την ποσότητα υδατανθράκων στα συστατικά του smoothie και άλλα συστατικά που μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε χυμούς φρούτων ή συμπυκνώματα ως υγρή βάση και περιορίστε τη μερίδα σας σε 200 με 300 γρ.. Οι χυμοί αφαιρούν τις ίνες των φρούτων, αφήνοντας μόνο νερό και συμπυκνωμένη ζάχαρη. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μία από αυτές τις επιλογές ως υγρή βάση:

  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • Γάλα αμυγδάλου ή βρώμης χωρίς ζάχαρη

  • Πράσινο τσάι

  • Νερό

Η προσθήκη φυτικών ινών ή υγιεινών λιπών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα σας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού ή οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Για πρόσθετα υγιή λίπη, σκεφτείτε να προσθέσετε αβοκάντο, γιαούρτι ή βούτυρα ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη.

Δεν υπάρχει βέλτιστη ώρα της ημέρας για να πιείτε ένα smoothie

Η καλύτερη ώρα της ημέρας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τους διατροφικούς σας στόχους. Εάν βιάζεστε το πρωί, ετοιμάστε το smoothie σας εκ των προτέρων και φέρτε το μαζί σας για ένα εύκολο πρωινό εν κινήσει. Εάν θέλετε ένα σνακ πριν ή μετά την προπόνηση, ένα μικρό smoothie με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να επανορθώσετε τους μυς σας.

Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο; Μπορεί να θέλετε να ενσωματώσετε ένα smoothie μια ώρα πριν τον ύπνο ως βοήθημα. Για smoothies πριν τον ύπνο, συμπεριλάβετε ένα μείγμα από γιαούρτι, γάλα, βρώμη, καρύδια, κεράσια και μπανάνες για να απολαύσετε τις ιδιότητές τους που διευκολύνουν τον ύπνο.

Οι θερμίδες σε ένα smoothie ποικίλλουν ανάλογα με τα συστατικά του

Ένα σπιτικό smoothie 200 με 300 γραμμαρίων θα περιέχει περίπου 175 έως 450 θερμίδες ανάλογα με τα συστατικά και τη μερίδα, ενώ ένα smoothie εμπορίου μπορεί εύκολα να προσθέσει περισσότερες από 1.000 θερμίδες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.