WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η υγεία του εντέρου σου επηρεάζει τις ορμόνες σου και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Φεβρουαρίου 2024

Πώς η υγεία του εντέρου σου επηρεάζει τις ορμόνες σου και τι να κάνεις γι’ αυτό
pexels
Λοιπόν, πώς προκύπτει αυτή η σύνδεση εντέρου-ορμονών;

Λοιπόν όλα στο σώμα σας συνδέονται. Η ορμονική σας υγεία επηρεάζει κάθε σύστημα στο σώμα σας. Και όπως δείχνει η αυξανόμενη έρευνα, το μικροβίωμα σας κάνει επίσης το ίδιο. Άρα η υγεία του εντέρου και οι ορμόνες επηρεάζουν η μία την άλλη καθημερινά. Στο τέλος της ημέρας, η βελτίωση της υγείας του εντέρου σας και η εξισορρόπηση των ορμονών σας είναι οι πυλώνες της συνολικής ευεξίας.

Η δύναμη ενός υγιούς μικροβιώματος

Καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι ορμόνες σας αλλάζουν. Ένα κύμα κορτιζόλης σας ξυπνά το πρωί (ενισχύεται από το φλιτζάνι του καφέ σας ) και το βράδυ, η μελατονίνη σας αποκοιμίζει. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, η λεπτίνη σηματοδοτεί ότι είναι ώρα για φαγητό. Και ενώ τρώτε, η γκρελίνη σας λέει πότε έχετε χορτάσει .

Όλες αυτές οι ορμόνες —μαζί με τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη— επηρεάζονται από τα βακτήρια στο έντερο σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχουμε ένα υγιές μικροβίωμα. Όταν η υγεία του εντέρου δεν είναι η βέλτιστη, τότε ούτε οι ορμόνες σας είναι σε ισορροπία. Σε γενικές γραμμές, ένα βέλτιστο έντερο είναι ένα ποικίλο έντερο. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να έχετε ένα ποικίλο μικροβίωμα. Όσο περισσότερα είδη βακτηρίων έχετε, τόσο περισσότερα οφέλη για την υγεία αποκομίζετε.

Πώς να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας

Δεδομένου ότι όλοι θέλουμε ισορροπημένες ορμόνες, ας δούμε απλούς τρόπους για να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Υιοθετήσετε μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα

Αυτό περιλαμβάνει τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά . Μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μαγειρέψτε το ουράνιο τόξο .

Δώστε προτεραιότητα στη Μεσογειακή Διατροφή

Ο βασικός λόγος για να ακολουθήσετε τη Μεσογειακή Διατροφή είναι λόγω της έμφασης που δίνει στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια. Πρόκειται για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φιλικές προς το έντερο που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Η κατανάλωση μιας σειράς φρέσκων, ολόκληρων τροφών, κυρίως από φυτικές πηγές, φαίνεται ότι βελτιώνει την υγεία του εντέρου.

Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το kimchi και το tempeh μπορούν να ωφελήσουν το μικροβίωμα. Ενισχύουν τη λειτουργία του και μειώνουν την ανάπτυξη των μη φιλικών βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες στα έντερα.

Προσθέστε πρεβιοτικά

Πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πρεβιοτικά. Το ανθεκτικό άμυλο (όπως μια άγουρη μπανάνα) μπορεί επίσης να είναι πρεβιοτικό. Η ψύξη μετατρέπει επίσης μερικά από τα εύπεπτα άμυλα σε ανθεκτικά άμυλα.

Καταναλώστε προβιοτικά

Ουσιαστικά, τα προβιοτικά αναφέρονται συχνά ως «καλά» βακτήρια, γιατί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Εκτός από την υποστήριξη της πεπτικής υγείας, τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι (προτιμήστε αυτά που γράφουν ότι περιέχουν προβιοτικά), το κεφίρ, το τουρσί, το και κάποια μαλακά τυριά.

Jenny.Gr
pexels

Πώς το έντερο επηρεάζει τον θυρεοειδή σας

Μιλώντας για τις ορμόνες του θυρεοειδούς, το έντερο και ο θυρεοειδής συνδέονται πολύ καλά. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η χαμηλή μικροβιακή ποικιλομορφία συνδέεται με υψηλά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Και πάρα πολλή TSH μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό . Επιπλέον, η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την απορρόφηση των μετάλλων που είναι σημαντικά για τον θυρεοειδή. Σκεφτείτε: ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Αναπόφευκτα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς επηρεάζουν την περίοδό σας. Η υπερβολική ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη μπορεί να κάνει την περίοδό σας πολύ ελαφριά, βαριά ή ακανόνιστη. Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν διακοπή της περιόδου σας για αρκετούς μήνες ή περισσότερο - μια κατάσταση που ονομάζεται αμηνόρροια. Εάν πάσχετε από πρόβλημα θυρεοειδούς, η υγεία του εντέρου πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να υποστηρίξετε την υγεία του θυρεοειδούς.

Έχετε ακούσει για τα οιστρογόνα;

Η έρευνα δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα οιστρογόνων λειτουργούν αμφίδρομα. Ουσιαστικά, το μικροβίωμα του εντέρου παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων οιστρογόνων. Χωρίς ένα υγιές μικροβίωμα, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα οιστρογόνα —όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , ο καρκίνος του μαστού και άλλα— αυξάνεται.

Μπορεί το πεπτικό σας σύστημα να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο;

Για να ολοκληρώσετε αυτόν τον κύκλο: ναι, το πεπτικό σας σύστημα επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Επίσης ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το πεπτικό σας σύστημα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η υγεία του εντέρου επηρεάζει την περίοδό σας θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο προσεκτικές επιλογές όσον αφορά τη διατροφή.

Τελικά, αν θέλετε να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας, ξεκινήστε από το έντερο σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.